Voor de nieuwsbrief Inclusief bewegen willen we de Brabantse sportloketten één voor één langs gaan om wat te vertellen over het loket, de sportcoaches, de activiteiten en de belangrijkste doelen. Zo maakt heel Brabant kennis met onze mooie organisatie van Uniek sporten Brabant!

Uniek sporten de Peel

Uniek Sporten de Peel is een regionaal samenwerkingsverband tussen de gemeenten Asten, Someren, Helmond, Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek. Samen zetten de gemeenten zich in om sporten en bewegen voor mensen met een beperking in deze regio te bevorderen.
De beleidsambtenaren van de gemeente vormen de stuurgroep en geven daarmee opdracht aan het loket en aansluitend hierop ook aan de uitvoerende organisaties. De werkgroep van het loket wordt gevormd door de uitvoerende beweegcoaches die regelmatig met elkaar in gesprek zijn. De coördinatie van het loket wordt gevoerd door Lisanne van der Veen vanuit Jibb+. 

De beweegcoaches die werkzaam zijn in sportloket de Peel zijn:
Asten: Laura Withaar (Leef!Asten)
Deurne: Patrick Teunisse (Leef!Deurne)
Gemert-Bakel: Thomas Peeters Weem (Goed Bezig Gemert-Bakel)
Helmond: Lisanne van der Veen (Jibb+)
Laarbeek: Jaccy van den Enden (Laarbeek Actief)
Someren: Laura Withaar (Leef!Someren)

Met de buurtsportcoaches hebben wij 6 wekelijks overleg. Daarin bespreken we waar iedereen mee bezig is, welke gezamenlijke projecten we op kunnen pakken en hoe we elkaar kunnen verstreken. Maar ook worden er vraagstukken ingebracht van individuele sporthulpvragen. Daarnaast zijn er buiten onze overleggen om de lijntjes erg kort en schakelen we wanneer het nodig is om bijvoorbeeld het mogelijk te maken dat iemand in een van de Peel gemeentes kan gaan sporten.

Met de stuurgroep komen we 4 jaarlijks bij elkaar om de lijnen uit te zetten en akkoord te geven op de plannen. 

Ondanks het corona virus hebben wij mooie dingen weten te bereiken!

Ondanks corona was er toch nog heel veel mogelijk! Zo zijn we vooral per gemeente naar de mogelijkheden gaan kijken. In Laarbeek is Jaccy met zijn collega’s in kleine groepen gaan bewegen met bewoners van verschillende woongroepen van ORO. In Helmond zijn Lisanne en haar collega’s veel online beweeglessen gaan verzorgen en daarnaast veel 1 op 1 gaan wandelen met deelnemers. Ook in Someren en Asten heeft Laura verschillende keren individueel met mensen uit zorginstellingen bewogen.
Dus al met al als je maar in mogelijkheden blijft denken kan je nog steeds in beweging blijven komen!

Verhalen uit de praktijk

Een mooi voorbeeld van een praktijkverhaal komt voort uit het project Sportdromen dat Lisanne in Helmond is gestart. Bij dat project kunnen mensen met een beperking hun ultieme sportdroom insturen. Onder de inzendingen worden dan 3 dromen gekozen die in de spotlight gerealiseerd gaan worden. Echter zullen ook alle andere dromen op weg geholpen worden in het realiseren van hun droom (hulpvraag). 

Het mooie hier van is dat er nu mensen ineens wel de weg weten te vinden naar Uniek Sporten en dus hun hulpvraag, net op een andere manier, insturen. 

Dit heeft er in Helmond al voor gezorgd dat er een aantal mensen die nog nooit van Uniek Sporten hebben gehoord op weg worden geholpen naar passend sportaanbod. Tevens maken we in de realisatie hiervan weer gebruik van het samenwerkingsverband, omdat niet alle dromen in Helmond gerealiseerd kunnen worden, dus kijken we ook naar de mogelijkheden in de omliggende gemeentes. Tevens gaat dit project ook in de andere Peel gemeentes worden uitgewerkt. 

In de Peel werken we sinds niet al te lange tijd intensiever samen met Libra Revalidatie uit Eindhoven. De bewegingsagogen zien diverse mensen die revalideren en naar loop van tijd zullen ze daar niet meer onder behandeling zijn. Veel van hen willen toch graag in beweging blijven bij een sportaanbieder dichter bij huis. Halverwege het revalidatietraject van een patiënt neemt de bewegingsagoog van Libra al contact op met de beweegcoach om een eerste kennismaking plaats te laten vinden en de mogelijkheden te bespreken. Zodra hij/zij is uit gerevalideerd zal er weer contact opgenomen worden door de beweegcoach om te bekijken hoe de patiënt begeleid kan worden naar passend sportaanbod en zorgt daarmee voor een warme overdracht. 

Minstens zo belangrijk in het werk van Patrick (beweegcoach in Deurne) is het opstarten van aangepast sportaanbod of andere beweegprojecten. Op dit moment is hij bezig met het oprichten van de stichting Duofietsen. Een stichting waarin vrijwilligers samen met kwetsbare mensen een dagdeel gaan fietsen. Patrick: “Ik help dan bij de opstartfase en zorg er uiteindelijk voor dat een project zelfstandig draait. Daarbij zet ik ook mijn netwerk in. Bij de stichting Duofietsen heb ik bijvoorbeeld een zorgorganisatie betrokken die graag wil dat de vrijwilligers straks gaan fietsen met hun cliënten. Zo breng ik vraag en aanbod bij elkaar.” Ook hielp hij de hockeyvereniging bij het opstarten van een G-team. “Veel verenigingen weten niet goed hoe ze dat aan moeten pakken. Ik ondersteun dan van begin tot eind.” En vorig jaar organiseerde hij samen met zijn collega’s van Uniek Sporten De Peel de BraveRun, een ‘obstacle run’ waaraan ook mensen met een beperking of aandoening konden deelnemen. “Daar zag je dat niets onmogelijk is. Zoveel verschillende mensen namen deel. Mensen gingen met een rolstoel over de hindernissen, geweldig!”

Onze tips en tricks voor regionale samenwerkingsverbanden

De mogelijkheden van aangepast sporten op de kaart zetten is en blijft gewoon een lange adem. Je werkt met zoveel verschillende partijen samen, dus geef vooral niet op. Blijf het gezamenlijke doel voor ogen houden en blijf je schouders er onder zetten!

Onze droom

Onze ultieme droom is dat iedereen met een beperking zijn/haar weg vind naar het sporten met, waar nodig, een beetje hulp van ons. 

“Er is geen berg te hoog. Als je de juiste mensen om je heen hebt, lukt het.”

“Je kan zoveel bereiken door middel van sport.”