Ellen van Beek

Ellen van Beek, controller

“Bij alle onderdelen kom ik wel ergens om de hoek kijken”

Twee keer per week is ze op de tennisbaan te vinden. “Trainen, vrij tennissen, mezelf overtreffen tijdens competitiewedstrijden. Ik vind het super leuk om te doen!” En elke ochtend stapt Ellen van Beek lekker op de fiets naar haar werk. Waar voor veel SSNB-collega’s sport niet alleen een passie maar ook hun werk is, was voor Ellen al vroeg duidelijk dat ze iets met cijfers wilde gaan doen.

Meer de diepte in

“Vakken als economie en wiskunde lagen me goed. Ik koos voor de opleiding Accountancy, Bedrijfseconomie en Fiscaal Recht. Bij twee accountantskantoren heb ik daarna mooie werkervaring opgedaan. Met een team jonge mensen bij allerlei bedrijven in de cijfers duiken. Maar er was ook wat twijfel: wil ik me niet liever richten op één organisatie, in plaats van elke paar weken bij een ander bedrijf een race tegen de klok? Ik voelde het verlangen om wat meer de diepte in te gaan.”

Diversiteit

Ellen maakte de overstap en is sinds een half jaar aan de slag als controller bij SSNB. “Ik ben verantwoordelijk voor de financiële administratie. Samen met de financieel medewerker zorg ik dat primaire processen zoals betalingen, inkopen en verkopen lopen. Ik houd onze bankrekening dagelijks in de gaten, het is belangrijk om ook debiteuren strak te houden. Verder doe ik de belastingaangiftes en verzorg samen met de collega’s in de regio de subsidieaanvragen en -verantwoordingen. En ik ben betrokken bij de controle van de salarisadministratie en personeelsdiensten. Bij alle onderdelen van de organisatie kom ik wel ergens om de hoek kijken. Extern heb ik contact met de belastingdienst, bank, accountant en verzekeraar. De diversiteit maakt het werk voor mij heel interessant.”

Jaarcyclus

Wat zijn belangrijke momenten gedurende het jaar voor een controller? Ellen somt op: “Elke kwartaal lever ik de cijfers aan bij de Raad van Toezicht. In de zomer krijgen we de accountant op bezoek voor controle van onze jaarrekening en subsidieverantwoordingen. In het najaar start de begrotingscyclus en subsidieaanvragen voor het nieuwe jaar. We zijn een stichting dus we moeten goed nadenken over welke projecten we verwachten en of de kosten gedekt zijn. En dan hebben we natuurlijk nog de jaarafsluiting en de opstart van het nieuwe jaar.”

Klein team, grote betrokkenheid

“Ik heb bewust gekozen voor deze functie, in een klein team met veel betrokkenheid. Ik leer super veel van de verantwoordelijkheden en de kansen om veranderingen door te voeren. Ik had niet gedacht dat dat zo snel zou gaan, maar ik kan nu al toegevoegde waarde leveren. Doordat ik bij zoveel onderdelen betrokken ben maak ik echt verschil. Ik ben niet zomaar een kunstje aan het doen, maar ik signaleer dingen en kan die dan ook verbeteren. Dat geeft me gewoon een goed gevoel.”

Top