–
3 oktober 2017
Kenniscafé Sport Live! 'Sport en Vluchtelingen'
- Welke rol speelt sport en bewegen in het leven van een vluchteling* in Nederland?
- Draagt sportdeelname bij aan hun gezondheid, contacten en integratie in de maatschappij?
- Wat is beter: sportactiviteiten op het AZC of bij een reguliere sportclub?
- Hoe kun je vluchtelingvrouwen meer betrekken bij sportactiviteiten?
- Welke goede voorbeelden zijn er van sport- en beweegactiviteiten met vluchtelingen?
- Wat motiveert sportaanbieders, welke hobbels komen ze tegen en wat levert het op?
- Waarom is Maarten Tjallingii zo betrokken bij sport voor vluchtelingen?
*hiermee worden zowel asielzoekers als statushouders bedoeld
Deze vragen staan centraal op dinsdagmiddag 3 oktober 2017 tijdens het Kenniscafé Sport Live! ‘Sport en Vluchtelingen’ in Utrecht.
Ben je op zoek naar nieuwe kennis, praktijkvoorbeelden en inspirerende verhalen of wil je graag eigen ervaringen delen en nieuwe contacten leggen? Ben je sportbestuurder, sportprofessional, beleidsmaker of wetenschapper betrokken bij sport en/of vluchtelingen? Kom dan naar deze inspirerende talkshow van Kenniscentrum Sport, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, gepresenteerd door Hester Macrander. Huisband Café du Sport zorgt voor de muzikale begeleiding; Volkskrant-columniste Elma Drayer sluit af met een gesproken column. Locatie: het grand café van het Nationaal Denksport Centrum Den Hommel in Utrecht.
Op de hoogte van nieuw onderzoek
Kenniscentrum Sport en de Universiteit Utrecht hebben de afgelopen jaren een aantal facetten van het thema Sport en Vluchtelingen onderzocht. Voorbeelden zijn: welke rol spelen sportactiviteiten in het leven van vluchtelingen; hoe kunnen COA opvanglocaties en sportverenigingen in hun omgeving succesvol samenwerken en hoe kan een digitale schaatsgame Nederlandse kinderen en vluchtelingkinderen dichter bij elkaar brengen.
Onderzoekers Maikel Waardenburg, Eugène Loos, Ilse van Liempt en Frank van Eekeren van de Universiteit Utrecht delen hun inzichten aan de hand van vragen en stellingen, evenals adviseurs Willie Westerhof en Anita Vlasveld van Kenniscentrum Sport. Ervaringsdeskundigen, COA-sportmedewerkers, sportaanbieders en de vluchtelingen zelf, die deelnamen aan de verschillende onderzoeksactiviteiten, vertellen uit eigen ervaring en praktijk. Maarten Tjallingii, ex-profwielrenner, mental coach en commentator, is geïnspireerd door het Marco Polo Cycling Refugees Team en vertelt waarom.
Participatie, interactie en discussie vormen belangrijke pijlers van het kenniscafé. Vang de Catchbox – een zachte zaalmicrofoon – en deel je eigen visie op dit maatschappelijk vraagstuk met het publiek.
Programma
14.30 uur Ontvangst met koffie en thee
15.00 uur Kenniscafé deel 1. Aan de hand van persoonlijke verhalen van vluchtelingen en stellingen komen wetenschappers, adviseurs en sportaanbieders aan het woord.
16.00 uur Pauze
16.15 uur Kenniscafé deel 2. Met nieuwe stellingen en verhalen. Gevolgd door gesproken column door Elma Drayer.
17.30 uur Afsluiting met hapje en drankje.
18.00 uur Einde Kenniscafé
In september maken we meer details van het programma bekend.
Voor wie
Vrijwilligers en professionals die werken met asielzoekers en vluchtelingen, gemeenten (bestuurders, beleidsmedewerkers, buurtsportcoaches), sportorganisaties, vakleerkrachten, onderzoekers, studenten.
Locatie
NDC Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht.
Datum en tijd
Dinsdag 3 oktober, 14.30 tot 18.00 uur
Kosten
€25,00 p.p.
Mis het niet en schrijf je hier snel in, inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 27 september a.s.
Contact
kenniscafe@kcsport.nl