Jos Kuipers

Jos Kuipers over zijn werk bij SSNB en passie voor sport (9 april 2020)

“Verenigingen die verder durven kijken, daar word ik blij van”

Zeg je Jos Kuipers, dan zeg je basketball. Als boomlange tiener werd hij door de trainer van zijn broer voor het eerst het veld opgetrokken. Binnen een paar jaar volgde de overstap naar het toenmalige Nashua Den Bosch, het huidige Heroes Den Bosch. Van zijn lokale clubje in Hoensbroek direct naar een team op Europees topniveau. En na Jong Oranje volgde de nationale selectie. “Toen mijn moeder me de eerste keer vertelde dat de bondscoach had gebeld geloofde ik er niks van. Vast een klasgenoot die me voor de gek hield. Een paar weken later stond ik in Turkije met mijn eigen helden op het veld.” Als jonge twintiger vervolgde de topsporter in California zijn basketball avontuur. “Spelen voor uitverkochte zalen met 12.000 man, tegen Michael Jordan op het veld staan. Dat zijn toch wel onvergetelijke ervaringen.” Maar de liefde voor sport gaat voor Jos verder dan het basketballveld.

Ondersteunen

Al ruim twintig jaar werkt Jos Kuipers bij SSNB. Van verenigingsondersteuner tot projectmedewerker en van begeleiding van topsporters tot sportstimulering in achterstandswijken. Hij deed het allemaal. Tegenwoordig is de routinier actief in de rol van regioadviseur in Noordoost-Brabant. “Ik sta veel in contact met wethouders en beleidsmedewerkers van de gemeenten in mijn regio. Samen kijken we waar vraagstukken liggen op het gebied van sport en hoe wij daarbij kunnen ondersteunen. Ook begeleid ik de coördinatoren van enkele lokale beweegteams en ik vervul onder meer de rol van regionaal verbinder vanuit NOC*NSF.”

Mooi om te zien

Eén van de leukste onderdelen van zijn vak vindt Jos de rol van verenigingsondersteuner. “Zo begeleid ik momenteel een tennisvereniging die werkt aan een nieuwe beleidsnota. Zij zijn hier echt serieus mee bezig. Inspelen op trends en ontwikkelingen, de dingen goed blijven regelen voor leden en inzetten op toekomstbestendigheid. Dat is mooi om te zien. Waar ik heel blij van word is als verenigingen verder kijken en zoeken naar manieren om andere doelgroepen bij hun club te betrekken. Je ziet dat nu bijvoorbeeld bij voetbalclubs die walking football aanbieden voor ouderen. Een ander voorbeeld is het openstellen van een sportaccommodatie voor de buurt, het toegankelijk maken van de clubfaciliteiten en het beweegaanbod voor een bredere groep. Ik draag heel graag bij aan deze positieve ontwikkelingen in het verenigingslandschap.”

Top