Praktijkvoorbeeld G.L.T.V de Mast

Renovatie clubgebouw aanleiding voor TV De Mast om verduurzaming aan te pakken

G.L.T.V. de Mast

De in 1972 opgerichte tennisvereniging draait al een aantal jaren mee. Tennis en beweging staan hoog in het vaandel en daarnaast staat de Mast is ook bekend als een club waar sfeervol genoten kan worden. Medio 1993 heeft de vereniging een 12-tal kunstgrasbanen in gebruik genomen voor competitief gebruik. Hierdoor is er meer aandacht besteed aan o.a. jeugdactiviteiten, want wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst.

Verbouwing

Om de toekomst te kunnen garanderen was het paviljoen van G.L.T.V de Mast nodig aan renovatie toe. De houdbaarheidsdatum van het pand was al lang overschreden. Achterstallig onderhoud van de faciliteiten, slechte isolatie en hoge energierekeningen waren het gevolg. Onder begeleiding van SSNB ging de Mast aan de slag om de vereniging zo duurzaam mogelijk te maken met een goed toekomstperspectief (zie figuur 1).

Energiescan

Een energiescan maakte al vrij snel duidelijk dat er op verschillende vlakken energie bespaard kon worden, een kans die de Mast niet liet schieten. Door het toebrengen van een betere isolatie, het omzetten van de binnenverlichting naar ledverlichting en het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het paviljoen levert de Mast een besparing op van €1400,- per jaar op de energiekosten.

Financiering

Een renovatie kost natuurlijk veel geld en om dit alles te kunnen financieren heeft de Mast o.a. gebruik gemaakt van de gemeentelijke subsidieregeling. Met succes is een subsidie aangevraagd en toegekend waarmee een deel van de renovatie is gefinancierd.

 

Figuur 1: het paviljoen van GLTV De Mast in de oude situatie met een serre met houten wanden, enkel glas en een dak van plastic golfplaten.

Figuur 2: in de nieuwe situatie waarbij de serre bij de kantine getrokken is met geïsoleerde wanden en dak en met kozijnen met HR++ glas.

 

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.