Praktijkvoorbeeld RKVV Schijf

In het west-Brabantse dorp Schijf is de voetbalvereniging actief aan de slag gegaan met duurzame maatregelen. RKVV Schijf plaatste 57 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Daarnaast heeft de club een zonneboilerinstallatie gerealiseerd. “In totaal leveren de zonnepanelen voor 75% van ons stroomverbruik. We besparen daarmee jaarlijks zo’n 2000 euro. Met de zonnecollectoren besparen we nog eens 1500 euro per jaar op gas,” vertelt Rob Adriaensen, bestuurslid van RKVV Schijf.

Een warme club

Dat de club een spilfunctie vervult in het 1500 inwoners tellende dorp blijkt wel uit het mooie ledenaantal van circa 300 leden. RKVV Schijf staat bekend als een hartelijke, fijne en warme club. Zeven jeugdteams en acht seniorenteams (vijf heren- en drie damesteams) zijn actief op de Schijfse velden en doen sportief aardig mee. En op het gebied van duurzame prestaties scoort de club dus ook goed!

Energiebesparende maatregelen

Naast de installatie van zonnepanelen en –collectoren werden bij de verbouwing van een kleedkamer diverse energiebesparende maatregelen getroffen. “Er is LED verlichting aangebracht en met bewegingssensoren voorkomen we dat het licht onnodig blijft branden. In de doucheruimte zit een bewegingssensor voor de afzuiging. En we hebben drukknoppen geïnstalleerd zodat er geen onnodig water wordt verspild.”

Lagere vaste lasten

De voornaamste reden van de club om deze maatregelen te treffen is het verlagen van de vaste lasten. “Daarnaast denken we op deze manier aan het milieu. We willen een duurzame club zijn. Ik zou andere clubs zeker aanraden om ook duurzame maatregelen toe te passen. Je bespaart geld omdat je vaste lasten lager worden en daarnaast help je het milieu.”

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.