Waarom zijn jullie als gemeente Heusden ingestapt in het project BIOR Brabant?
“Vanaf de start van de coronaperiode merkten we vanuit de inwoners steeds meer de behoefte op naar locaties om buiten dingen te gaan doen, van sporten tot ontmoeten. Een tijd geleden zijn we hierom als gemeente Heusden afgestapt van speeltuinen en overgestapt op beweeg- en ontmoetlocaties. Hier kunnen we namelijk zowel voor alle leeftijden beweegaanbod realiseren als dat we aan de preventieve kant kunnen inzetten op thema’s als eenzaamheid, depressie en andere fysieke en/of mentale gezondheidsklachten. Voor de (kleine) gemeente Heusden was dit een nieuwe aanvliegroute en dus zijn we op zoek gegaan naar een persoon of organisatie die hier al meer ervaring in had. De insteek van het begeleidingstraject BIOR Brabant kwam goed overheen met onze behoeften.”
Bij welk vraagstuk ondersteunt BIOR Brabant jullie?
“Wij hebben als ambitie om in de komende acht tot tien jaar 100 beweeg- en ontmoetlocaties te realiseren, o.a. op de locaties waar nu speeltoestellen staan die in de komende jaren afgeschreven gaan zijn. Een beweeg- en ontmoetlocatie zorgt ervoor dat we in de behoeften van veel meer doelgroepen kunnen voorzien. De jeugd in een bepaalde wijk heeft misschien behoefte aan een pumptrack, terwijl ouderen een plek zoeken waar ze elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten.
Om deze behoeften op te halen, zorgen we er in het voortraject voor dat er een kaart, met een QR-code naar een online vragenlijst, bij wijkbewoners in de bus komt. Deze resultaten sturen we vervolgens, samen met bepaalde verplichtingen of wensen vanuit ons als gemeente, naar een ontwerpbureau. Inwoners hebben vervolgens de mogelijkheid om te reageren op het voorstel en zo komen we uiteindelijk bij een definitief plan uit. BIOR Brabant ondersteunt ons hierbij in de wijk Vliedberg.”
Noud van Herpen, Expert Bewegen in de Openbare Ruimte bij SSNB, is jullie aanspreekpunt rondom de ondersteuning. Hoe ziet deze ondersteuning eruit?
“Noud omschrijft zichzelf vaak als een soort vlieg op de muur en daar kan ik mij eigenlijk goed in vinden. Hij kijkt bijvoorbeeld mee met onze plannen voor de wijk Vliedberg en geeft vervolgens (on)gevraagd advies. Daarnaast heeft hij, door zijn kennis en ervaring, veel contacten en kan voor ons contacten en linkjes leggen met organisaties of subsidies die ons kunnen helpen in de realisering van onze plannen. Wij draaien dit project binnen onze gemeente met twee personen, dus het is ook zeker hard werken. Het is dan fijn dat Noud een luisterend oor kan bieden en ons geregeld laat terugkijken op wat we tot nu toe al allemaal bereikt hebben.”
Welk advies van Noud is jullie tot nu toe het meest bijgebleven?
“Het is niet zo zeer een advies, maar het is een hulpmiddel waar Noud ons op heeft gewezen: het BVO-model. Het Beweegvriendelijke Omgeving model geeft gemeenten inzicht in het nut, de mogelijkheden en de (sociale) effecten van een beweegvriendelijke omgeving. We gebruiken dit BVO-model als een soort herinnering voor onszelf. We zetten het model (nog) niet expliciet in, maar hebben het model wel continu in ons achterhoofd én hebben in ons beleid nu opgenomen dat we (meer) focus willen leggen op het activeren van de inwoner om in beweging te komen en gebruik te maken van de beweeg- en ontmoetlocaties.”
Waarom raad je andere gemeenten aan in dit begeleidingsproject te stappen?
“Binnen de kleinere gemeenten heb je niet altijd de kennis en expertise op dit thema in huis. BIOR Brabant biedt ons die kennis en expertise en biedt ons als onafhankelijke expert natuurlijk veel nieuwe inzichten. Daarnaast zorgt het begeleidingstraject, en daarmee Noud, ervoor dat we zowel steun voelen van iemand die veel van het onderwerp af weet als dat we geïnspireerd worden van voorbeelden uit andere gemeenten. Daarnaast geloof ik dat je er veel van leert. Ik ga vaak over in de waan van de dag en via dit traject laat Noud ons geregeld terugkijken en stilstaan bij wat we tot nu toe al bereikt hebben.”