Uniek Sporten Brabant helpt ex-coronapatiënten bij het zoeken naar een passende beweegactiviteit

Uniek Sporten Brabant en NL Actief slaan de handen ineen om zoveel mogelijk ex-corona patiënten na hun revalidatie naar passend sport- en beweegaanbod te begeleiden. Het initiatief ontstond in Uden, waar Anne Marie van Bodyvision in het begin van de zomer contact opnam met de beweegcoach Uniek Sporten van ‘Guus beweegt je’. De samenwerking die daar op gang kwam, werd vervolgens verder uitgewerkt zodat dit overal in Brabant (en hopelijk in heel Nederland) opgepakt kan worden. Inmiddels zijn hier en daar mooie verbindingen gelegd tussen de Uniek Sporten Beweegcoaches en lokale preventiecentra.

Zo hebben we al een mooi verhaal ontvangen uit Oosterhout, waar beweegcoach Marieke van Bavel contact heeft gezocht met preventiecentrum Fysiomore. Mensen die corona hebben gehad krijgen volgens landelijk beleid 50 behandelingen in 6 maanden vergoed. In Oosterhout kunnen ze deze behandelingen zowel bij de fysiotherapie inzetten als bij de diëtiste, bij sportbegeleiders en zelfs in het lokale zwembad. Na 6 maanden worden deze mensen in contact gebracht met de beweegcoach Uniek Sporten. Zij gaat samen met de uitbehandelde patiënt op zoek naar een passende, structurele beweegactiviteit. Momenteel zijn er drie mensen gestart in het traject. De doorverwijzingen vanuit de zorg moeten nog op gang komen. Ben je benieuwd naar deze werkwijze? Neem dan contact op met Marieke van Bavel via marieke@mooveoosterhout.nl.

Ook in Uden zijn momenteel een tiental mensen gestart met het traject. Ook daar worden fysiotherapie, diëtist, logopedist, psycholoog en ergotherapie vergoedt. Met deze disciplines heeft het preventiecentrum BodyVision nauw contact. De casemanager die in huis is legt de contacten en verwijst patiënten door. Na hun behandelperiode, mogen patiënten 3 maanden bij BodyVision blijven sporten waarna ze doorverwezen worden naar de beweegcoach Uniek Sporten. Ben je benieuwd naar deze werkwijze? Neem dan contact op via info@bodyvision.eu.

Verhaal uit de praktijk (namen zijn fictief)
Marjan (70) heeft corona gehad en merkt dat ze na het wandelen of fietsen veel tijd nodig heeft om te herstellen. Ze voelt zich kortademig en is snel vermoeid. Dit is helemaal niet herkenbaar voor haar, want ze is altijd heel fit geweest en heeft altijd veel gesport. Tijdens het bewegen met de fysiotherapeut fluctueert haar saturatie van 90 naar 70, naar 80 en weer naar 95. Een enorm verschil, wat zij zelf niet voelt. Dit is één van de redenen dat Marjan zoveel tijd nodig heeft om te herstellen. Dankzij het inzicht en de persoonlijke begeleiding gaat het nu steeds beter met Marjan, maar als zij geen behandeling had gehad, had het nog veel langer kunnen duren tot ze zou aansterken. Tijdens de laatste weken van haar behandeling wordt Marjan in contact gebracht met de beweegcoach Uniek Sporten. Samen gaan ze kijken waar Marjan op eigen niveau en naar eigen wens structureel door kan gaan met sporten/bewegen.

Lees hier het succesverhaal van Leef!Deurne en Preventiecentrum Ames over hoe zij coronapatiënten helpen bij hun herstel.

Voor meer informatie over Uniek Sporten Brabant en/of dit traject, kun je contact opnemen met Demy Weertman via d.weertman@ssnb.nl.