Samen aan de slag met de 4 V's voor een sociaal veilige sport

24 oktober 2024

Onze professionals zetten zich dagelijks in om (meer) Brabanders in beweging te krijgen en te houden. We doen dit bijvoorbeeld door het organiseren van passend sport- en beweegaanbod voor verschillende doelgroepen in de wijk. Een andere hele belangrijke rol binnen (het verhogen van de) sportparticipatie is weggelegd voor de sportclubs. Bijna één op de drie Nederlanders is namelijk lid van een sportclub en komen hier dus met anderen samen om hun favoriete sport te beoefenen. Om ervoor te zorgen iedereen met plezier in een veilige omgeving sport, en dat ze hierdoor massaal lid worden/blijven van sportclubs en -aanbieders, is een sociaal veilig sportklimaat nodig. De basis hiervoor ligt bij de 4 V’s voor sociale veiligheid. Elke gemeente heeft met de ondertekening van het Sportakkoord II ingestemd dat men in 2026 een plan van aanpak heeft m.b.t. sociale veiligheid en hoe clubs te motiveren hiermee aan de slag te gaan.

Jij wil toch ook sociaal veilige sportclubs in jouw gemeente? Ga als gemeente de eerste stappen zetten en lees hieronder hoe SSNB het jouw gemeente gemakkelijker maakt om met de 4 V’s aan de slag te gaan.

Wat zijn de 4 V’s?

Om clubs een handje op weg te helpen naar een sociaal veilige(re) sportclub zijn er 4 verschillende onderdelen uitgesplitst waar clubs laagdrempelig mee aan de slag kunnen, genaamd de 4 V’s. Deze 4 V’s, ofwel de 4 basiseisen voor sociale veiligheid, zijn:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon (VCP) op de club
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainers en coaches.

NOC*NSF biedt op hun website al diverse informatie en handvatten aan voor clubs en gemeenten om met de 4 V’s aan de slag te gaan. Toch is het lang niet elke club en gemeente al gelukt om hiermee te starten. Daarnaast heeft SSNB, door het voeren van gesprekken met gemeenten, opgemerkt dat veel gemeenten (nog) niet goed weten waar te beginnen rondom o.a. het Plan van Aanpak.

SSNB kan hierin ondersteuning bieden! Zo kunnen we het vormgeven en schrijven van dit plan op ons nemen en samen met de gemeente én hun clubs kijken waar ze nu staan, waar de focus op komt te liggen rondom dit thema en welke concrete handvatten in het plan worden uitgewerkt.

Samen met SSNB aan de slag

SSNB ondersteunt gemeenten en clubs op verschillende gebieden extra op weg naar sociaal veilige sportclubs. Dit doen we door:

a.      Het geven van een kick-off sessie
Tijdens deze kick-off, die eventueel gekoppeld kan worden aan een gemeentelijk sportcafé of andere bijeenkomst (door gemeente georganiseerd) trappen we het onderwerp samen met de sportclubs af. Tijdens deze kick-off wordt de interesse van sportclubs gewekt, wordt uitleg gegeven over de 4 V’s en worden goede voorbeelden gegeven. Daarnaast wordt het hele proces besproken. Deze sessie duurt ongeveer 45 minuten.

b.      Het schrijven van een lokaal Plan van Aanpak: op naar sociaal veilige sportclubs in jouw gemeente
SSNB ondersteunt de gemeente bij het schrijven van het Plan van Aanpak sociaal veilige sport. Dit doen we altijd in co-creatie met de gemeente én met de aanbieders. Om een concreet, praktisch Plan van Aanpak op te leveren worden o.a. gesprekken gevoerd met beleidsmedewerkers en andere betrokken personen binnen de gemeente en wordt er een inhoudelijke bijeenkomst met sportclubs gehouden.

c.      Op maat gemaakte communicatie toolkit voor zowel club als gemeente
Na de ontwikkeling van een concreet Plan van Aanpak, is het tijd om de clubs (en inwoners) in het verhaal mee te nemen. Hier draagt een gerichte communicatietoolkit aan bij. Met de op maat gemaakte middelen in deze toolkit laat je als club (of gemeente) zien dat er gewerkt wordt aan een sociaal veilig sportklimaat op de club (of binnen jouw gemeente).

SSNB gelooft dat door het ontwikkelen van de middelen en het zorgen voor een planning, we drempels bij bijvoorbeeld vrijwilligers op de clubs wegnemen om ermee aan de slag te gaan. Het neemt werk uit handen en dit scheelt tijd.

Optioneel kan ook nog een campagne afgenomen worden gericht op het zichtbaar maken van de VCP’s binnen de clubs.

Wat levert de ondersteuning van SSNB op?

Het resultaat is een op maat gemaakt plan van aanpak rondom sociale veiligheid op de sportclubs. Hierin worden concrete handvatten gegeven waarmee de gemeente en de sportclubs aan de slag kunnen. Uiteindelijk is het doel dat:

  • De mensen die met jeugd en kwetsbare groepen werken een VOG hebben
  • Elke club minimaal één VCP heeft
  • Elke club werkt met gedragsregels
  • Elke club werkt met geschoolde trainers-coaches

Door het gedegen aan de slag gaan met de 4 V’s willen we naast het ‘afvinken’ van deze punten een eerste stap maken in cultuurverandering op het thema sociaal veilige sport bij de clubs.