Marja Nieuwenhuis

Marja Nieuwenhuis, regioadviseur Hart van Brabant

“Met groepen mensen aan de slag om tot resultaten te komen”

Ze volgde in Zwolle de ALO-opleiding en studeerde bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam. Daarna werkte Marja Nieuwenhuis bijna tien jaar als onderzoeker, adviseur en projectleider bij Kennispraktijk. Vanuit daar was ze onder meer gedetacheerd bij Kenniscentrum Sport en Bewegen, het Mulier Instituut en de KVLO (de belangenvereniging voor docenten en leerkrachten lichamelijke opvoeding en combinatiefunctionarissen onderwijs en sport). Sinds kort is deze energieke professional aan de slag als regioadviseur Hart van Brabant bij SSNB.

De juf in mij

Gevraagd naar de leukste aspecten van haar nieuwe rol hoeft Marja niet lang na te denken: “Dat ik bij SSNB weer meer kan samenwerken met collega’s is heel fijn. Samen sparren en stappen maken. En de meer structurele verbinding met de gemeenten waarvoor we werken spreekt me ook erg aan. Hiervoor werkte ik in het hele land, maar Den Bosch is mijn thuishaven. Met twee kleine kinderen is het prettig dat ik nu in deze regio actief kan zijn.” Als regioadviseur Hart van Brabant is Marja het eerste aanspreekpunt voor beleidsmedewerkers en wethouders van gemeenten in deze regio. “Ik ben bij SSNB meteen op een rijdende trein gesprongen. Dat is heel fijn, ik leer snel veel mensen en vraagstukken kennen. Vanuit mijn rol heb ik verschillende petten op. Zo ben ik bij zeven gemeenten adviseur lokale sport, waarbij ik sportaanbieders ondersteun. Vanuit Rabobank verenigingsondersteuning doe ik trajecten op clubniveau en ook ben ik als procesbegeleider betrokken bij het verduurzamingsvraagstuk bij sportverenigingen. Verder ga ik aan de slag met de SSNB Academy en waarschijnlijk ook als formateur met lokale preventieakkoorden.”

Veel variatie dus in de functie van Marja. Werksessies, workshops, met groepen mensen aan de slag om tot resultaten te komen. Daar loopt de energieke Marja het meest warm voor. “Dan komt toch weer de juf in mij naar boven, ik vind het het leukst om voor een groep te staan.”

Ik moet daarbij zijn!

Natuurlijk speelt sport ook een belangrijke rol in Marja’s persoonlijke leven. Vroeger deed ze onder meer aan turnen, zwemmen en softbal. Sinds een jaar of tien heeft ze haar plek gevonden bij de lokale voetbalvereniging, waar ze ook direct als vrijwilliger aan de slag ging en sinds kort in het bestuur zit.

Gevraagd naar haar favoriete sportmoment komen er meteen levendige herinneringen naar boven. “Het goud van Epke Zonderland op de Olympische Spelen, dat was echt magisch. En Mark Tuitert op de 1500 meter in Vancouver, ook héél vet! Als je in de sport werkt heb je altijd wel een paar sportliefhebbers om je heen om dat soort momenten samen live voor de tv te beleven.

Toen de openingsceremonie van Olympische Spelen in Londen net achter de rug was zat ik in Nederland in de auto. En ineens realiseerde ik me… dit kan toch niet, ik moet daarbij zijn! Last minute heb ik een vriendin zo gek gekregen om mee te gaan en zo zaten we een paar dagen later in de bus naar Londen. Dit moesten we gewoon meemaken. Natuurlijk waren nergens meer kaartjes voor te krijgen, maar een tripje naar het Holland Heineken House en de triatlon in Hyde Park waren top. Een ervaring om nooit te vergeten!”

Top