Patrick de Klerk over inclusiviteit bij sportaanbieders

Portretfoto Patrick de Klerk

Patrick de Klerk

Patrick de Klerk over inclusiviteit bij sportaanbieders: ‘Iedereen zou welkom moeten zijn’. In september is de campagne ‘Welkom in de Sport’ gelanceerd in opdracht van de alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ en het ministerie van VWS. Het doel van de alliantie is het werkveld bewust maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen.

Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich niet welkom in de sport. Sportaanbieders zijn hier zich vaak niet van bewust en dat is jammer, want juist sportclubs, sportverenigingen of sportorganisaties kunnen de drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Sportaanbieders en hun leden kunnen nu een inclusiecheck invullen via weeswelkomindesport.nl. Zo wordt inzichtelijk wat verbeterpunten en wat sterke punten zijn binnen de organisatie en welke kansen je kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij de club.

Patrick de Klerk, Coördinator buurtsportcoaches gemeente Roosendaal, vertelt hoe hij over deze campagne denkt en hoe inclusief de verenigingen in de regio zijn: “Deze campagne zou eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, maar helaas is het hard nodig om sportaanbieders bewust te maken van inclusiviteit, dus ik sta er volledig achter.”

De Klerk is het er absoluut mee eens dat de sportclub, sportvereniging of sportorganisatie een plek moet zijn waar iedereen zich welkom voelt: “De sportvereniging is er van oudsher voor de sociale component. Vroeger kwamen hele families van jong tot oud, groot of klein tot dik en dun naar de sportclub en maakte het niet uit welke afkomst je had. Dat ligt nu toch anders. Ik hoorde laatst over een homoseksuele man die zich niet welkom en niet begrepen voelde bij zijn sportclub en koos daarom voor een andere sport. Dat is ontzettend jammer! Maar bijvoorbeeld ook veel allochtonen vrouwen vinden het lastig hun weg te vinden naar een sportclub of sportvereniging. Zij dragen vaak een hoofddoek en dat wordt soms minder goed geaccepteerd.”

Patrick heeft tips voor de buurtsportcoaches en coördinatoren om inclusiviteit te verbeteren: ”Hou je oren en ogen open en kijk goed naar wat een doelgroep bij een sportvereniging of sportclub nodig heeft. Zie jezelf als een intermediair of bemiddelaar en leg de vraag over inclusiviteit op tafel bij een sportvereniging of sportclub. We moeten een cultuur creëren waarin we met elkaar in gesprek kunnen gaan hoe het beter kan.”

Ben je zelf benieuwd hoe inclusief jouw sportaanbieder is? Vul dan snel de inclusiecheck in op weeswelkomindesport.nl.

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.

    Top