Actueel

Al 100 sportverenigingen melden zich bij SSNB voor kosteloze begeleiding naar een duurzame accommodatie

SSNB is de Brabantse uitvoeringspartner van het Ministerie van VWS en NOC*NSF in het verduurzamen van sportaccommodaties. Mede op basis van de bewezen aanpak van SSNB is er een helder stappenplan ontwikkeld, waarmee sportverenigingen en stichtingen op de meest cruciale punten door het verduurzamingsproces worden geleid. Dit kosteloze begeleidingstraject loopt nu enkele maanden en er hebben zich inmiddels al 100 sportverenigingen bij SSNB aangemeld. En dit aantal groeit iedere week!

Gunstige sportlening via BNG Duurzaamheidsfonds

Per 23 januari 2020 kunnen sportverenigingen een sportlening aanvragen bij het BNG Duurzaamheidsfonds voor de verduurzaming van hun accommodatie. Met een garantie van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport, is het mogelijk om deze leningen aan te bieden tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief van slechts 1,95%. Van zonnepanelen op het dak en LED verlichting in de kantine, tot het (her)bouwen of geheel energieneutraal maken van het clubhuis: duurzame ambities van sportverenigingen kunnen worden gerealiseerd met de Sportlening.

Routekaart Verduurzaming Sport getekend

Op 23 januari heeft NOC*NSF met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de Vereniging Sport en Gemeenten, vijf provincies en het Platform Ondernemende Sportaanbieders de Routekaart Verduurzaming Sport getekend. Daarmee wil de sportsector een bijdrage leveren aan de ambities uit het Klimaat- en het Sportakkoord. Het ministerie van VWS stelt hiervoor vier miljoen euro beschikbaar.

Subsidiepercentage voor duurzame maatregelen bij BOSA-regeling verlaagd

Per 1 januari 2020 zijn er wat zaken gewijzigd bij de subsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA). Opvallendste wijziging is dat de subsidie voor duurzame maatregelen is verlaagd van 35% naar 30% van de investering. Ook nieuw is dat circulaire maatregelen (toepassing van gerecyclede materialen) onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de aanvullende duurzaamheidssubsidie. Actuele informatie over de BOSA vind je op de website van uitvoeringsorganisatie DUS-I.

Kosteloze scan en begeleidingstraject door onafhankelijke, betrouwbare en ervaren adviseur

Dankzij budget dat beschikbaar is gesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan SSNB verenigingen in gemeenten waar een Lokaal Sportakkoord wordt ontwikkeld (of al is gerealiseerd) een kosteloos begeleidingstraject aanbieden. Jouw vereniging wordt ondersteund door een ervaren procesbegeleider die gespecialiseerd is in het begeleiden van sportorganisaties op het gebied van duurzaamheid. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul het contactformulier in en vink daarin aan dat je interesse hebt in de gratis scan en begeleidingstraject.

Tussenstand subsidieaanvragen BOSA: er kunnen nog aanvragen worden ingediend

Sinds 2 januari 2019 kunnen sportverenigingen aanspraak maken op de nieuwe subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Uitvoeringsorganisatie DUS-I laat weten dat per 19 juli voor ongeveer 53 miljoen euro aan subsidie is aangevraagd. In totaal bedraagt de subsidiepot 87 miljoen euro. Het indienen van aanvragen is dus nog mogelijk.

Van Brabantse pilot tot unieke landelijke samenwerking

Al jarenlang begeleidt SSNB Brabantse gemeenten en sportverenigingen bij het verduurzamen van sportaccommodaties. Dat resulteert nu in een unieke landelijke samenwerking. Leer hierover meer in het artikel op de website van SSNB: “Samen sterk voor het verduurzamen van sportaccommodaties is een must voor milieu én de toekomstbestendigheid van Nederlandse sportverenigingen!”

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Sportverenigingen met eigen zonnepanelen kunnen de stroom die zij opwekken en terugleveren aan het net, aftrekken van hun eigen energieverbruik. Deze regeling heet salderen, en is van toepassing voor verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting. Recent werd bekend dat de salderingsregeling drie jaar langer van toepassing blijft dan was voorzien in het regeerakkoord. Een stap in de goede richting, die met name positief is voor verenigingen die al hebben geïnvesteerd in zonnepanelen.

Donderdag 23 mei 's-Hertogenbosch: kennisdag Sport en Duurzaamheid

Op donderdag 23 mei organiseert Vereniging Sport en Gemeenten  met medewerking van Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Bouwstenen voor sociaal de Kennisdag Sport en Duurzaamheid in ‘s-Hertogenbosch. Op deze kennisdag kunt u zich laten informeren, inspireren en op praktische wijze kennis maken met verduurzaming van sport en sportbeleid.

KV Wageningen winnaar Duurzame Clubverkiezing 2018

Met ruim een kwart van alle stemmen, wint KV Wageningen de Duurzame Clubverkiezing. De energieneutrale korfbalvereniging is daarmee uitgeroepen tot de meest duurzame sportclub van Nederland. De winnaar van de aanmoedigingsprijs is Voetbal Vereniging Den Ham. De nieuwe verkiezing is een initiatief van Sportief Opgewekt in samenwerking met Triodos Bank, Stichting Waarborgfonds Sport, Duurzaam Verenigen en SSNB. Het is de eerste keer dat de Duurzame Clubverkiezing plaatsvindt.

Verduurzaming sportaccommodaties: meer dan energie besparen en opwekken

Naast het besparen en opwekken van energie zijn er veel meer manieren waarop beheerders van sportaccommodaties bewust met milieu en kosten kunnen omgaan. Zo ging tennisvereniging Lissevoort aan de slag met een slimmere inzameling en afvoer van afvalstromen. En de gemeente Oisterwijk vond voor het algenvrij houden van kunstgrasvelden een betaalbaar en effectief alternatief voor de reguliere (chemische) bestrijdingsmiddelen. Lees meer

VV Wernhout wordt gasloos met innovatieve ondergrondse warmtebuffer

Het sportpark van voetbalvereniging Wernhout gaat in 2019 van het gas af. Het sportpark wordt verduurzaamd met de innovatieve installatie van een ondergrondse warmtebuffer. Gemeente Zundert is groot voorstander van initiatieven die bijdragen aan de energietransitie en heeft vv Wernhout voorgedragen als locatie voor dit pilot project. Lees meer op de website van de gemeente Zundert.

Vijf winnaars van energieneutrale sportprojecten kunnen aan de slag

Op 20 november zijn de winnaars van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties 2018 van VWS bekendgemaakt. Vijf vooruitstrevende en innovatieve ideeën rondom energiebesparing en –opwekking zijn door de startups en MKB-ers gepresenteerd aan het Topteam Sport, dat dit initiatief ondersteunt vanuit het programma Sportinnovator.

Vakblad Sport & Stategie: versnelling van Brabantse duurzaamheidsambities in de sport met nieuw platform

“De stip op de horizon betreft het energieneutraal krijgen van zoveel mogelijk van de circa 2500 sportaccommodaties in Brabant.” Dat vertelt Bas IJpelaar aan vakblad Sport & Strategie. Lees het hele artikel over duurzaamsportiefbrabant.nl op www.sportstrategie.nl.

Sportclubs en buurthuizen trekken aan de bel over regeling zonnepanelen

Natuurlijk staan wij volledig achter de brandbrief die onze collega’s van SportDrenthe stuurden naar minister Wiebes. Het kan niet zo zijn dat sportverenigingen en buurthuizen die hebben geïnvesteerd in duurzame energie met zonnepanelen in de toekomst de rekening gepresenteerd krijgen voor het afschaffen van de salderingsregeling. Teken ook de brandbrief en steun deze actie!

FILMPJE: duurzaamheidsloket officieel gelanceerd

Gisteren werd bij de Wouwse Tennisvereniging officieel het duurzaamheidsloket gelanceerd dat we in opdracht van de Provincie Noord-Brabant maakten. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings sprak er met leden van WTV. Bekijk het filmpje over www.duurzaamsportiefbrabant.nl.

Speeddate met sportsubsidie.nl op 1 november in Tilburg

Aan de slag met verduurzamen en benieuwd naar de mogelijkheden van de nieuwe subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)? Dan is een speeddate met sportsubsidie.nl interessant voor jou, op donderdag 1 november in Tilburg.

Duurzame Clubverkiezing 2018 zoekt meest duurzame sportclub van Nederland

Sportief Opgewekt organiseert in samenwerking met Triodos Bank, Stichting Waarborgfonds Sport, Duurzaam Verenigen en SSNB de Duurzame Clubverkiezing 2018. Welke club gaat er vandoor met de hoofdprijs van 7500 euro? Aanmelden kan tot 1 november.

10/10: Dag van de Duurzaamheid

Vandaag hebben wij natuurlijk extra aandacht voor duurzame sportaccommodaties. Op ons platform vind je alles over het besparen en opwekken van energie, interessante financieringsmogelijkheden en inspirerende praktijkvoorbeelden. #dvdd18

“Sportclub kan jaarlijks 7000 euro besparen”

Gelezen in BN De Stem: een interessant artikel in over De Groene Club, een initiatief van KNVB, KNLTB en KNHB voor het verduurzamen van sportverenigingen.

Biedt ook uw gemeente een regeling?

Door middel van een subsidie, fonds of lening stimuleren veel gemeenten de lokale sportsector om concreet aan de slag te gaan met het verduurzamen van sportaccommodaties. Geldt dat ook voor uw gemeente?

Nieuwe subsidieregeling investering in (duurzame) sportaccommodaties van het ministerie van VWS

Deze zomer publiceerde het ministerie van VWS een nieuwe subsidieregeling voor investeringen in sportaccommodaties. Vanaf 2 januari 2019 is voor verenigingen en stichtingen een subsidie van maximaal 20% van de investering beschikbaar. Zij kunnen daar bovenop 15% extra subsidie krijgen voor investeringen in duurzame maatregelen. Deze nieuwe  subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) komt in de plaats van de huidige subsidieregeling energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS), die komt te vervallen. Voor gemeenten treedt de Regeling specifieke uitkering stimulering sport (RSUS) in werking.

We zijn live! www.duurzaamsportiefbrabant.nl

Het duurzaamheidsplatform voor sportaccommodaties dat we in opdracht van de provincie Noord-Brabant maakten staat boordevol informatie over mogelijke duurzaamheidsmaatregelen, financieringsmogelijkheden en praktijkvoorbeelden.

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.