Traject Toekomstgerichte Sportclub: Zijn de clubs in jouw gemeente klaar voor de toekomst?

19 mei 2025

Een vitale sportclub is voor een gemeente belangrijk, zij zorgen namelijk voor gezonde inwoners in de verschillende kernen die een gemeente kent. Om een sportclub of sportpark toekomstbestendiger te maken of houden, is een bredere blik essentieel. Op dit moment faciliteren de meeste sportclubs in aanbod voor eigen leden, maar wordt nog onvoldoende gekeken naar de kansen in de toekomst. De huidige vraagstukken in de maatschappij vragen echter om een bredere focus van sportclubs. Investering in de club is nodig. Denk aan het verhogen van de bezettingsgraad van de accommodatie, het neerzetten van nieuw aanbod om nieuwe doelgroepen aan je te binden, het versterken van het kader en vrijwilligers, het verduurzamen van de accommodatie of het verstevigen van de financiële positie.

Om als sportclub beter voorbereid te zijn op de toekomst is het verstandig te blijven bepalen wie je bent, waar je staat en waar je naartoe wilt in de toekomst.

Nabil, expert Sportclubs: “In mijn rol als expert sportclubs merk ik dat clubs met name bezig zijn met het hier en nu en veel minder met de toekomst. Zo komt regelmatig terug, ook vanuit de SportclubAPK, dat er een vrijwilligersbeleid ontbreekt bij heel veel sportclubs ondanks de grote tekorten waar de clubs in steeds grotere mate mee te maken hebben. Vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen en maken ze dit soort uitdagingen complexer dan ze in werkelijkheid zijn. Ze missen vaak iemand die ze aan de hand neemt en op het juiste spoor zet.

In sommige gemeenten zijn er verenigingsondersteuners die clubs ondersteunen met individuele verenigingsontwikkeltrajecten op verschillende thema’s, maar lang niet alle gemeenten hebben deze mensen in huis en zij komen er zelf zelden aan toe om de clubs hierbij te helpen. Terwijl ook die clubs zich willen en moeten doorontwikkelen, om ervoor te zorgen dat ze blijven bestaan en hun sociaal maatschappelijke waarde kunnen blijven vervullen in de gemeente.

SSNB biedt voor deze gemeenten hulp. Samen met een expert wordt ervoor gezorgd dat de basis van clubs op orde is, wordt gericht gekeken naar de toekomst en wordt aan een of meerdere ambities van de club gewerkt.

Clubs missen vaak iemand die ze aan de hand neemt en op het juiste spoor zet

Nabil Bouchlal, SSNB

Welke hulp biedt SSNB?

SSNB kan op verschillende vlakken ondersteuning bieden. De basis ligt in het begeleiden van het proces rondom het toekomstbestendiger maken van meerdere clubs in een gemeente. Er wordt gestart met een behoeftegesprek bij de gemeente. Wat speelt er bij de clubs? Welke clubs kunnen hulp gebruiken? Op die manier gaan we gericht aan de slag met de (toekomstige) vraagstukken van clubs in die gemeente.

Vervolgens kan SSNB als begeleider aan de slag gaan met een aantal clubs (maximaal 8 per traject). Er worden twee bijeenkomsten georganiseerd waarbij de missie en visie van de clubs in kaart worden gebracht, hoe de clubs zichzelf ziet en waar ze naartoe willen. Vervolgens wordt gekeken naar thema’s die spelen en welk thema de grootste prioriteit heeft om aan te pakken per club. Hierbij wordt ook het stappenplan van NOC*NSF (Toolkit professionalisering sportclubs en sportparken) doorlopen. Dit is een algemeen stappenplan, SSNB maakt dit samen met de club praktisch toepasbaar. Vervolgens wordt een clubgericht ambitieplan opgesteld. Het voordeel om het in een groep aan te bieden is dat clubs van elkaar kunnen leren.

Is er één club die specifieke hulp kan gebruiken? Dan kan een los traject worden gestart met deze club.

Expertise

Er wordt bij SSNB gewerkt met diverse experts, op het gebied van sportclubs, inclusie, bewegen in openbare ruimte en duurzaamheid. Daarnaast heeft SSNB diverse regioadviseurs in dienst die per regio in Brabant contacten hebben met gemeenten en weten wat er zowel landelijk, regionaal als lokaal speelt op het gebied van sport en bewegen. Op deze manier kan SSNB de Brabantse gemeente op veel gebieden maatwerk bieden en ondersteunen om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen. Met betrekking tot het ondersteunen van sportclubs binnen een gemeente wordt door SSNB veel gedaan. Hierbij staat ‘de basis op orde’ krijgen bij clubs centraal. Zo is er de SportclubAPK, een scan die door clubs wordt ingevuld, waar vervolgens voor zowel de club als gemeente nuttige informatie komt over belangrijke thema’s die spelen.

Gelinkt aan deze scan biedt SSNB enkele trajecten en diensten aan. Zo biedt SSNB hulp bij het vrijwilligersbeleid middels Meer Vrijwilligers in Korte Tijd, biedt het expertsessies op thema’s als inclusie en duurzaamheid, ondersteunt het gemeenten bij het schrijven van een (verplicht) plan rondom Sociale Veiligheid op sportclubs, helpt het bij een traject rondom sportparkmanager en/of open sportclub en biedt het een op maat gemaakte campagne rondom de 4 V’s. En dan is er dus het traject op maat waarbij met de club wordt ingezoomd op enkele thema’s die helpen de club toekomstbestendiger te maken. Wat dit traject uniek maakt ten opzichte van andere services is de 1 op 1 begeleiding tussen de bijeenkomsten in. Daarnaast zorgt SSNB ervoor dat het niet stopt na twee bijeenkomsten. De verenigingsondersteuner in een gemeenten kan aansluiten tijdens het traject en opvolging geven na de tweede bijeenkomst. Wij willen samen Brabant sterker maken, dus doen we dat ook vooral met de professionals in de gemeente.