Bas IJpelaar

Bas IJpelaar over zijn werk bij SSNB en passie voor sport (9 april 2020)

“Klein begonnen en nu als expert bij het ministerie aan tafel”

“Sport is mijn uitlaatklep. Ik heb het echt nodig. En niet maar één keer in de week.” Bas IJpelaar, business developer bij SSNB, kan zich een leven zonder sport niet voorstellen. En als het over sport gaat, dan gaat het bij Bas over voetbal. “Ik ben een echt voetbaldier, ben nooit met andere dingen dan voetbal bezig geweest. Als kind was ik de hele dag buiten en had altijd een bal bij me.”

Op zijn zeventiende werd hij Nederlands kampioen met de zaalvoetbaltoppers van Bunga Melati uit Tilburg. Een jaar later kreeg hij voor het eerst te horen dat hij nooit meer zou kunnen voetballen door een zware knieblessure. “Maar ja, voetbal zit nogal diep bij mij. Ik ben tot mijn tweeëndertigste blijven spelen. Wel op wat lager niveau. Inmiddels zit een balletje trappen er echt niet meer in en ben ik viermaal per week te vinden in de boks- en sportschool.”

De ‘harde’ kant van sport

Bij SSNB heeft Bas de afgelopen jaren diverse rollen vervuld. Eerst als manager voor Topsport Brabant, later als accountmanager. Tegenwoordig is hij aan de slag als business developer. “We zijn een dienstverlenende organisatie, dus ik houd me vooral bezig met het inrichten van processen. Ik focus daarbij vooral op de ‘harde’ kant van de sport. Zo hebben we een aanpak opgezet rondom herinrichting van sportparken, beweegvriendelijke openbare ruimte, leefbaarheid en multifunctionele accommodaties. Wij ondersteunen gemeenten en sportverenigingen vanuit onze rol als expert en procesbegeleider.”

Duurzame sportaccommodaties

Onderweg zijn. Contact met klanten, partners en prospects. Continue nieuwe plekken, mensen en uitdagingen, dat is wat Bas nodig heeft in zijn werk. De afgelopen jaren was hij veel op pad voor het verduurzamen van sportaccommodaties. Hij begon met een pilot in de gemeente Roosendaal, waar hij sportverenigingen bij hun verduurzamings-vraagstuk begeleidde. Investeringen in LED verlichting, boilers, ventilatie, isolatie en zonnepanelen leverden de clubs een flinke besparing in de energielasten op. Goed voor hun toekomstbestendigheid.

“Ik ben het meest trots op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt op het gebied van duurzame sportaccommodaties. We zijn klein begonnen met de begeleiding van de sportverenigingen in Roosendaal, waarbij we een procesaanpak voor gemeenten hebben ontwikkeld. In drie jaar tijd hebben we honderden verenigingen geholpen in het verduurzamingsproces en zijn we uitgegroeid tot een van dé experts die bij het ministerie voor dit thema aan tafel zitten”.

Top