Nu nadenken over het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte!

De corona crisis heeft behoorlijk wat impact. Er wordt ons gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Binnen de muren van ons eigen huis, binnen de schuttingen en hagen van onze tuin, binnen de hekjes van ons balkon. Juist nu merken we hoe goed het ons doet om de voordeur te openen en naar buiten te stappen. We ontdekken de straten rondom onze eigen woning, waar we eerder nooit doorheen liepen. We zien gezinnen hun kleedjes uitgooien in het park waar ze normaal gesproken alleen de hond uitlieten. We zien dertigers hun skeelers onder het stof vandaan halen om de geasfalteerde, strakke straten op te zoeken en vervolgens met verzuurde benen op de bank te ploffen. We zien ouders 1,5 meter uit elkaar op bankjes zitten die normaal nooit bezet waren. We moeten de wegen naar het bos blokkeren vanwege drukte, waar normaal gesproken 10 auto’s geparkeerd staan op een goede zondag. We genieten meer dan ooit van onze woonomgeving. We doen meer moeite dan ooit om 10.000 stappen op het schermpje van onze smartphone te zien staan. We denken meer dan ooit na over hoe we het mooiste rondje van de week kunnen wandelen!

Wat belooft dit voor de toekomst?

Dit is het moment om na te denken over het beweegvriendelijk inrichten van onze Brabantse gemeenten. We zien dat het mensen goed doet om de buitenlucht op te zoeken. We worden er niet alleen fysiek fitter van, het geeft ons ook een mentale en sociale boost. Het is dus niet alleen belangrijk om mensen te wijzen op de mogelijkheden die er zijn om buiten te bewegen, maar ook om hier rekening mee te houden in een hele belangrijke stap die daaraan vooraf gaat; het inrichten van de openbare ruimte. Hierbij kan gedacht worden aan allerlei uitdagende loop- en fietsroutes, beweegtuinen en trapveldjes. Maar dankzij deze crisis zien we in dat het begint bij de eerste stap die je buiten de voordeur zet. Juist daar moeten we geprikkeld worden om nog een stap te zetten, zodat we uiteindelijk op die mooie wandelroute uitkomen. Niet alleen jongeren skeeleren het liefst over geasfalteerde straten. We zien genoeg ouderen met hun rollators aan de uitdaging beginnen om via de hobbelige stoep de supermarkt te bereiken.

Het is onze overtuiging dat het beweegvriendelijk inrichten van de omgeving kansen biedt voor meerdere beleidsterreinen en dus integraal werken omdat ze voor dit thema de handen ineen zullen moeten slaan. Zoals eerder gezegd zorgt het niet alleen voor fysiek gezondere inwoners. Meer mensen op straat zorgt voor meer sociale cohesie en sociale controle. Mensen voelen zich daarnaast meer verbonden met hun directe woonomgeving.

Maar hoe richt je de openbare omgeving beweegvriendelijk in?

Dat is een lastig vraagstuk en helaas is er geen blauwdruk die door iedere gemeente gebruikt kan worden. Dit vergt maatwerk! Wel zijn er een aantal stappen die genomen moeten worden om de beweegvriendelijke omgeving tot een succes te maken. Er zijn meerdere faal- en succesfactoren waar je rekening mee kunt houden en genoeg best practises die meegenomen kunnen worden in de overwegingen. Want iedere kleine stap draagt bij aan een Beweegvriendelijk Brabant!

Heeft dit je interesse gewekt? Neem dan een kijkje onze website of neem direct contact op met Bas Ijpelaar via b.ijpelaar@ssnb.nl.

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Kopje.

    Top