GALA / Brede SPUK

De gezonde leefstijl staat bij gemeenten hoog op de agenda. Momenteel wordt per gemeente hard gewerkt aan beleid en een lokale aanpak op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis. Dit wordt o.a. gedaan aan de hand van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vanuit de Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) regelingen.

De Brede SPUK-regeling is voor alle gemeenten in werking gesteld om diverse afspraken uit het GALA en Sportakkoord uit te kunnen voeren. De regeling bestaat uit verschillende onderdelen, denk aan valpreventie, leefomgeving of mentale gezondheid, en elk onderdeel heeft weer een vast budget waar de gemeente gebruik van kan maken.

Voor gemeenten kan het soms lastig zijn hoe je bepaalde onderdelen aan kan pakken. SSNB helpt jouw gemeente hier graag bij. Met sport en bewegen kun je namelijk goed bijdragen aan de verschillende doelen van het GALA en hiervoor het budget van Brede SPUK inzetten. Er is een speciale praatplaat gemaakt om te laten zien waarop SSNB iets kan betekenen. Op deze praatplaat staan enkele belangrijke onderdelen van de Brede SPUK, met daaronder de diensten van SSNB die hieraan gelinkt kunnen worden. Nagenoeg alle diensten zijn te linken aan meerdere regelingen.

Download de praatplaat

Brede Regeling Combinatiefuncties en Lokaal Sportakkoord

Op de praatplaat vindt je verschillende onderdelen die vallen onder het thema Gezondheid en Sociale basis. Het thema Sport, bewegen en cultuur is minder groot in beeld gebracht. Hieronder vallen de onderdelen Lokaal Sportakkoord en Brede Regeling Combinatiefuncties. Onderdelen waarop SSNB natuurlijk ook haar diensten aanbiedt. Zo helpt SSNB gemeenten mee met het schrijven van een lokaal sportakkoord en zijn in 8 Brabantse gemeenten Buurtsportcoaches actief onder de naam SSNB Team NB, die inwoners op verschillende manieren in beweging brengen. Voor meer informatie hierover, klik hier.