Fons de Kok

Fons de Kok, HR manager

“Na vijf minuten wist ik al: dit is gewoon dé kandidaat”

Met recht een vaste waarde in het SSNB-team. Dat kun je over HR-manager Fons de Kok zeker stellen. Hij werkt al meer dan vijftien jaar voor de organisatie. “Ik ben als stagiair begonnen bij sportservice. In het tweede jaar van mijn HRM-studie stapte ik hier binnen en tijdens mijn laatste studiejaar ging ik al in dienst.”

Professioneler

Vanaf die periode heeft Fons zich volop ingezet voor sportverenigingen op het gebied van personeelsdiensten. In al die jaren zag hij mooie ontwikkelingen: “Het is professioneler geworden, beter geregeld voor zowel de medewerkers als de werkgevers. Zo staat er tegenwoordig een goede cao en een pensioenregeling. Ik vind het ook leuk dat we steeds meer met grote contracten zijn gaan werken. Bijvoorbeeld waar we gemeenten ontzorgen rondom het werkgeverschap van hun beweegteams. Dat brengt andere vragen en onderwerpen met zich mee. Ook verengingen zijn een stukje professioneler geworden op dit gebied. Zo is het steeds meer gewoon dat ook zij voortgangsgesprekken voeren met hun werknemers.”

Succesvolle match

De laatste jaren is de focus van de HRprofessional verschoven van de verenigingen naar de eigen organisatie en medewerkers. “Collega’s kunnen bijvoorbeeld bij mij terecht met vragen over contracten, loonstroken, pensioen, ziekteverzuim, zwangerschapsverlof, noem maar op.” Wat het allerleukste onderdeel is van zijn werk? Daar hoeft Fons niet lang over na te denken: “Dat is wel echt werving en selectie. Met name het moment dat je uiteindelijk ziet dat je de juiste persoon voor de functie hebt aangenomen. Dat het een succesvolle match is met de organisatie. Ik denk dat ik in de afgelopen jaren meer dan tweehonderd mensen heb aangenomen voor onze organisatie en voor onze klanten.“

“Ik herinner me bijvoorbeeld nog een selectieprocedure waarbij één cv er al enorm uitsprong. En toen we vijf minuten in gesprek waren wist ik al: ‘dit is gewoon dé kandidaat, we zijn er al uit!’. Toen hadden we alleen wel nog een dag vol gesprekken met andere kandidaten voor deze functie voor de boeg. Heel leuk om te zien dat deze persoon nog steeds helemaal op de goede plek zit.”

Trouwe kracht

Fons is niet alleen een trouwe kracht op zijn werk. Dat geldt ook voor zijn betrokkenheid bij voetbalvereniging Willem II. “Mijn oom nam me ooit mee naar het stadion en ik ben daar nooit meer weggegaan. Ik bezocht al snel alle wedstrijden, uit en thuis. Na al die jaren supporteren ontstond het gevoel dat ik iets voor de club wilde doen. En voor je het weet zit je dan in het bestuur van de supportersclub,” lacht Fons. Het organiseren van busvervoer bij uitwedstrijden, de supporter van de week bij thuiswedstrijden, een loterij, de ontvangst van bezoekende supportersverenigingen. Het hoort er allemaal bij. Er gaat veel vrije tijd in zitten, maar Fons doet het met veel plezier voor zijn club.

Top