De impact van een gezondheidsregisseur

3 september 2024

In elke gemeente wordt hard gewerkt aan beleid en een lokale aanpak op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis. Dit wordt o.a. gedaan aan de hand van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vanuit de Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) regelingen. Wat je misschien nog niet wist, is dat SSNB hierbij kan helpen. Want met sport en bewegen kan je zeker bijdragen aan de doelen van het GALA.

We inspireren je hierin graag en delen de komende tijd succesverhalen van verschillende van onze projecten en diensten die linken aan één of meerdere regelingen binnen de Brede SPUK. Één van deze regelingen is het “terugdringen van gezondheidsachterstanden”.

Adinda Melis, buurtsportcoach binnen SSNB Team NB gemeente Steenbergen vertelt over haar rol, het belang van een gezondheidsregisseur (bijvoorbeeld een JOGG-regisseur) en waar ze het meest trots op is.

In 2022 had 17% van de kinderen en jongeren met een leeftijd tussen de 2 en 25 jaar overgewicht of obesitas. Nog zorgelijker: het percentage jongeren en kinderen dat voldoet aan de beweegrichtlijn, zakt ieder jaar een beetje meer. Met name jongeren met (ernstig) overgewicht voldoen steeds minder vaak aan de beweegrichtlijnen. En minder beweging leidt niet alleen tot overgewicht, maar zorgt o.a. ook voor een mindere motorische ontwikkeling, grotere kans op diabetes 2, een hoge bloeddruk en heeft effect op het mentaal welzijn (bijv. eetstoornissen en laag zelfvertrouwen). Daarnaast zorgt het voor een toenemende druk op en vraag naar zorg én stijgende zorgkosten. En dan gaat het hier alleen nog maar over kinderen en jongeren.

Een helpende hand

‘Gewoon even in beweging komen’ is alleen niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarnaast gaat het natuurlijk verder dan bewegen, het gaat over een gezonde leefstijl. Waar begin je dan? Om deze inwoners een helpende hand te bieden, werd er een tijd geleden een nieuwe rol in het leven geroepen die in Nederland verschillende titels kent: de JOGG-regisseur, Beweegmakelaar of Gezondheidsregisseur. Deze persoon is zowel netwerker, projectmanager, uitvoerder als coördinator, met als doel de leefomgeving van inwoners gezonder te maken.

 

Samen maken we de gezonde(re) keuze gemakkelijker en aantrekkelijker

Adinda Melis, Buurtsportcoach binnen gemeente Steenbergen

De rol van een gezondheidsregisseur

De gezondheidsregisseur richt zich hierin vaak specifiek op kinderen en jongeren. Een logische keuze om deze rol neer te zetten in de gemeente Steenbergen, aangezien het percentage kinderen met overgewicht en obesitas in de gemeente Steenbergen hoger ligt dan bij andere gemeenten in regio West-Brabant. Adinda: “Als regisseur ga ik de uitdaging aan om de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Dit doe ik door een gezonde leefomgeving te stimuleren waar kinderen en jongeren veel komen, bijvoorbeeld thuis, in de buurt, op school of op werk. Samen maken we de gezonde(re) keuze gemakkelijker en aantrekkelijker”. Dit doet Adinda natuurlijk niet alleen, ze zoekt de samenwerking op met iedereen die het verschil kan maken en verantwoordelijkheid draagt, denk bijvoorbeeld aan maatschappelijke organisaties en scholen. Door een goed en groot netwerk neer te zetten van organisaties binnen verschillende domeinen, worden krachten gebundeld om tot structurele veranderingen te komen.

Waar Adinda het meest trots op is? “Het meest trots ben ik tot nu toe op het netwerk dat ik al opgebouwd heb met andere professionals én de regionale samenwerking. Maar wat ook echt gaaf is: Dat we een lokale samenwerking zijn met 5 scholen die 10 weken lang 2 dagen fruit krijgen. Dat ik smaaklessen kan aanbieden op de basisscholen zodat er ook een stukje kennis(preventie) over gezonde voeding kan worden overgedragen. Én dat we de combinatie met sportcoaches hebben gevonden en dus goed kunnen inzetten op bewegen”.

De dalende bewegingstrend omdraaien

De Beweegalliantie luidde in 2023 de bel: Nederlanders bewegen steeds minder en voldoen minder aan de beweegrichtlijn. Aan de andere kant worden we steeds ouder. Er moet actie worden ondernomen om te zorgen dat deze dalende trend weer omgedraaid wordt. De rol van een dergelijke gezondheidsregisseur wordt daarom steeds belangrijker. Zij hebben de kennis en expertise in huis om inwoners, van alle leeftijden, te begeleiden naar en informeren over een gezonde leefstijl. Waar sport en bewegen een belangrijk onderdeel in speelt. In gemeente Steenbergen zijn de eerste stappen nu gezet, de volgende is structurele borging van de functie zodat de komende jaren nog meer inwoners geholpen gaan worden.

Samen met SSNB aan de slag met Brede SPUK / GALA

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een gezondheidsregisseur binnen jouw gemeente? SSNB adviseert en ondersteunt je graag. Neem hiervoor contact met ons op.

Daarnaast kunnen we meer betekenen op het gebied van Brede SPUK en GALA. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe we jouw gemeente kunnen helpen? Bekijk onze praatplaat en/of lees hier verder.