Praktijkvoorbeelden


Van veel Brabantse sportaccommodaties weten we dat er duurzame maatregelen uitgevoerd worden of gerealiseerd zijn. Op deze pagina lees je een aantal van deze inspirerende praktijk voorbeelden. Daarnaast brengt de kaart in beeld bij welke sportaccommodaties duurzame maatregelen zijn uitgevoerd. Mis jij een accommodatie in dit overzicht? Tip ons via duurzaam@ssnb.nl.

Voetbalvereniging Schijf

In het west-Brabantse dorp Schijf is de voetbalvereniging actief aan de slag gegaan met duurzame maatregelen. RKVV Schijf plaatste 57 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Daarnaast heeft de club een zonneboilerinstallatie gerealiseerd. “In totaal leveren de zonnepanelen voor 75% van ons stroomverbruik. We besparen daarmee jaarlijks zo’n 2000 euro. Met de zonnecollectoren besparen we nog eens 1500 euro per jaar op gas,” vertelt Rob Adriaensen, bestuurslid van RKVV Schijf.

 

Lees meer

Voetbalvereniging HVV Helmond

Nieuw sanitair, nieuw dak, energiezuinige apparatuur, LED-verlichting, HR++ glas, en de trots van de voetbalvereniging: 114 zonnepanelen. HVV maakte werk met werk in de afgelopen jaren en wist zo haar sportpark flink duurzaam te maken. De club heeft de smaak te pakken en heeft nog meer groene ambities. Voorzitter Cissie Maas vertelt over de weg die HVV bewandelde.

Lees meer

Voetbalvereniging EVVC Vinkel

Voetbalvereniging EVVC in Vinkel zet flinke stappen als het gaat om duurzaamheid. Zo gaan zij maar liefst 112 zonnepanelen plaatsen en alle veldverlichting vervangen door led-veldverlichting met dynamische schakelingen. Daarnaast gaat EVVC ook led-veldverlichting plaatsen rondom het nog te plaatsen kunstgrasveld en vervangen zij alle bestaande verlichting in de kantine en kleedkamers door ledverlichting.

Lees meer

Praktijkvoorbeeld G.L.T.V de Mast

De in 1972 opgerichte tennisvereniging draait al een aantal jaren mee. Tennis en beweging staan hoog in het vaandel en daarnaast staat de Mast is ook bekend als een club waar sfeervol genoten kan worden. Medio 1993 heeft de vereniging een 12-tal kunstgrasbanen in gebruik genomen voor competitief gebruik. Hierdoor is er meer aandacht besteed aan o.a. jeugdactiviteiten, want wie de Jeugd heeft, heeft de toekomst.

Lees meer

Tennisvereniging Carolus Helmond

Tennisvereniging Carolus, gelegen tussen Brandevoort en Mierlo-Hout, is niet alleen ambitieus als het om de sport gaat, maar ook op het gebied van duurzaamheid. In de afgelopen jaren wist de vereniging al flink te verduurzamen, en nog altijd zijn er volop nieuwe plannen. Anita van den Heuvel, voorzitter van TV Carolus vertelt hoe de vereniging de verduurzaming aanpakt binnen drie thema’s: energieneutraal, circulaire economie en gezondheid.

Lees meer

RKSV Nuenen

Ze springen direct in het oog als je op bezoek bent bij RKSV Nuenen op sportpark de Oude Landen. Langs het hoofdveld staat niet alleen reguliere reclameboarding, maar ook opvallende boarding met zonnepanelen en elementen voor fijnstofreductie. De bijzondere opstelling zorgt voor energieopwekking en luchtzuivering. De Nuenense club, die ruim 1400 leden telt en bijna 100 jaar bestaat, werkt hiermee aan verduurzaming van de club zonder eigen investering: die rol ligt bij hun energiesponsor.

Lees meer

Praktijkvoorbeeld: "Blauwe sportparken"

Sportpark De Neul in Sint-Oedenrode is getransformeerd tot een Blauw Sportpark: een duurzaam aangelegd, waterneutraal sportpark. De Neul ligt in het waterbergingsgebied van De Dommel en de Dommelarm. Voorheen kampte het sportpark door de hoge grondwaterstand met natte voetbalvelden, die al bij lichte regenval onbespeelbaar werden. In een hete zomer kwamen ze juist weer water tekort. Het realiseren van een blauw sportpark heeft de oplossing geboden: een blauw sportpark is zo aangelegd dat regenwater zoveel mogelijk vastgehouden wordt, om verdroging te voorkomen in periodes van (extreme) droogte. Daarnaast kan in het gebied zoveel water worden weggezet als nodig is: bij hoge grondwaterstanden, hevige stortbuien, en zelfs bij overstromingen. Het kwalitatief goede hemelwater kan hergebruikt worden bij de bewatering van de natuurlijke grasvelden.

Lees meer

Hier het verhaal van jouw sportaccommodatie?

Heeft jouw sportvereniging ook de nodige maatregelen getroffen op het gebied van duurzaamheid en mag dat verhaal zeker niet ontbreken in dit overzicht met inspirerende praktijkvoorbeelden? Laat het ons weten!

Contact

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.