Consumenten vragen steeds vaker om een waarborg voor kwaliteit en veiligheid als zij gaan sporten. En ook bedrijven en (overheids-)instellingen willen vooral zaken doen met een sportclub of sportvereniging die erkend en gecertificeerd is. Om die reden hebben sportaanbieders en -verenigingen tegenwoordig voor allerlei doeleinden certificaten en keurmerken. We lichten er hier 3 uit:

Uniek Sporten Certificaat

Het is belangrijk dat mensen met een beperking zonder belemmering kunnen sporten. Gelukkig zijn er steeds meer sportaanbieders die zich hiervoor inzetten. Om deze aanbieders te belonen voor hun inzet én als kwalitatieve stimulans voor het aangepaste sportaanbod, is op 2 juni het eerste ‘Uniek Sporten Certificaat’, ontwikkeld door SSNB in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie, uitgereikt aan V.V. Oosterhout. Vanaf komend najaar kan het certificaat door alle sport- en beweegaanbieders aangevraagd worden. Demy Weertman, specialist Inclusief bewegen bij SSNB vertelt: “Zorgaanbieders vinden het lastig om hun cliënten door te verwijzen naar een sportaanbieder in de omgeving. Cliënten zijn best wel kwetsbaar, hebben vaak al een lang revalidatietraject achter de rug en dan is het lastig ze door te verwijzen naar een sportaanbieder, zonder te weten hoe die persoon daar wordt opgevangen. Met het Uniek Sporten Certificaat is er nu wat meer zekerheid dat de cliënt in goede handen is.” Wil je meer weten over het Uniek Sporten Certificaat? Neem dan contact op met Demy Weertman, via 088-2468111 of via d.weertman@ssnb.nl.

Keurmerk Vechtsportautoriteit Yoshida Sports

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit is een initiatief van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, gesteund door het ministerie van VWS, NOC*NSF Centrum Veilige Sport, en alle sportbonden die zich bezighouden met kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland. Het is ontwikkeld met hulp van sportschoolhouders en deskundigen van gemeenten.

Yoshida Sports al sinds 1987 gevestigd in Uden, heeft als een van de eersten dit keurmerk. Inmiddels hebben ze al meer dan 17 sporten onder één dak verzameld. Maar de basis, naast alle andere sporten, hebben ze gelegd met het kickboksen. Deze mooie sport heeft door de jaren heen een mooie vlucht genomen voor Yoshida maar zeker ook voor de rest van Nederland en is nu aangekomen op een bijzonder punt. Yoshida heeft op 7 mei 2021 na toetsing en vooronderzoek het officiële keurmerk van de landelijke toezichthouder de Nederlandse Vechtsportautoriteit ontvangen. Met dit keurmerk wil Yoshida graag laten zien dat zij aan de strenge eisen voldoet van de NOC*NSF in samenwerking met de overheid op gebied van kwaliteit, kennis, veiligheid en hygiëne. Joost van Poorten, eigenaar van Yoshida Sports vertelt trots: “Dit landelijk keurmerk is een kroon op ons werk van afgelopen 34 jaar. En daarnaast is het een extra stimulans voor waar we samen naar toe willen in de toekomst. Het keurmerk geeft de gemeenten zicht op de kwaliteit van vechtsportscholen. Ze kunnen de samenwerking zoeken met de sportscholen die hun zaken op orde hebben. Op den duur zullen gemeenten alleen samenwerken met keurmerkhouders. Sportscholen zonder keurmerk worden straks uitgesloten van wedstrijden. Wil je meer weten over het Keurmerk Vechtsportautoriteit? Neem dan contact op via info@vechtsportautoriteit.nl.

Certificaat Goed Sportwerkgever van SSNB

Namens SSNB legt Nabil Bouchlal uit waarom het zo belangrijk is dat sportverenigingen aandacht hebben voor goed werkgeverschap: “Wij ondersteunen veel verenigingen bij het uitvoeren van het werkgeverschap en onze partner Netwerk in de Sport maakt de ‘cao voor sportverenigingen’ toegankelijk voor alle lokale amateur sportorganisaties in Nederland. Verenigingen die via SSNB op deze professionele manier invulling geven aan het werkgeverschap ontvangen als blijk van waardering en erkenning het certificaat Goed Sportwerkgever. Bij een sportvereniging die het certificaat Goed Sportwerkgever heeft, is duidelijk zichtbaar voor de vereniging maar ook voor de werknemer, dat het werkgeverschap professioneel en volgens alle wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. Daarbij wordt de CAO sportverenigingen gevolgd, een cao die onder andere tot stand komt door de werkgeversvereniging NIDS.” Wil je meer weten over het certificaat Goed Sportwerkgever? Neem dan contact op met Nabil Bouchlal, via 088-2468111 of via personeelsdiensten@ssnb.nl.