GALA / Brede SPUK: Het effect van inzetten op een beweegvriendelijke leefomgeving

23 september 2024

In elke gemeente wordt momenteel hard gewerkt aan beleid en een lokale aanpak op het gebied van gezondheid, sport en bewegen én sociale basis. Dit wordt o.a. gedaan aan de hand van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) vanuit de Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) regelingen. Wat je misschien nog niet wist, is dat SSNB hierbij kan helpen. Want met sport en bewegen kan je zeker bijdragen aan de doelen van het GALA.

We inspireren je hierin graag en hebben hierom de afgelopen tijd al verschillende succesverhalen van verschillende van onze projecten of diensten gedeeld die linken aan één of meerdere regelingen binnen de Brede SPUK. Één van deze regelingen is “Leefomgeving”.

Noud van Herpen (expert Bewegen In de Openbare Ruimte – BIOR) en Jeroen Leenders (buurtsportcoach binnen SSNB Team NB gemeente Vught) vertellen o.a. over hun rol binnen het inrichten van de leefomgeving, het succes waar ze tot nu toe het meest trots op zijn én waarom aandacht voor een beweegvriendelijke(re) leefomgeving belangrijk is.

Een beweegvriendelijke omgeving loont

SSNB zet zich al jaren in op het gebied van bewegen in de openbare ruimte. Het creëren van een (groene en gezonde) beweegvriendelijke omgeving draagt er namelijk aan bij dat we Brabanders laagdrempelig in beweging krijgen en houden. En dat wordt steeds belangrijker. In 2023 is door Kenniscentrum Sport & Bewegen onderzoek gedaan naar de voordelen van een beweegvriendelijke omgeving voor de maatschappij. Naast de bekende(re) voordelen van het verbeteren van de fysieke gezondheid, het bijdragen aan de (motorische) ontwikkeling van kinderen en het bevorderen van de mentale gezondheid en welzijn, zijn er ook voordelen die mogelijk minder voor de hand liggen. Wist je bijvoorbeeld dat een beweegvriendelijke omgeving super leeftijdsvriendelijk is? Het nodigt namelijk inwoners van alle leeftijden uit om (veilig) in beweging te komen en altijd dicht bij huis. Zo kan de oudere op de hoek van de straat een rondje komen wandelen door het park, de buurjongen van twaalf met zijn voetbal verschillende nieuwe trucs oefenen op het grasveld en kunnen de inwoners in de buurt eindelijk hun wekelijks beweeggroepje opzetten.

Noud van Herpen zet zich als expert Bewegen in de Openbare Ruimte hier dagelijks voor in o.a. door het begeleiden en adviseren van verschillende Brabantse gemeenten via het project BIOR Brabant , het verzorgen van en/of spreken bij kennissessies en bijeenkomsten en het aanbieden van een (incompany) cursus ‘Bewegen In de Openbare Ruimte’. Als expert BIOR is hij op de hoogte van de landelijke en regionale trends en ontwikkeling rondom dit thema en vertaalt hij deze kennis naar de lokale situatie.

De successen in Vught

Een beweegvriendelijke(re) leefomgeving zorgt er dus voor dat mensen op een laagdrempelige manier in beweging komen. En dat het liefst dicht bij huis. Neem bijvoorbeeld SSNB Team NB gemeente Vught, waar de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd in tijd en aandacht om in verschillende wijken en kernen aan de slag te gaan. En met succes!

De NOC*NSF Sportdeelname index  van april 2024 laat zien dat 82% van de Vughtenaren minimaal 1x per week beweegt. Een percentage waar veel andere Nederlandse gemeenten van kunnen dromen. Niet voor niets dat de gemeente Vught zich bij de laatste 4 Nederlandse gemeenten heeft gevoegd die op de lijst staan voor Sportgemeente van het jaar 2024.

Het buurtsportcoachteam MOVE Vught (onderdeel van SSNB Team NB) stimuleert inwoners om gebruik te maken van het laagdrempelige beweegaanbod binnen de openbare ruimte. Binnen gemeente Vught zijn hierom bijvoorbeeld de afgelopen jaren in verschillende wijken prachtige initiatieven gerealiseerd die inwoners van alle leeftijden uitdagen om (meer) in beweging te komen. Bijvoorbeeld bij het Bisschop Zwijsenplein waar een beweegplein ligt. Op dit beweegplein is o.a. een voetbalveld en 3×3 basketbalveld te vinden, maar ook verschillende fitnesstoestellen en een calisthenics rek.

Jeroen is één van de buurtsportcoaches die zich dagelijks inzet voor een beweegvriendelijk(er) Vught. Jeroen: “Mijn rol is heel breed. Ik hou mij bijvoorbeeld bezig met de wijkscan, het uitvoeren van enquêtes onder bewoners en het mede-ontwikkelen van visie en beleid samen met de gemeente. Daarnaast stuur ik de activatieprogramma’s voor inwoners aan of voer deze zelf uit en ik bied nazorg, bijvoorbeeld bij schade of vandalisme”.

Ik ben er heel trots op dat hier direct na opening, en de eerste activatie vanuit bewonersinitiatief, een beweeggroep van 15 tot 20 personen is ontstaan die wekelijks samen bewegen

Jeroen Leenders, Buurtsportcoach Vught

Plezier voor jong en oud

Jeroen spreekt vol trots over de successen die de gemeente kent en vindt het dan ook lastig om een hoogtepunt te kiezen. Jeroen: “Bij de locatie Paardensteeg ben ik er bijvoorbeeld heel trots op dat hier direct na opening, en de eerste activatie vanuit bewonersinitiatief, een beweeggroep van 15 tot 20 personen is ontstaan die wekelijks samen bewegen. En bij locatie Bisschop Zwijsenplein ben ik er trots op dat we hier inwoners van alle leeftijden bezig zien doordat we veel verschillende bewegingsvaardigheden hebben geïntegreerd op het beweegplein”.

Ook inwoners zijn vol lof over het aanbod in Vught. Een 83-jarige inwoner vertelt bijvoorbeeld over haar ervaringen bij het Beweegpark Paardensteeg: “Ik vind het zo fijn dat ik hier buiten kan sporten. Ik ga nu veel vaker naar buiten en ben drie keer per week 20 minuten aan het sporten bij de buitenfitness”.

Samen met SSNB aan de slag met Brede SPUK/GALA

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden rondom leefomgeving binnen jouw gemeente? SSNB adviseert en ondersteunt je graag. Neem hiervoor contact met ons op.

Daarnaast kunnen we meer betekenen op het gebied van Brede SPUK en GALA. Benieuwd naar de mogelijkheden en hoe we jouw gemeente kunnen helpen? Bekijk onze praatplaat en/of lees hier verder.