Speel- en beweegtuinen in het Vughtse straatbeeld

Wie onlangs door Vught is gereden kon er haast niet aan ontkomen dat er iets aan het veranderen is, in het straatbeeld. De openbare ruimte krijgt langzaam een metamorfose waarbij het wordt ingericht als beweegvriendelijke en beweeg-uitnodigende ruimte. MOVE Vught en gemeente Vught vinden bewegen erg belangrijk, want bewegen draagt op heel veel manieren positief bij aan het welzijn van de mensen. Uiteraard willen we niemand verplichten om te gaan bewegen, maar we willen de drempel om te gaan bewegen wel verlagen. Onder andere door beweeglocaties in te richten, bij de mensen in de wijk.

Zo is er onlangs een prachtig beweegplein ingericht op het Bisschop Zwijssenplein. Een beweegplein voor alle doelgroepen, van jong tot oud. Op het Ouwerkerkveld is een prachtige BMX-baan ingericht. Wie daar onlangs is langsgereden kan het haast niet ontgaan zijn dat daar tal van spelende en fietsende kinderen zich kostelijk vermaken. Een echte aanwinst voor de gemeente Vught.

Op dit moment is men druk bezig met ontwikkeling van de Natuurspeeltuin op het Lidwinaveld. Met natuurlijke elementen worden kinderen uitgedaagd om te gaan spelen. Niet gekaderd wat ze moeten doen, maar juist de eigen creativiteit is hierin leidend.

Bij WZC Theresia zijn deze zomer een drietal beweegroutes aangelegd. Deze routes zijn vrij toegankelijk voor iedereen, dus zeker de moeite waard om een keer te gaan proberen! Op dit moment worden er ook beweegroutes gerealiseerd rondom de Rode Rik. Tijdens deze leuke wandelroutes door wijk De Baarzen zijn verschillende beweegpunten waar oefeningen gedaan worden voor het hele lichaam. Uiteraard doen al deze beweegroutes ook het Beweegplein aan op Bisschop Zwijssenplein, waar dan weer gebruik gemaakt kan worden van de Outdoor Fitness
Wie zich niet meteen een beeld kan vormen bij de Outdoor Fitness kan zich misschien wel de fitness toestellen herinneren bij Prins Hendrik? Deze toestellen staan nu ook in Vught-Zuid. Naast het deze fitnesstoestellen biedt het Stadhouderspark (Vught-Noord) ook een beweegbank, een jumpstone én een discgolfparcours.

Toekomstige ontwikkelingen en programmering
De komende jaren zullen nog meer locaties in Vught, Helvoirt en Cromvoirt worden ingericht als beweeglocatie, waardoor iedereen de mogelijkheid krijgt om lekker te kunnen sporten of bewegen, in de nabije omgeving waar je woont.

Het alleen plaatsen van materialen en toestellen is een geweldig begin. Maar om de mensen ook te ondersteunen, wegwijs te maken, te stimuleren en te enthousiasmeren wordt er ook nagedacht en geïnvesteerd in de programmering. Zo worden er al op twee locaties de ‘Gezonde Combinatie’ georganiseerd. Een activiteit, in combinatie met een gezonde maaltijd, waarbij onder begeleiding de (toekomstige) beweegroutes worden gelopen. Tevens wordt er dan aandacht besteed aan de beweegmogelijkheden die bijvoorbeeld al gerealiseerd zijn bij verschillende wijkpunten. Zoals de beweegtuin bij WZC Theresia en en de beweegtuin bij Viso de Vlasborch. En wist je dat beide ook voor het grote publiek toegankelijk zijn? Zeker een keer een kijken nemen!

De afgelopen weken heeft een stagiaire van MOVE Vught geweldige BMX-clinics verzorgd op de BMX-baan bij Ouwerkerk, waar maar liefst 45 kinderen zich voor hebben aangemeld.

Ben je benieuwd waar we mee bezig zijn, wat er nog gaat komen én wat wij allemaal organiseren? Kijk dan eens op www.movevught.nl of www.vughtbeweegt.nl. Volg ons ook op onze sociale mediakanalen (facebook en instagram), zodat je niets mist!

MOVE Vught
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief

    Top