Noud van Herpen

Noud van Herpen nieuwe programmamanager bij SSNB (1 februari 2021)

“Volop gedeelde ambities voor maatschappelijke waarde sport”

Een jeugd in een Brabants dorp waar hij geen genoeg kon krijgen van sporten en buitenspelen. Een studie en promotieonderzoek in de Gezondheids- en Bewegingswetenschappen in Maastricht. Docent Sportkunde aan De Haagse Hogeschool en medeoprichter van een onderzoeksgroep die zich richt op de waarde(n) van sport. Met die bagage op zak startte Noud van Herpen op 1 februari als programmamanager bij SSNB. Zijn ervaring en ambities sluiten naadloos aan bij de missie en visie van SSNB voor een gezond en veerkrachtig Noord-Brabant.

Verbindende rol van sport
Impact of Sport. Zo heet de onderzoeksgroep waar Noud medeoprichter van is, en die tevens zijn eigen visie weergeeft. Enthousiast vertelt hij: “Bij dit lectoraat ligt de focus op het bevorderen van een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving door het versterken van organisaties en professionals in de sport. Want sport heeft zoveel meer waarde dan alleen gezondheid en plezier. Het biedt volop maatschappelijke kansen.” Gevraagd naar enkele praktijkvoorbeelden hoeft Noud niet lang na te denken: “We zijn in Den Haag bijvoorbeeld betrokken bij het sportieve buurthuis. Een korfbalvereniging ontwikkelt zich hier tot een trefpunt in de wijk, waar veel meer wordt aangeboden dan sport alleen. Van bewegen voor ouderen tot fietsles voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond. Ontmoeting, integratie, zelfstandigheid, meer bewegingsruimte: sport levert veel waardevols op voor de bewoners van de wijk. Een ander mooi voorbeeld is een project waarbij de rugbysport ondersteunt om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt terug te laten keren naar betaald werk. Samenwerking met bewoners, gemeente, sportverenigingen en lokale ondernemers is bij veel van deze projecten van wezenlijk belang.” Naast zijn werk voor De Haagse Hogeschool heeft Noud ook zitting in de adviescommissie van de Nederlandse Sportraad. Daar beoordeelt hij subsidieaanvragen van grote sportevenementen. En ook daar kijkt hij naar de maatschappelijke meerwaarde van het evenement.

Transfer
Onlangs maakte Noud de overstap van het werkveld in het westen van het land naar Noord-Brabant. Terug naar zijn roots. “De missie en visie van SSNB rondom de inzet van sport en bewegen voor een gezond en veerkrachtig Brabant sluit heel mooi aan bij mijn eigen ambities. Ik kijk er enorm naar uit om daaraan mijn steentje bij te dragen. Extra leuk dat ik mijn kennis en ervaring nu in mijn eigen provincie kan inzetten. In mijn nieuwe rol als programmamanager ga ik onder meer aan de slag met de meerwaarde van sport en bewegen binnen de openbare ruimte, het sociaal domein en maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming. Veel gemeenten en sportverenigingen lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. Door de overkoepelende rol van SSNB kunnen we zeker bijdragen aan het uitwisselen van best practices en lessons learned. We hoeven niet overal opnieuw het wiel uit te vinden. Ook bij de uitvoering van de regionale en lokale sportakkoorden is onze rol van kennispartner en verbinder van grote waarde. Ik hoop dat ik als onderdeel van het SSNB-team eraan kan bijdragen dat we met de hele organisatie nog beter een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen door de inzet van sport en bewegen. Als dat lukt ben ik heel tevreden.”

Sporten of buitenspelen
Dat sport een belangrijke rol speelt in het leven van Noud is duidelijk. En dat geldt niet alleen voor zijn werk. “Sport is voor mij echt een manier van leven. Ik sta nog steeds midden in de nacht op om live toffe wedstrijden te kijken. En vroeger, nog voordat ik goed en wel kon lopen, ging ik al mee naar het Philips stadion. Bij de voetbalclub in het dorp speelde ik in hetzelfde team als mijn broer. Mijn vader coachte en mijn moeder was langs de kant of in de kantine te vinden. Het was echt iets van de hele familie. Ook tennis en schaatsen vond ik heel leuk. Eigenlijk alle sporten. En als ik niet aan het sporten was, dan speelden we buiten. Reed de Tour de France dan fietsten wij rondjes door de buurt en na een spannende voetbalwedstrijd op tv gingen we het trapveldje op. Toen ik na mijn studie een jaar op Curaçao woonde ervaarde ik zelf heel duidelijk de waarde van sport, buiten gezondheid en plezier. Ik werd lid van de rugbyclub en dat was voor mij een hele fijne manier om me thuis te gaan voelen in mijn nieuwe woonomgeving en om lokale inwoners te ontmoeten. Die ervaring nam ik daarna mee het werkveld in.”

Kippenvelmoment
Een van de sportmomenten die Noud het meest is bijgebleven beleefde hij tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. “Samen met een groep studenten van de opleiding Sportkunde zat ik op de tribune van atletiekstadion Estádio Olímpico Nilton Santos. Een atleet kwam met krukken aangelopen voor het onderdeel hoogspringen. Hij liet zijn krukken vallen. Hinkelde naar de lat. En toen sprong hij… Ik weet de exacte hoogte niet meer, maar hij deed het bizar goed. De ontlading in het stadion op dat moment was zó gaaf! En die gezichten van mijn studenten… gewoon kippenvel!“

Top