De impact van Wereldgozers MDT in Roosendaal

4 juli 2024

Begin 2024 startte in SSNB Team NB gemeente Roosendaal het project Wereldgozers MDT. 14 jongeren met een vluchtelingenstatus hebben aan dit mooie project mee gedaan en werden tijdens het project gekoppeld aan Nederlandse jongeren, hun buddy’s. Vervolgens zijn zij samen met hun buddy’s een half jaar lang één keer per week samen gaan sporten. De insteek van Wereldmeiden – Wereldgozers MDT? Op een gezonde, leuke en sportieve manier elkaar én elkaars cultuur leren kennen en nieuwe sociale contacten opdoen.

SSNB coördineert in Noord-Brabant Wereldmeiden – Wereldgozers MDT, één van de projecten binnen Maatschappelijke Diensttijd.

We blikken samen met Hugo, één van de buddy’s, én Maxime Smits, lokale projectleider binnen gemeente Roosendaal, terug op deze ronde van Wereldgozers MDT, kijken natuurlijk vooruit naar de toekomst én hebben het over het belang van Maatschappelijke Diensttijd in het algemeen.

Van de eerste bijeenkomst tot nu

De afgelopen zes maanden is er flink wat veranderd. Waar de jongeren aan het begin nog af en toe de kat uit de boom keken, is dat nu compleet anders. Veel van de veertien jongeren zijn uit hun schulp gekropen, hebben nieuwe mensen leren kennen én hebben een nieuwe plek gevonden waar ze zich prettig voelen.

De eerste tien weken van het project waren dan ook met name gericht op kennismaken met elkaar en zorgen dat de jongeren zich op hun gemak voelden binnen de groep. Daarnaast gingen de jongens samen met hun buddy’s een sportcarrousel in om verschillende sporten binnen de gemeente Roosendaal uit te proberen. Er werd onder andere gerugbyd, gevoetbald, gebasketbald en gehonkbald. Na de eerste tien weken konden de jongeren aangeven welke sport ze het allerleukst vonden om te beoefenen. In de tien weken daarna gingen de jongeren vervolgens, samen met hun buddy, op vaste momenten sporten bij de vereniging van hun favoriete sport.

Het levert ook de buddy’s veel op. Hugo was één van de buddy’s en heeft het project als zeer positief ervaren: “Ik vond twee dingen het allerleukst: de uitdaging met de taalbarrière én het spelen van verschillende spellen omdat daar het fanatisme van iedereen naar boven kwam. Het was aan het begin dus zeker even wennen om elkaar beter te leren kennen, mede omdat ze nog maar gebrekkig Nederlands spreken, maar uiteindelijk heb ik er heel veel van geleerd”.

Natuurlijk is het wennen en zoeken, want er is niet alleen sprake van een kleine taalbarrière. Er is ook sprake van een cultuurverschil, maar ook daar leren ze veel van elkaar. Maxime “Ik vond de communicatie met de jongens goed gaan, ondanks dat ze niet altijd hun afspraken nakwamen. Dat heeft mogelijk ook te maken met het cultuurverschil én de leeftijd van de jongeren. Ze waren dan ook niet altijd even gemakkelijk te begeleiden. Maar het plezier van de jongens maakte vervolgens ook gelijk weer heel veel goed”.

Dat we de jongens een glimlach van oor tot oor kunnen bezorgen, dat vind ik zoiets moois

Maxime Smits, Lokale projectleider gemeente Roosendaal

Een project vol impact

Wereldmeiden – Wereldgozers kent grote impact, zowel op sportief als sociaal vlak. Maxime: “We merken iedere week meer dat dit project écht impact heeft. De jongeren leren elkaar en elkaars cultuur beter kennen én staan er zo bijvoorbeeld (vaker) bij stil welke dingen de jongeren met vluchtelingenstatus allemaal hebben meegemaakt of uit welke thuissituatie zij komen”. De laagdrempeligheid van het hele project zit hem in de sport, want dat is universeel. “Door die sportieve activiteiten merken we dat het voor de jongeren met vluchtelingenstatus steeds gemakkelijker gaat om hun plekje te vinden in onze samenleving. In Roosendaal vinden we daarnaast ook nog eens gelijk de goede verbinding met de verenigingen”, aldus Maxime.

Een najaar vol Wereldmeiden – Wereldgozers MDT

Maxime: “We startten in september met 2 rondes, en draaien dan zowel een ronde Wereldmeiden als een ronde Wereldgozers. Wat we van de afgelopen ronde hebben geleerd is dat we vanaf het najaar de sporten in de sportcarrousel sneller en meer afwisselen. Het bezoek aan de verenigingen komt dan pas in de laatste vijf weken aan bod”.

Daarnaast gaan ze er in Roosendaal op inzetten om het project te laten draaien in alle Internationale Schakelklassen (ISK) in Roosendaal, dat komt neer op 8 klassen vol jongeren die via dit project zich meer thuis gaan voelen in Roosendaal én nieuwe mensen leren kennen.

De toekomst van Maatschappelijke Diensttijd

Door de plannen van het nieuwe kabinet staat Maatschappelijke Diensttijd onder druk. En dat is zonde. Want Maatschappelijke Diensttijd brengt zoveel (meer). In de aflevering van EenVandaag op 17 juni 2024 (item begint vanaf minuut 18) sprak Maxime al over de impact en waarde die Wereldmeiden – Wereldgozers MDT, één van de projecten binnen Maatschappelijke Diensttijd, heeft op jongeren en waarom het zo belangrijk is dat projecten als deze blijven draaien. Maxime: “Ik ben trots dat we dit in Roosendaal zo hebben neergezet. Dat we de jongens een glimlach van oor tot oor kunnen bezorgen, dat vind ik zoiets moois”.