Valentine Kortbeek

Valentine Kortbeek over haar werk bij SSNB en passie voor sport (9 april 2020)

“Zelfs als mensen niets met sport hebben, zijn we van betekenis”

Valentine Kortbeek is coördinator van de buurtsportcoaches in de gemeente Vught. MOVE Vught bestaat uit vijf (“binnenkort zes!”) buurtsportcoaches en tien stagiairs. “Zelf ben ik ook actief in de uitvoering. Daarnaast heb ik de organisatorische overview en sta ik in contact met de gemeente en verschillende partners. Die koppeling met het werkveld is erg leuk.”

Niet meer weg te denken

Het is voor Valentine onmogelijk om één activiteit van MOVE Vught te kiezen als haar favoriet. “Er gebeurt zoveel gaafs! Zo organiseren we Vughtse Dance Battle dit jaar voor de zesde keer. Voor een uitverkochte zaal voeren basisscholen hun ingestudeerde acts op. Als je ziet wat een fantastische dansen daar voorbij komen. Echt heel professioneel wat de kinderen laten zien. Maar ook het walking football is super tof, die enthousiaste mannen op het veld. En de zomeractiviteiten waar veel kinderen op af komen. Ook kinderen die niet op vakantie gaan. Fijn om dit voor hen te kunnen aanbieden.

Onlangs hebben we het 0 tot 100 jaar platform Vught Beweegt gelanceerd. We zijn er voor iedereen en iedereen weet ons ook te vinden. We hebben de afgelopen jaren in Vught echt iets moois opgebouwd. MOVE Vught is niet meer weg te denken! Waar we op dit moment ook druk mee zijn, samen met de gemeente, is het creëren van meer sport- en beweegmogelijkheden in de openbare ruimte. Denk aan beweegpleinen, beweegroutes, natuurlijke speelelementen. Echt van alles. We zijn er heel erg druk mee, maar het is ontzettend leuk om te doen.”

Het geeft zo’n kick

De organisatorische duizendpoot zit helemaal op haar plek bij MOVE Vught, dat is duidelijk. “Het geeft zo’n kick als je terug kunt kijken op iets dat je samen voor elkaar hebt gekregen en waar je andere mensen helemaal blij en gelukkig van ziet worden. Zelfs als mensen niets met sport hebben, zijn we van betekenis. Omdat sport en bewegen ook zorgt voor verbinding en sociale contacten.”

Die waarde van sport kent Valentine zelf ook heel goed. “De atletiekbaan is mijn tweede thuis, dat is er in mijn familie met de paplepel ingegoten. Ik heb daar echt onwijs veel aan te danken. Mijn passie voor sport, een groot deel van mijn vriendenkring. De atletiekvereniging voelt voor mij echt als een grote extra familie.” Haar specialisme in de sport was verspringen. Ze draaide op het hoogste niveau mee en eindigde tijdens NK’s regelmatig als tweede op het podium naast toppers als Dafne Schippers en Nadine Broersen. Een ander onvergetelijk sportmoment is voor haar het WK in Berlijn. “Ik zat op de tribune toen Usain Bolt daar zijn wereldrecord op de 100 meter liep. Het was muisstil in het stadion, en daarna die ontlading! Echt heel gaaf om daarbij te zijn!”

Top