Anne Boidin

Anne Boidin over haar werk bij SSNB en passie voor sport

“Voor mij is het echt een motivatie om mensen met een beperking aan het sporten en bewegen te krijgen, daar krijg ik heel veel energie van!”

Inclusief Sporten

Anne is Projectmedewerker Inclusief Sporten en Bewegen bij SSNB. Bij de vraag wat Inclusief Sporten en Bewegen precies inhoudt, vertelt Anne: “Als professional wil ik bepaalde doelgroepen in beweging brengen richting een gezondere leefstijl, denk aan: mensen met een beperking, ouderen, mensen met lage inkomens, mensen met een chronische aandoening, LHBTI, mensen met psychische stoornissen, laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn.”

Schot in de roos

Anne heeft de opleiding Sportkunde op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven gevolgd. Vanaf het derde jaar koos zij voor de richting Aangepast Sporten en ging stage lopen als Buurtsportcoach Speciaal Onderwijs bij de gemeente Eindhoven. In haar laatste jaar ging zij aan de slag als Bewegingsagoog (= die houdt zich bezig met het aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten) bij Libra Revalidatie & Audiologie, waar zij nu nog steeds werkzaamheden voor verricht. Dit combineert ze met haar werkzaamheden voor SSNB.

Mensen met een beperking aan het sporten en bewegen te krijgen

Via de organisatie More2Win, die ook in het SX gebouw is gehuisvest, kwam Anne in contact met SSNB. Toen haar dienstverband daar ten einde liep, kreeg ze het idee dat SSNB haar hulp goed konden gebruiken. Dus trok ze de stoute schoenen aan en stuurde een open sollicitatie. Dat was een schot in de roos! Inmiddels is zij sinds september 2020 met veel plezier aan het werk bij SSNB. Bij de vraag over wat haar functie inhoudt vertelt Anne bevlogen: “Ik heb de afgelopen tijd veel nieuwe contacten opgedaan en daardoor een groot netwerk opgebouwd. Dat komt erg goed van pas bij de projecten waar ik aan werk voor Uniek Sporten in de provincie Noord-Brabant. Denk aan loketondersteuning, het organiseren van sportcafés, het ondersteunen bij het opzetten van preventiecentra in verband met Corona en daar waar nodig de koppeling naar Uniek Sporten maken. Daarnaast benader ik ziekenhuizen om ze kennis te laten maken met Uniek Sporten. Ook hebben we inmiddels een begin gemaakt met de Nationale Diabetes Challenge. Deze wandelchallenge heeft als doel om mensen met (maar ook zonder) diabetes in beweging te brengen naar een betere kwaliteit van leven. Bewegen heeft een positief effect op diabetes, zoals op de bloedsuikerwaarden en het medicijngebruik. Voor mij is het echt een motivatie om mensen met een beperking aan het sporten en bewegen te krijgen, en zo ook een gezondere leefstijl, daar krijg ik heel veel energie van!”

Geen uitdaging uit de weg

Anne is behoorlijk sportief, ze zit al jaren op voetbal: “Ik ben een paar keer met mijn voetbalteam kampioen geweest, dat was heel erg gaaf. Ook doe ik meerdere keren per week aan crossfit, dat is een heel gevarieerde kracht- en conditiesport, in een korte tijd doe je veel verschillende oefeningen, waarbij je lichaam elke keer opnieuw wordt uitgedaagd om zo functioneel en effectief mogelijk te bewegen. Denk hierbij aan rennen, gewichtheffen, roeien, fietsen, klimmen, handstanden, optrekken en opdrukken. Ook ga ik af en toe hardlopen en wielrennen. Twee jaar geleden heb ik voor het eerst een kwart triatlon gedaan. Dat was echt een uitdaging, omdat ik gewend ben om in een team te sporten en nu moest ik alleen trainen en presteren. Ik ben heel trots dat het me gelukt is en ook nog binnen de tijd die ik graag wilde behalen. Het was echt heel erg gaaf om te doen!”

Top