BIOR Kennis- & Netwerkevent

11 oktober 2024

Interesse in bewegen in de openbare ruimte (BIOR)?
Kom naar het BIOR Kennis- & Netwerkevent!

Op dinsdag 19 november 2024 vindt de tweede editie van het BIOR Kennis- & Netwerkevent plaats. Dit keer in ‘s-Hertogenbosch. We gaan ons verdiepen in het thema ‘Monitoring & Evaluatie’ (orgware), kijken samen naar een aantal (recente) ontwikkelingen, maar kijken ook vooral naar de toekomst van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Bovenal is dit hét event om rondom dit thema met elkaar in contact te komen, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Kennis: orgware en het BVO-model

Hoe maken we Brabant nu beweegvriendelijker? Daar gaan we het tijdens het BIOR Kennis- & Netwerkevent over hebben. Op dit event worden verschillende thema’s van het BVO model besproken. Dit model geeft een duidelijk beeld uit welke elementen een beweegvriendelijke omgeving bestaat: Hardware (fysieke leefomgeving), Software (sport- en beweegaanbod) en Orgware (organisatie van zichtbare aanbod). We richten ons deze editie met name op monitoring en evaluatie, dus de orgware, maar belichten ook af en toe onderdelen van de hardware en software.

Dit doen we met diverse sprekers, zoals:

We werken samen, met professionals vanuit verschillende domeinen, naar een beweegvriendelijke(re) provincie waar iedereen samen en met plezier buiten kan sporten, spelen en bewegen!

Inspiratie en netwerkvorming

Naast het inhoudelijke programma bieden we je tijdens het BIOR Kennis- & Netwerkevent ook de kans om inspiratie op te doen. We kiezen daarom bewust de locaties van de evenementen en nemen ook de tijd om in dit geval de Skills Garden en het sportpark Noord in ‘s-Hertogenbosch te bekijken. Dit doen we tijdens een rondleiding door ’S-PORT.

Daarnaast is kennis- en netwerkpartner Fontys Sport en Bewegen aanwezig op het evenement. Met onder andere het aanbod om samen met studenten een wijk in jouw gemeente beweegvriendelijk(er) te maken, het delen van kennis en onderzoeksresultaten en (bij)scholing op het gebied van een beweegvriendelijke omgeving.

Programma

14:00 uur          Inloop

14:15 uur          Aftrap | Noud van Herpen van SSNB

14:30 uur          Introductie locatie: Ralf van der Heijden

14:45 uur          Monitoring & Evaluatie | Emma van Dijk van                                         InnoBeweegLab

15:10 uur          Pauze: Tour door de Skills Garden

15:40 uur          MKBA model | Jelle Schoemaker van de HAN en                                 Gert Zwaal van Sportbedrijf Arnhem

16:05 uur          Afsluiting inclusief vooruitblik op de komende tijd |                             Maartje Kunen van Fontys Sport & Bewegen

16:30 uur          Borrel

Locatie

Het BIOR Kennis- & Netwerkevent vindt plaats op Sportpark Noord (DBN’22) in ’s-Hertogenbosch.

Het adres is: Het Wielsem 2B, 5231 BW ’s-Hertogenbosch.

Meerdere edities

Het BIOR Kennis- & Netwerkevent wordt georganiseerd door Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB), in samenwerking met InnoBeweegLab, in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Eind 2023 vond de eerste editie van dit event plaats in Eindhoven, waarbij het BVO model werd uitgelicht aan de hand van een voorbeeld uit de gemeente Vught, het ontstaan en gebruik van het Urban SportPark in Eindhoven aan bod kwam en we kennis konden maken met de Beweegbank van IPitup. We willen meerdere themabijeenkomsten organiseren in 2025, met uiteindelijk één groot afsluitend evenement in 2026, waar alle facetten van BIOR samenkomen.

Ben jij erbij?

Ben jij bezig met of geïnteresseerd in bewegen in de openbare ruimte en/of wil je meer leren over monitoring en evaluatie om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen? Meld je dan vooral aan en kom langs op dinsdag 19 november a.s.

Kun je deze editie niet aanwezig zijn, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden voor een volgende evenement rondom Bewegen In de Openbare Ruimte? Laat het ons weten via communcatie@ssnb.nl.

Aanmelden voor het BIOR Kennis- & Netwerkevent

De BIOR innovatiechallenge rondom beweegactivering staat live!

2 september 2024

De provincie Noord-Brabant wil dat zoveel mogelijk Brabanders (gaan) voldoen aan de beweegnorm. Een beweegvriendelijke leefomgeving is hierbij een belangrijke voorwaarde. Het Brabantse mkb krijgt daarom de mogelijkheid om via 3 verschillende innovatiechallenges vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen, met als doel een beweegvriendelijke omgeving voor alle Brabanders te creëren.

De huidige innovatiechallenge richt zich op beweegactivering in de openbare ruimte. Brabantse mkb-ondernemingen kunnen een innovatiebudget aanvragen voor activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van innovatief beweegaanbod, gericht op de stimulering van sport, spel en/of andere vormen van recreatief bewegen in de openbare ruimte.

Beweegactivering in de openbare ruimte

Het doel van deze Brabantse innovatiechallenge is om een vorm van beweegactivering te realiseren die eindgebruikers verleidt en faciliteert tot meer benutting van de openbare ruimte voor recreatieve vormen van beweging (sport- en/of spelvormen). De focus ligt daarbij op het in beweging krijgen van doelgroepen die nu nog achterblijven in hun beweeggedrag. Crossovers met bijvoorbeeld cultuur, erfgoed of leisure lijken hiervoor kansrijke oplossingen.

SSNB en InnoBeweegLab ondersteunen de ontwikkeling van deze innovatie met hun kennis, netwerk en praktijkervaringen (co-creatie). Gebruikerstesten in deelnemende gemeenten behoren ook tot de mogelijkheden.

Doe mee!

Mkb-ondernemingen kunnen uiterlijk tot vrijdag 1 november 2024 16.00 uur een aanvraag indienen. Op zoek naar meer informatie of de voorwaarden of wil je een aanvraag indienen? Klik dan snel verder.

Aanvraag indienen

Over het project BIOR Brabant

Samen met InnoBeweegLab hebben wij bij de Provincie Noord-Brabant succesvol een subsidie aangevraagd om de openbare ruimte in de provincie nóg beweegvriendelijker in te richten. We zetten ons de komende vier jaar in voor maar liefst 15 Brabantse gemeenten op het gebied van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Zo krijgen en houden we samen zoveel mogelijk Brabanders in beweging. Op deze manier leveren wij een actieve bijdrage aan een vitalere samenleving en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen we voor gelukkige en vitale Brabanders.

Interactief speeltoestel wint innovatieprijs

8 juli 2024

’s-Hertogenbosch – Het interactieve speeltoestel Moby Playground is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot meest innovatieve speeltoestel voor kinderen. Het Nuenense bedrijf Novasports kan rekenen op 40.000 euro voor het verder ontwikkelen van het ontwerp.

De Moby Playground past goed in het streven van het Brabants provinciebestuur om inwoners van alle leeftijden te stimuleren een gezonde leefstijl op te pakken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een beweegvriendelijke leefomgeving. Vorig jaar startte het project Brabanders Bewegen in de Openbare Ruimte. Dat vierjarig project wordt uitgevoerd door innovatiecentrum InnoBeweegLab en sportserviceorganisatie SSNB. Ze onderzoeken onder meer bij 15 Brabantse gemeenten hoe de openbare ruimte effectief beweegvriendelijk ingericht kan worden. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om via innovatieprijsvragen vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen.

Speelkoepel

De Moby Playground is uit de bus gekomen als beste inzending bij fysieke producten. Het Nuenens ontwerp bestaat uit een interactieve speelkoepel op een speciaal ontworpen kunstgrasveld. De robuuste speelkoepel is geschikt om op te klimmen, doorheen te kruipen en ballen door te gooien. Het stimuleert kinderen met gesproken opdrachten, muziek en lampjes om te bewegen. Momenteel zijn er twee prototypes: bij een basisschool in Dommelen (gemeente Valkenswaard) en in een bungalowpark over de grens in Duitsland. Ze worden veel gebruikt door kinderen.

Gedeputeerde Bas Maes (Sport) is blij met het innovatieve ontwerp. “Hier komen twee dingen samen: onze wens om meer inwoners te laten sporten én het innovatieve karakter van het Brabants bedrijfsleven. De Moby is een mooi voorbeeld van een hedendaagse oplossing om kinderen op een natuurlijke en aansprekende manier te laten bewegen. Onderzoek wijst uit dat meer bewegen echt nodig is om op latere leeftijd gezondheidsklachten te voorkomen. We kennen allemaal de uitdrukking: jong geleerd is oud gedaan.”

Op goede weg

Bedenker Ramon de Roij van Novasports ziet de prijs als signaal dat hij op de goede weg is. “Mijn drijfveer is om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren met spelplezier. Met de Moby Playground prikkelen we zowel de fantasie als de ontwikkeling van cognitieve en motorische vaardigheden.”

Met het geldbedrag kan De Roij zijn ontwerp de komende maanden verfijnen en gereed maken voor de markt. De verwachting is dat de nieuwe versie van de Moby Playground uiterlijk volgend voorjaar in de openbare ruimte in Brabant verschijnt.

Meer informatie over de provincie Noord-Brabant vindt u op de site www.brabant.nl. Voor vragen over dit persbericht kun je contact opnemen met woordvoerder Hub Dohmen van de provincie Noord-Brabant via hdohmen@brabant.nl en 06-52783641. Ben je op zoek naar meer informatie over de Moby Playground? Neem dan een kijkje op de website

 

Gemeente Rucphen zet zich in voor een beweegvriendelijke(re) omgeving

13 mei 2024

De gemeente Rucphen vroeg zich af hoe het met de beweegvriendelijkheid in de dorpen binnen de gemeente staat. Hierom hebben wij, samen met gemeente Rucphen, de afgelopen maanden een groep studenten van Fontys Sport & Bewegen opdracht gegeven om onderzoek uit te voeren naar de beweegvriendelijkheid van het dorp St. Willebrord (een van de kernen binnen gemeente Rucphen). Het onderzoek van deze studenten was onderdeel van het keuzeblok “Beweegvriendelijke Omgeving” binnen de opleiding Sportkunde. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen omschrijft een beweegvriendelijke omgeving als volgt: “Een beweegvriendelijke omgeving is een inclusieve leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen, sporten en ontmoeten”.

Om de beweegvriendelijkheid van het dorp in kaart te brengen, hebben studenten Bart, Femke en Lars uitvoerig onderzoek gedaan. Ze hebben gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders zoals de belangenvereniging voor senioren (KBO) en een van de plaatselijke basisscholen. Er zijn ruim 100 enquêtes afgenomen onder inwoners en een analyse van de buitenruimte uitgevoerd via het BVO-model. Na het uitvoeren van het onderzoek, hebben de studenten de uitkomsten gebundeld om een beeld van de huidige situatie te schetsen en daarnaast de wensen en behoeften rondom bewegen in de openbare ruimte overzichtelijk in kaart te brengen.

Dit adviesrapport werd op donderdag 18 april 2024 aan onze expert Bewegen In de Openbare Ruimte Noud van Herpen (derde van rechts) en Daan Ruimerman (tweede van rechts) overhandigd. Daarnaast hebben de studenten een presentatie gegeven over dit rapport.

De komende weken gebruiken Noud en Daan de adviezen uit het rapport om een Programma van Eisen op te stellen. Daarnaast worden de bevindingen uit het onderzoek in St. Willibrord gebruikt om aan de slag te gaan met de beweegvriendelijkheid van de andere kernen binnen de gemeente Rucphen.

Samen sterk voor een beweegvriendelijke buitenruimte

De samenwerking tussen SSNB en Fontys Sport & Bewegen rijkt verder dan dit project. Al een aantal jaar werken Noud en Maartje Kunen (eerste van rechts) samen binnen het project Brabant Beweegt Buiten waarin zij verschillende activiteiten en projecten uitvoeren. Zo staan Noud en Maartje op dinsdag 28 mei a.s. als sprekers op de tweede landelijke BOSSdag. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en het project BIOR Brabant vertellen Noud en Maartje je graag meer over (het belang van) een beweegvriendelijke buitenruimte. Meer informatie over de BOSSdag en de mogelijkheid om je aan te melden, vind je hier.

De eerste 5 gemeenten gestart met BIOR Brabant

3 april 2024

Samen met InnoBeweegLab hebben wij bij de Provincie Noord-Brabant succesvol een subsidie aangevraagd om de openbare ruimte in de provincie nóg beweegvriendelijker in te richten. We zetten ons de komende vier jaar in voor maar liefst 15 Brabantse gemeenten op het gebied van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Zo krijgen en houden we samen zoveel mogelijk Brabanders in beweging. Op deze manier leveren wij een actieve bijdrage aan een vitalere samenleving en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen we voor gelukkige en vitale Brabanders.

De eerste vijf gemeenten van start

De afgelopen maanden zijn we in vijf gemeenten in Noord-Brabant gestart met BIOR Brabant. Inmiddels zijn we dus bezig in de gemeenten Vught, Waalwijk, Rucphen, ’s-Hertogenbosch en Heusden. We zijn natuurlijk erg blij met deze eerste groep, mede omdat het gaat om een mooie mix van (middel)grote en kleine(re) gemeenten. Ook worden er verschillende doelgroepen en stakeholders betrokken.

In dit artikel praten we je graag bij over (de ontwikkelingen binnen) de verschillende projecten in de 5 gemeenten.

Vught

In gemeente Vught spelen twee uiteenlopende projecten. Het eerste project is het beweegpark Paardensteeg. Binnen het beweegpark is informatie over het uitvoeren van verschillende sport- en beweegoefeningen geplaatst. Op deze manier worden inwoners op een laagdrempelige manier gestimuleerd om (meer) in beweging te komen.

Daarnaast wordt er in Cromvoirt hard gewerkt aan de realisatie van een beweeglocatie. Het sterke aan dit project in Cromvoirt is dat hiervoor een speciale werkgroep is samengesteld. Binnen de werkgroep “Beweeglocatie Cromvoirt” vertegenwoordigt ieder lid een andere doelgroep die de belangen van de doelgroep zo goed mogelijk behartigt.

Wil je meer weten over hoe de gemeente Vught te werk gaat? Luister dan de “Kenniscast Sport en Bewegen” óf lees hier over het speel-, beweeg- en sportbeleid in Vught.

Waalwijk

In gemeente Waalwijk zijn we betrokken bij de herinrichting van het Magnoliapark in de wijk Bloemenoord. Hier worden 3 nieuwe flats gerealiseerd en de gemeente wilde graag onze kennis en expertise inzetten bij de inrichting van het aangrenzende park. Hier komen o.a. wandelpaden, groenvoorzieningen, speelplekken voor jeugd en jongeren en een plek bestemd voor ‘sport en bewegen’.

Rucphen

Ook gemeente Rucphen is aan de slag gegaan met ‘beweegvriendelijke buitenruimte’. Zo is te lezen in de ‘Beleidsnota Sport Verenigt Rucphen’:

“Bij wijkrenovaties geeft de gemeente ook het element bewegen een plaats. Naast algemene maatregelen wordt onderzocht of er behoefte is om op bepaalde plekken ook specifieke maatregelen te treffen. Hierbij kan gedacht worden aan beweegtoestellen. Hiervoor wordt samengewerkt met lokale partners, zoals de steunpunten.”

Binnen de gemeente profiteren alle betrokkenen ook nog eens van de samenwerking die SSNB met Fontys Sport en Bewegen heeft op dit thema. Wij zetten binnen die samenwerking namelijk studenten die het keuzeblok BeweegVriendelijkeOmgeving volgen. Hiervoor zijn de studenten op dit moment bezig met het ophalen van wensen en behoeften van inwoners in het dorp St. Willebrord.

‘s-Hertogenbosch

Binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch is pas geleden de Skills Garden Sportpark Noord in gebruik genomen. Tijdens dit proces heeft InnoBeweegLab de gemeente ondersteund om dit sportpark te kunnen realiseren, zo is ook dit lezen in dit artikel. Daarnaast ondersteunt InnoBeweegLab de gemeente bij het monitoren van het gebruik van het park, zoals zij eerder ook bij het Urban Sportpark in Eindhoven deden.

Heusden

De vijfde Brabantse gemeente die via BIOR Brabant ondersteuning krijgt is gemeente Heusden. Binnen de gemeente Heusden is de ambitie om ruim 100 beweeg- en ontmoetlocaties te realiseren. Bij de inrichting kijken ze niet alleen naar de (speel)toestellen, maar houden ze ook rekening met de samenstelling van de wijk, de aanwezig zorg- en onderwijsvoorzieningen. Ook vragen ze aan wijkbewoners wat zij graag willen doen op een beweeg- en ontmoetlocatie. Daarnaast is er aandacht voor groen, water en natuurlijk spelen. De wijk Vliedberg komt als een van de eerste locaties aan bod en daarbij kijken wij vanuit het project BIOR Brabant mee en geven we gevraagd en ongevraagd advies.

Wil jij met jouw gemeente ook aansluiten?

SSNB en InnoBeweegLab voeren momenteel met diverse gemeenten oriënterende gesprekken om aan te sluiten bij BIOR Brabant. We verwachten na zomer 2024 te starten bij nog eens 5 gemeenten. Echter is nog voldoende ruimte voor zeker 5 gemeenten in de derde ronde. Heb je als gemeente interesse? Neem dan contact op met Noud van Herpen, onze expert BIOR via n.v.herpen@ssnb.nl of 06-34472848.

Wil je meer weten over het project Brabanders Bewegen In de Openbare Ruimte kijk dan hier. Daar vind je ook de hardware challenge die open staat t/m 26 april 2024. Ook kun je daar nog eens rustig nalezen wat deelname aan dit project kan betekenen voor een gemeente of op welke andere manieren we je kunnen ondersteunen.

De BIOR hardware innovatiechallenge staat live!

4 maart 2024

De provincie Noord-Brabant wil dat zoveel mogelijk Brabanders (gaan) voldoen aan de beweegnorm. Een beweegvriendelijke leefomgeving is hierbij een belangrijke voorwaarde. Het Brabantse mkb krijgt daarom de mogelijkheid om via 3 verschillende innovatiechallenges vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen, met als doel een beweegvriendelijke omgeving voor alle Brabanders te creëren.

De huidige innovatiechallenge richt zich op recreatieve beweegvoorzieningen (‘hardware’) in de openbare ruimte. Brabantse mkb-ondernemingen kunnen een innovatiebudget aanvragen om een fysieke beweegvoorziening te ontwikkelen die gericht is op de stimulering van sport en/of spel in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld een nieuw speeltoestel of een nieuw type sportveld.

Recreatieve beweegvoorziening

Het doel van de huidige innovatiechallenge is om een fysieke beweegvoorziening te creëren die eindgebruikers verleidt en faciliteert tot recreatieve vormen van beweging (sport en spel) in de openbare ruimte, en daarmee bijdraagt aan het realiseren van een (meer) beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte.

SSNB en InnoBeweegLab bieden ondersteuning bij de ontwikkeling van deze innovatie met hun kennis, expertise, netwerk en praktijkervaringen (co-creatie). Gebruikerstesten in deelnemende gemeenten behoren ook tot de mogelijkheden.

Doe mee!

Mkb-ondernemingen kunnen tot uiterlijk 26 april 2024 om 17:00 uur een aanvraag indienen. Op zoek naar meer informatie of de voorwaarden of wil je een aanvraag indienen? Klik dan snel verder.

Aanvraag indienen

Over het project BIOR Brabant

Samen met InnoBeweegLab hebben wij bij de Provincie Noord-Brabant succesvol een subsidie aangevraagd om de openbare ruimte in de provincie nóg beweegvriendelijker in te richten. We zetten ons de komende vier jaar in voor maar liefst 15 Brabantse gemeenten op het gebied van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Zo krijgen en houden we samen zoveel mogelijk Brabanders in beweging. Op deze manier leveren wij een actieve bijdrage aan een vitalere samenleving en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen we voor gelukkige en vitale Brabanders.

De BIOR innovatiechallenge orgware staat live!

10 juli 2023

LET OP! Een aanvraag indienen voor deze challenge is niet meer mogelijk.

De provincie Noord-Brabant wil dat zoveel mogelijk Brabanders (gaan) voldoen aan de beweegnorm. Een beweegvriendelijke leefomgeving is hierbij een belangrijke voorwaarde. Brabantse MKB-bedrijven kunnen vanaf nu een innovatiebudget aanvragen voor de ontwikkeling van een datadashboard met als doel meer inzicht te krijgen bij het beweegvriendelijk inrichten van wijken.

Het Brabantse MKB krijgt de komende 4 jaar de mogelijkheid om via 3 innovatiechallenges vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen. Met als doel om een beweegvriendelijke omgeving voor alle Brabanders te realiseren. Deze 1e innovatiechallenge richt zich op de ontwikkeling van een slim datadashboard.

Datadashboard

Data gedreven beslissingen zijn van groot belang bij het realiseren van een effectieve beweegvriendelijke ruimte. Daarom stimuleert de provincie het realiseren van een slim datadashboard: een ICT-toepassing die helpt bij het lokaal in kaart brengen van relevante data. Het datadashboard moet helpen de startsituatie beter inzichtelijk te maken en tegelijkertijd ondersteuning bieden bij de effectmonitoring en impactmeting.

Het dashboard wordt in co-creatie met InnoBeweegLab gerealiseerd. Samen stellen we onze kennis en netwerk ter beschikking. En wordt de ontwikkeling van het dashboard actief ondersteund, denk hierbij aan verbinden leggen, meedenken, gebruikersonderzoeken invoegen en het testen van de prototypes.

Over het project BIOR Brabant

Samen met InnoBeweegLab hebben wij bij de Provincie Noord-Brabant succesvol een subsidie aangevraagd om de openbare ruimte in de provincie nóg beweegvriendelijker in te richten. We zetten ons de komende vier jaar in voor maar liefst 15 Brabantse gemeenten op het gebied van Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR). Zo krijgen en houden we samen zoveel mogelijk Brabanders in beweging. Op deze manier leveren wij een actieve bijdrage aan een vitalere samenleving en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgen we voor gelukkige en vitale Brabanders.