Maak kennis met de sportparkmanager in gemeente Tilburg

30 september 2024

Gemeenten zien steeds vaker de potentie van openbare sportparken en het multifunctioneel gebruik van die sportparken. Alleen diezelfde kansen zorgen in de praktijk ook regelmatig voor uitdagingen. Het is bijvoorbeeld een uitdaging om de sportparken veilig en schoon te houden, o.a. door het ontbreken van toezicht. Regelmatig gaan er, door vandalisme, dingen stuk. Dit leidt tot ergernis bij de (hoofd)gebruikers, de wijkbewoners en de gemeente als exploitant.

Ook in de gemeente Tilburg is een spanningsveld ontstaan: hoe benut je zo goed mogelijk de sportparken en zorg je tegelijkertijd voor duidelijkheid, zo min mogelijk overlast en vandalisme?

Sinds juni 2024 loopt er hierom, op de sportparken Rauwbraken (Berkel-Enschot) en OVC’26 aan de Matterhornstraat (Tilburg Zuid), een sportparkmanager rond. Daan Ruimerman, projectmedewerker bij SSNB, vervult deze rol en zet zich dagelijks in voor meer activiteiten en aanbod buiten de verenigingstijden.

Daan vertelt o.a. over zijn rol als sportparkmanager en het belang van het optimaliseren van het gebruik van de sportparken.

De sportparkmanager zorgt voor meer gebruik van de 2 sportparken door wijkbewoners en andere doelgroepen, meer sociale controle en vermindering van overlast en schade. Daan: “Het creëren van een netwerk en het verzorgen van meer aanbod op het sportpark moet ervoor zorgen dat deze uitdagingen op het sportpark uiteindelijk verminderen”.

Als sportparkmanager bouwt Daan een netwerk op met partijen uit de omgeving, zodat het sportpark een onderdeel wordt van de wijk. Daan: “In deze eerste periode leer ik veel partijen kennen, zoals verenigingen, sociaal werkers, scholen, wijkregisseurs en beweegprofessionals. Zo krijg ik een duidelijk beeld van de situatie rond het sportpark en maak ik hen bewust van de kansen die het sportpark biedt voor sportieve- en maatschappelijke initiatieven.”

Van kansen naar uitvoering

Na het in kaart brengen van de huidige situatie op de sportparken en de kansen die er liggen, zorgt een sportparkmanager ervoor dat er met partijen over de invulling van het sportpark wordt nagedacht. Daan: “Mijn rol hierin is om met de huidige bewoners van de sportparken af te stemmen welke van die initiatieven kansrijk zijn op het sportpark én hoe dit georganiseerd kan worden, bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers”.

Blik op de toekomst

De aanstelling van de sportparkmanager op deze twee sportparken binnen gemeente Tilburg betreft een pilot van 2 jaar. Het doel is om te leren van deze pilot om vervolgens een concept te ontwikkelen dat toepasbaar is op andere sportparken. Zo creëren we, samen met de gemeente, een lange termijn visie over hoe we om moeten gaan met de (semi) openbare sportparken in de gemeente.

“Het creëren van een netwerk en het verzorgen van meer aanbod op het sportpark moet ervoor zorgen dat deze uitdagingen op het sportpark uiteindelijk verminderen”.

Daan Ruimerman,

Kansen van het sportpark optimaal benutten

In de stad neemt de druk op de ruimte toe. Mulier Instituut publiceerde hierover afgelopen week een onderzoek. In dit onderzoek komt o.a. naar voren dat om de toenemende druk op de sportaccommodaties (deels) op te kunnen vangen er ingezet dient te worden op het beter benutten van bestaande accommodaties.

Sportparken bieden veel kansen om deze druk te verminderen, aangezien de parken voor een groot deel van de dag niet worden gebruikt. Het biedt mogelijkheden om initiatieven in de maatschappij een plek te geven waar nu de ruimte nog voor ontbreekt. De verschillende activiteiten over de hele dag zorgen voor een diversiteit aan mensen op het park. Daarmee dus ook doelgroepen die normaal (nog) niet naar het sportpark zouden komen.

Samen met SSNB aan de slag

Wij voeren dit project uit, omdat SSNB veel ervaring en kennis heeft over openbare sportparken en verenigingen.  Onze experts staan altijd klaar om sportparkmanager Daan en (de clubs op) de sportparken extra te ondersteunen en adviseren. Met Nabil Bouchlal, Expert Verenigingen, heeft SSNB bijvoorbeeld al veel ervaring met het professionaliseren van verenigingen. Verder beschikt SSNB met Noud van Herpen, Expert Bewegen In de Openbare Ruimte, over veel kennis op het gebied van openbare sportparken en het leggen van verbindingen met de omgeving en openbare ruimte.

Heeft jouw gemeente ook een vraagstuk liggen rondom het optimaliseren van het gebruik van een sportpark? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een sportparkmanager? Óf heb je bijvoorbeeld hele goede ideeën of initiatieven die aansluiten bij de opdracht in Tilburg? Neem dan contact met ons op!