Interactief speeltoestel wint innovatieprijs

8 juli 2024

’s-Hertogenbosch – Het interactieve speeltoestel Moby Playground is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot meest innovatieve speeltoestel voor kinderen. Het Nuenense bedrijf Novasports kan rekenen op 40.000 euro voor het verder ontwikkelen van het ontwerp.

De Moby Playground past goed in het streven van het Brabants provinciebestuur om inwoners van alle leeftijden te stimuleren een gezonde leefstijl op te pakken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een beweegvriendelijke leefomgeving. Vorig jaar startte het project Brabanders Bewegen in de Openbare Ruimte. Dat vierjarig project wordt uitgevoerd door innovatiecentrum InnoBeweegLab en sportserviceorganisatie SSNB. Ze onderzoeken onder meer bij 15 Brabantse gemeenten hoe de openbare ruimte effectief beweegvriendelijk ingericht kan worden. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om via innovatieprijsvragen vernieuwende producten en diensten te ontwikkelen.

Speelkoepel

De Moby Playground is uit de bus gekomen als beste inzending bij fysieke producten. Het Nuenens ontwerp bestaat uit een interactieve speelkoepel op een speciaal ontworpen kunstgrasveld. De robuuste speelkoepel is geschikt om op te klimmen, doorheen te kruipen en ballen door te gooien. Het stimuleert kinderen met gesproken opdrachten, muziek en lampjes om te bewegen. Momenteel zijn er twee prototypes: bij een basisschool in Dommelen (gemeente Valkenswaard) en in een bungalowpark over de grens in Duitsland. Ze worden veel gebruikt door kinderen.

Gedeputeerde Bas Maes (Sport) is blij met het innovatieve ontwerp. “Hier komen twee dingen samen: onze wens om meer inwoners te laten sporten én het innovatieve karakter van het Brabants bedrijfsleven. De Moby is een mooi voorbeeld van een hedendaagse oplossing om kinderen op een natuurlijke en aansprekende manier te laten bewegen. Onderzoek wijst uit dat meer bewegen echt nodig is om op latere leeftijd gezondheidsklachten te voorkomen. We kennen allemaal de uitdrukking: jong geleerd is oud gedaan.”

Op goede weg

Bedenker Ramon de Roij van Novasports ziet de prijs als signaal dat hij op de goede weg is. “Mijn drijfveer is om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren met spelplezier. Met de Moby Playground prikkelen we zowel de fantasie als de ontwikkeling van cognitieve en motorische vaardigheden.”

Met het geldbedrag kan De Roij zijn ontwerp de komende maanden verfijnen en gereed maken voor de markt. De verwachting is dat de nieuwe versie van de Moby Playground uiterlijk volgend voorjaar in de openbare ruimte in Brabant verschijnt.

Meer informatie over de provincie Noord-Brabant vindt u op de site www.brabant.nl. Voor vragen over dit persbericht kun je contact opnemen met woordvoerder Hub Dohmen van de provincie Noord-Brabant via hdohmen@brabant.nl en 06-52783641. Ben je op zoek naar meer informatie over de Moby Playground? Neem dan een kijkje op de website

 

De impact van Wereldgozers MDT in Roosendaal

4 juli 2024

Begin 2024 startte in SSNB Team NB gemeente Roosendaal het project Wereldgozers MDT. 14 jongeren met een vluchtelingenstatus hebben aan dit mooie project mee gedaan en werden tijdens het project gekoppeld aan Nederlandse jongeren, hun buddy’s. Vervolgens zijn zij samen met hun buddy’s een half jaar lang één keer per week samen gaan sporten. De insteek van Wereldmeiden – Wereldgozers MDT? Op een gezonde, leuke en sportieve manier elkaar én elkaars cultuur leren kennen en nieuwe sociale contacten opdoen.

SSNB coördineert in Noord-Brabant Wereldmeiden – Wereldgozers MDT, één van de projecten binnen Maatschappelijke Diensttijd.

We blikken samen met Hugo, één van de buddy’s, én Maxime Smits, lokale projectleider binnen gemeente Roosendaal, terug op deze ronde van Wereldgozers MDT, kijken natuurlijk vooruit naar de toekomst én hebben het over het belang van Maatschappelijke Diensttijd in het algemeen.

Van de eerste bijeenkomst tot nu

De afgelopen zes maanden is er flink wat veranderd. Waar de jongeren aan het begin nog af en toe de kat uit de boom keken, is dat nu compleet anders. Veel van de veertien jongeren zijn uit hun schulp gekropen, hebben nieuwe mensen leren kennen én hebben een nieuwe plek gevonden waar ze zich prettig voelen.

De eerste tien weken van het project waren dan ook met name gericht op kennismaken met elkaar en zorgen dat de jongeren zich op hun gemak voelden binnen de groep. Daarnaast gingen de jongens samen met hun buddy’s een sportcarrousel in om verschillende sporten binnen de gemeente Roosendaal uit te proberen. Er werd onder andere gerugbyd, gevoetbald, gebasketbald en gehonkbald. Na de eerste tien weken konden de jongeren aangeven welke sport ze het allerleukst vonden om te beoefenen. In de tien weken daarna gingen de jongeren vervolgens, samen met hun buddy, op vaste momenten sporten bij de vereniging van hun favoriete sport.

Het levert ook de buddy’s veel op. Hugo was één van de buddy’s en heeft het project als zeer positief ervaren: “Ik vond twee dingen het allerleukst: de uitdaging met de taalbarrière én het spelen van verschillende spellen omdat daar het fanatisme van iedereen naar boven kwam. Het was aan het begin dus zeker even wennen om elkaar beter te leren kennen, mede omdat ze nog maar gebrekkig Nederlands spreken, maar uiteindelijk heb ik er heel veel van geleerd”.

Natuurlijk is het wennen en zoeken, want er is niet alleen sprake van een kleine taalbarrière. Er is ook sprake van een cultuurverschil, maar ook daar leren ze veel van elkaar. Maxime “Ik vond de communicatie met de jongens goed gaan, ondanks dat ze niet altijd hun afspraken nakwamen. Dat heeft mogelijk ook te maken met het cultuurverschil én de leeftijd van de jongeren. Ze waren dan ook niet altijd even gemakkelijk te begeleiden. Maar het plezier van de jongens maakte vervolgens ook gelijk weer heel veel goed”.

Dat we de jongens een glimlach van oor tot oor kunnen bezorgen, dat vind ik zoiets moois

Maxime Smits, Lokale projectleider gemeente Roosendaal

Een project vol impact

Wereldmeiden – Wereldgozers kent grote impact, zowel op sportief als sociaal vlak. Maxime: “We merken iedere week meer dat dit project écht impact heeft. De jongeren leren elkaar en elkaars cultuur beter kennen én staan er zo bijvoorbeeld (vaker) bij stil welke dingen de jongeren met vluchtelingenstatus allemaal hebben meegemaakt of uit welke thuissituatie zij komen”. De laagdrempeligheid van het hele project zit hem in de sport, want dat is universeel. “Door die sportieve activiteiten merken we dat het voor de jongeren met vluchtelingenstatus steeds gemakkelijker gaat om hun plekje te vinden in onze samenleving. In Roosendaal vinden we daarnaast ook nog eens gelijk de goede verbinding met de verenigingen”, aldus Maxime.

Een najaar vol Wereldmeiden – Wereldgozers MDT

Maxime: “We startten in september met 2 rondes, en draaien dan zowel een ronde Wereldmeiden als een ronde Wereldgozers. Wat we van de afgelopen ronde hebben geleerd is dat we vanaf het najaar de sporten in de sportcarrousel sneller en meer afwisselen. Het bezoek aan de verenigingen komt dan pas in de laatste vijf weken aan bod”.

Daarnaast gaan ze er in Roosendaal op inzetten om het project te laten draaien in alle Internationale Schakelklassen (ISK) in Roosendaal, dat komt neer op 8 klassen vol jongeren die via dit project zich meer thuis gaan voelen in Roosendaal én nieuwe mensen leren kennen.

De toekomst van Maatschappelijke Diensttijd

Door de plannen van het nieuwe kabinet staat Maatschappelijke Diensttijd onder druk. En dat is zonde. Want Maatschappelijke Diensttijd brengt zoveel (meer). In de aflevering van EenVandaag op 17 juni 2024 (item begint vanaf minuut 18) sprak Maxime al over de impact en waarde die Wereldmeiden – Wereldgozers MDT, één van de projecten binnen Maatschappelijke Diensttijd, heeft op jongeren en waarom het zo belangrijk is dat projecten als deze blijven draaien. Maxime: “Ik ben trots dat we dit in Roosendaal zo hebben neergezet. Dat we de jongens een glimlach van oor tot oor kunnen bezorgen, dat vind ik zoiets moois”.

Succesvolle eerste ronde Wereldmeiden MDT in Eindhoven

30 april 2024

De afgelopen maanden heeft in Gemeente Eindhoven de eerste ronde van het project Wereldmeiden MDT gedraaid. Wereldmeiden-Wereldgozers MDT is een maatjesproject waar jongeren met een vluchtelingenstatus en Nederlandse jongeren aan elkaar worden gekoppeld, om in een periode van 2 keer 10 weken wekelijks samen te sporten. Zo leren zij op een gezonde, leuke en sportieve manier over elkaar én elkaars cultuur.

Vandaag blikken we, samen met lokale projectleider in gemeente Eindhoven Imke Marks, terug op dit succesvolle en impactvolle project én kijken we vooruit naar de plannen voor de (nabije) toekomst.

Imke over haal rol

Maar eerst kort iets over de rol van de lokale projectleider. Als lokale projectleider zorgt Imke ervoor dat alles binnen de gemeente Eindhoven soepel verloopt. Ze is bijvoorbeeld dé schakel in het contact tussen SSNB en de gemeente Eindhoven, onderhoudt contacten met de verschillende sportaanbieders en schakelt met scholen. Daarnaast zorgt Imke ervoor dat alle activiteiten goed georganiseerd zijn en dat bij die activiteiten vervolgens voldoende ruimte en materialen aanwezig zijn. Én ze is natuurlijk aanwezig wanneer de jongeren in de sportcarrousel een nieuwe sport aan het uitproberen zijn. Maar voor al die inspanningen, krijgt ze vervolgens heel veel energie vanuit de jongeren terug: “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik steeds energie krijg als ik zie hoe enthousiast de jongeren meedoen aan alle verschillende lessen. Dat die jongeren bijna niet kunnen wachten tot dat ze weer mogen gaan sporten”.

En ook voor de jongeren levert het project heel veel op. Een van de docenten omschreef het als volgt: “Het is voor de jongeren een hele ervaring. En dan hebben we het niet alleen over de kennismaking met de diverse sporten. Er wordt veel zelfredzaamheid van de deelnemers gevraagd. Denk aan het contact leggen met de Nederlandse meiden, het wennen aan het cultuurverschil en het ontdekken van verschillende sporten en het Nederlandse verenigingsleven. Dat vraagt natuurlijk iets van de meiden.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik steeds energie krijg als ik zie hoe enthousiast de jongeren meedoen aan alle verschillende lessen.

Imke Marks, Lokale projectleider gemeente Eindhoven

Wennen aan elkaar en een plekje vinden

Binnen de gemeente Eindhoven hebben van september 2023 tot en met maart 2024 18 meiden met een vluchtelingenstatus samen met hun buddy’s dus verschillende sporten (op verschillende verenigingen) uitgeprobeerd. En ook deze ronde van het project zorgde ervoor dat een aantal jongeren hun plek om te blijven sporten en/of bewegen hebben gevonden: vijf deelneemsters willen mogelijk bij een vereniging blijven sporten, 1 deelneemster is gaan kickboksen (met een bijdrage vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur) én een andere deelneemster heeft interesse in taekwondo. Imke:  “Ik denk dat we bij de meiden het zaadje hebben geplant: ze weten dat er heel veel verschillende sportverenigingen bestaan binnen de gemeente. Sommigen vonden al snel hun weg en plaats, bijvoorbeeld diegene die is gaan kickboksen, en bij sommigen moeten we nog een beetje geduld hebben. Wie weet vinden zij pas over een jaar een plekje om te gaan sporten, wie weet al eerder”.

Ondanks het (sportieve) succes van het project, zijn er ook verschillende leerpunten die worden meegenomen richting de nieuwe ronde van Wereldmeiden en/of Wereldgozers die vanaf najaar 2024 start(en). Imke: “We merkten bijvoorbeeld op dat sommige meiden toch iets langer de tijd nodig hadden om even te wennen aan de buddy’s, en andersom. Dit had bijvoorbeeld te maken met de kennis van de taal van de deelneemster. We hadden van tevoren niet ingeschat dat het wennen aan elkaar (buddy’s en deelneemsters) zo lang duurde als dat het nu deed. Die informatie nemen we voor de volgende keer mee”.

Wereldmeiden-Wereldgozers MDT door Noord-Brabant

De planning van Imke is om na de zomer te starten met een derde ronde Wereldgozers en vervolgens met gemeente Eindhoven te kijken naar de mogelijkheden van een nieuwe ronde Wereldmeiden. Het project Wereldmeiden-Wereldgozers MDT draait op dit moment in 3 gemeenten, namelijk Roosendaal, Eindhoven en Land van Cuijk (start v.a. september 2024). In dit eerdere artikel keken we bijvoorbeeld al terug op de sportieve start van Wereldgozers in Roosendaal.

Rian Spaan, projectmedewerker inclusief Bewegen en provinciale projectcoördinator Wereldmeiden-Wereldgozers MDT, is blij dat het project in alle gemeenten haar vruchten afwerpt. Rian: “Het is leuk om te zien dat de deelneemsters zo enthousiast zijn en er zo blij van worden. Het is fijn dat dit project er zo aan kan bijdragen dat ze leuke contacten leggen met elkaar en nieuwe vriendschappen sluiten. Dat er ook nog meiden hun weg hebben gevonden naar structureel sportaanbod, is helemaal top! Ik ben heel blij dat het zo goed loopt in de gemeente Eindhoven!

Sportieve start Wereldgozers MDT in Roosendaal

23 januari 2024

Op woensdag 17 januari 2024 vond de kick-off plaats van het Wereldgozers project in SSNB Team NB gemeente Roosendaal. Wereldgozers/Wereldmeiden is een maatjesproject waar jongeren met een vluchtelingenstatus en Nederlandse jongeren aan elkaar worden gekoppeld, om een half jaar lang één keer per week samen te sporten. Zo leren zij op een gezonde, leuke en sportieve manier over elkaar én elkaars cultuur. Het project zorgt er ook nog eens voor dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Hierdoor groeit het aantal sociale contacten van de jongeren.

Er zijn 14 jongeren met een vluchtelingenstatus die zich voor Wereldgozers in Roosendaal hebben opgegeven. Niet alle deelnemers konden tijdens de eerste bijeenkomst aanwezig zijn, maar dit mocht het enthousiasme en de pret niet drukken. Onze Maxime Smits, lokale projectleider binnen gemeente Roosendaal, vertelt je graag over deze fantastische eerste dag én waarom Wereldgozers een belangrijk en waardevol project is.

De eerste bijeenkomst

De jongeren werden bij binnenkomst in het Atik Stadion in Roosendaal door Maxime welkom geheten én kregen direct een T-shirt waar ze de komende weken tijdens Wereldgozers in zullen sporten en bewegen. Het was voor veel jongeren natuurlijk spannend en hierom werd ruim de tijd genomen om te wennen en elkaar alvast een beetje te leren kennen. De vijf buddy’s die de komende 20 weken met de jongeren aan de slag gaan werden geïntroduceerd en vervolgens was het tijd om aan de slag te gaan. Er werd gestart een kennismakingsspel waarbij verschillende ballen in de lucht werden gegooid om deze vervolgens weer te vangen en aan elkaar door te geven. Dit kennismakingsspel zorgde ervoor dat de jongeren voor de allereerste keer iets samendeden en tegelijkertijd alvast konden oefenen met alle verschillende namen.

 

 

De buddy’s namen het vervolgens over en verzorgden een rondleiding door het Atik stadion in Roosendaal waarbij ze tussendoor een aantal quizvragen stelden over voetbalvereniging RBC Roosendaal die in dit stadion spelen. Maxime: “Ik hoop dat de jongeren een onvergetelijke tijd hebben tijdens het project Wereldgozers en dat ze aan vriendjes en vriendinnetjes willen laten zien wat ze die middag weer hebben gedaan. Tijdens de rondleiding kwamen de jongeren aan bij het RBC Café, waar natuurlijk ook de prijzen en foto’s van spelers ook te zien zijn. Één van de deelnemers vond dit zo interessant en indrukwekkend dat hij heel graag op de foto wilde. Dat is toch tof?”

Terwijl de buddy’s met de jongeren onderweg waren, zorgde Maxime ervoor dat er Whatsappgroepen werden gemaakt zodat iedereen gedurende het project gemakkelijk met elkaar in contact kan blijven. De dag werd uiteindelijk afgesloten met een beweegspel inclusief een klein competitief element om het wat spannender te maken. Maxime: “Het plezier wat al beleefd werd tijdens deze kick-off en het samenwerken tussen de buddy’s en deelnemers was zo leuk om te zien dat ik daar zelf gelijk een glimlach van op mijn gezicht kreeg. Die energie is ook een van de redenen dat ik dit een heel gaaf project vind”.

De sportcarrousel

Deze eerste bijeenkomst was vooral gericht op het kennismaken met elkaar en zorgen dat iedereen zich prettig, welkom en veilig voelt binnen de groep. De komende 10 weken gaan de jongeren, samen met hun buddy’s, onder begeleiding van Maxime starten met de sportcarrrousel. Hierbij zullen de jongeren kennismaken met verschillende sporten waaronder basketbal, rugby, honkbal en voetbal. Maxime: “Ik kijk er het meeste naar uit om samen met de jongeren lekker te sporten en een glimlach op het gezicht te zien. Waarbij we met elkaar veel lol mogen beleven, maar er ook heel veel nieuwe sociale contacten worden gelegd”.

Ik heb heel veel zin in voetballen. Wanneer gaan we voetballen?

Abdullah, Deelnemer Wereldgozers

Na die 10 weken is er een bijeenkomst waarbij de jongeren mogen aangeven welke sport(en) ze het leukst vonden en waar ze verder mee willen oefenen. Zo worden de jongeren opnieuw verdeeld op basis van hun voorkeur. Vervolgens gaan deze jongeren met één of meerdere buddy’s tien weken lang hun favoriete sport bij een Roosendaalse sportvereniging beoefenen. Het doel? De jongeren hun plek laten vinden bij een van de prachtige verenigingen die de gemeente kent zodat ze lekker kunnen blijven sporten en bewegen en tegelijkertijd nieuwe mensen (blijven) leren kennen.

Voor iedereen wat wils

Voor de gemeente Roosendaal biedt het project Wereldgozers/Wereldmeiden heel veel mooie kansen. Maxime: “Binnen de gemeente zijn er een aantal Internationale Schakelklassen (klassen speciaal voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn komen wonen) die we zo kunnen helpen om zowel een plek te vinden waar ze kunnen sporten als nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast is het zijn van buddy bij dit project interessant voor scholen omdat dit een invulling kan zijn voor de maatschappelijke diensttijd (MDT)”.

Daarnaast zien ook steeds meer sportverenigingen de prachtige kansen die Wereldgozers/Wereldmeiden kan bieden om nieuwe leden te werven. Zo zijn Boxing Company, Rugby Club Roosendaal, ZVV Kroeven en SHV Boosters bijvoorbeeld al aangesloten. Maxime: “We hopen dat steeds meer verenigingen binnen de gemeente hun bijdrage willen leveren, zo kunnen we jongeren uiteindelijk nóg meer mogelijkheden bieden om een sport te vinden die bij hen past”.

Succesvolle jaaropening tijdens de SSNB Tweedaagse!

18 januari 2024

Deze week begonnen we de week niet op onze gebruikelijke werkplekken want de SSNB Tweedaagse stond op de agenda. Tijdens deze Tweedaagse, die plaatsvond bij Gasthoeve Het Oude Nest in Haghorst, stonden verschillende activiteiten op het programma. Een mooiere start van ons 45 jarig jubileum hadden we ons niet kunnen wensen!

Van het bespreken van kansen in de markt tot het verdiepen in de verschillende doelgroepen binnen de SportclubAPK of het brainstormen met elkaar over vraagstukken die bij eenieder door het hoofd spoken. Tijdens deze Tweedaagse passeerden heel veel onderwerpen de revue, maar er was ook meer dan voldoende tijd voor sportieve en fanatieke activiteiten.

Naast de inhoudelijke uitdagingen, werden de collega’s namelijk ook onderling door elkaar uitgedaagd voor een potje tafeltennis, biljart, darten of Perudo. En natuurlijk was er tijdens die potjes geen gebrek aan fanatisme. Daarnaast nodigde onze eigen Sanne de collega’s uit voor een sportieve yogasessie om de dag te starten én werd de omgeving Haghorst verkend tijdens een stevige wandeling.

Tijdens deze Tweedaagse was er dus zowel ruimte voor inhoudelijke vraagstukken en discussies, maar was er ook voldoende ruimte voor ontspanning en teambuilding. Met een zak vol nieuwe ideeën, frisse energie en heel veel motivatie en inzichten sloten wij op dinsdag de dag af. We kijken vooruit op een sportief en gezond 2024 waarin we vol enthousiasme aan de slag gaan met alle ideeën en wensen die op tafel zijn gekomen.

Wij zijn er om Brabant in beweging te brengen!

De regioadviseurs van Sportservice Noord-Brabant zorgen er in samenwerking met en ondersteunend aan de gemeenten voor dat de Brabanders door sport en bewegen gezond, sociaal betrokken, vitaal en veerkrachtig blijven.

Op verschillende thema’s ondersteunen zij gemeenten, lokale sportbedrijven, provincie en sportverenigingen als het gaat om het versterken van de sport- en beweeginfrastructuur, het delen van kennis en zijn ze dé lokale en regionale verbinders. We werken daarbij samen met o.a. de Provincie en landelijke partijen zoals het ministerie van VWS, VSG en de Beweegalliantie om samen met de gemeente de beleidsdoelstellingen te realiseren. Binnen het team van regioadviseurs is veel kennis en ervaring op het gebied van inhoudelijke thema’s zoals:

  • Bewegen in de openbare ruimte;
  • Duurzaamheid;
  • Inclusief sporten en bewegen;
  • Vereniging van de toekomst;
  • Etc.

Maar ook zijn zij bekend met sectorbrede ontwikkelingen. Zo is er vanuit de landelijke overheid een aantal veranderingen ten aanzien van de verschillende subsidieregelingen. Deze zijn nu samengepakt in de brede SPUK-regeling. Met deze regeling moeten de gemeenten de komende jaren aan de slag. Van Sportakkoord II tot aan IZA onderscheiden we verschillende uitdagingen. De regioadviseur van SSNB kan de gemeente hierbij adviseren en ondersteunen om de onderliggende doelstellingen te realiseren.

Naast deze advies- en ondersteunende rol kan de regioadviseur door middel van de nieuw ontwikkelde Sportclub APK en het traject Meer Vrijwilligers In Korte Tijd de gemeente helpen om inzicht te krijgen hoe de sportclubs ervoor staan op het gebied van Duurzaamheid, Inclusiviteit en hoe gelukkig de vrijwilligers en professionals zijn. Met de verkregen inzichten en concrete vervolgacties zorg je ervoor dat de sportclubs klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst en hun maatschappelijke bijdrage leveren.

Heb je vragen over wat de regioadviseur voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan vooral contact met ons op en lees meer over de mogelijkheden op onze website.