Praktijkvoorbeeld RKSV Nuenen

RKSV Nuenen profiteert zonder eigen investering van opbrengst zonnepanelen

Ze springen direct in het oog als je op bezoek bent bij RKSV Nuenen op sportpark de Oude Landen. Langs het hoofdveld staat niet alleen reguliere reclameboarding, maar ook opvallende boarding met zonnepanelen en elementen voor fijnstofreductie. De bijzondere opstelling zorgt voor energieopwekking en luchtzuivering. De Nuenense club, die ruim 1400 leden telt en bijna 100 jaar bestaat, werkt hiermee aan verduurzaming van de club zonder eigen investering: die rol ligt bij hun energiesponsor.

Drietrapsraket

“Anderhalf jaar geleden werden wij benaderd door BAM Bouw, een van onze bestaande clubsponsors,” begint verenigingsbestuurder Vincent Raessens zijn verhaal. “Toen zij ons vertelden over de mogelijke realisatie van de duurzame boarding langs ons veld waren we direct enthousiast. Die hangt namelijk samen met een voor de club erg positieve business case.” Raessen legt uit dat de interessante constructie werkt als een soort drietrapsraket: “BAM sponsort de speciale boarding met zonnepanelen die sinds begin dit jaar langs ons veld staat. Met de energie die hiermee wordt opgewekt gaat direct onze energierekening omlaag. De tweede stap is dat binnenkort ook zonnepanelen op het dak van ons clubhuis worden gerealiseerd, ook mogelijk gemaakt dankzij deze sponsoring. De derde stap is dat de club de besparing die we realiseren in elk geval 10 jaar lang inzet voor verdere verduurzaming, met als gevolg dat de energiekosten nog verder afnemen.”

Slimme investering

Net als veel andere verenigingen deed ook RKSV Nuenen een energiescan om de mogelijkheden voor energiebesparing te onderzoeken. Raessens hierover: “Dat is alweer een paar jaar geleden, maar ook uit deze scan kwam naar voren dat investeren in zonnepanelen een slimme zet was voor onze vereniging. Destijds speelde ook de wens om te investeren in een kunstgrasveld. Je moet als club keuzes maken, waardoor de zonnepanelen nog even op de langere baan werden geschoven. Door de inzet van BAM Bouw als energiesponsor hebben we nu toch de mogelijkheid om volop in te zetten op energiebesparing. Een hele mooie kans! Het grote voordeel is dat je als vereniging niets hoeft te investeren. Je maakt als club wel de afspraak dat de besparing die je realiseert tien jaar lang wordt geïnvesteerd in verdere verduurzaming van de club.”

Duurzame samenleving

“Ik krijg regelmatig terug van leden dat het goed is dat we als club iets doen aan duurzaamheid. Het is natuurlijk een hot issue. De speciale zonnepanelen langs het veld zien er gelikt uit. Het is op deze manier heel zichtbaar dat we als club serieus bezig zijn met verduurzamen, ook voor bezoekers van ons sportpark. We zijn er trots op dat we zo kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving en ondertussen ook de kosten van ons energieverbruik sterk reduceren. Win win!” concludeert Raessens tevreden.

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.