Valpreventie

Valpreventiecursus ‘In Balans’

In samenwerking met Fysiotherapie de Weerijs, Avoord en MBvO docente Conny de Vries organiseren we jaarlijks de valpreventiecursus ‘in Balans’. Deze cursus zal dit jaar starten in oktober.

In Balans is een groepsinterventie gericht op het voorkomen van valongevallen bij ouderen (65+) door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van balans en mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. De cursus In Balans voor ouderen bestaat uit voorlichting en een beweegprogramma.

Doelgroep: Zelfstanding wonende ouderen vanaf 65 jaar en ouder die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bank zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen.

Aanpak: In Balans is een groepsinterventie. De cursus bestaat uit enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De voorlichtingsbijeenkomsten hebben als doel om deelnemers bewust te maken van valrisico en balansverstoring en hen meer kennis te geven over het voorkomen van een val. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gericht training voor opstaan en lopen.

Onderbouwing: Uit onderzoek is bekend dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het meest effectief om valrisico’s te verkleinen. In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven. In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

Uitvoerders Zundert: De cursus wordt gegeven door Edith Weerijs (geriatrie fysiotherapeute bij Weerijs Fysiotherapie), Conny de Vries (MBvO docente) en Menno Bentvelzen (buurtsportcoach gemeente Zundert).

Informatiebijeenkomsten ‘Voorkom vallen’;

  • Dinsdag 29 september: het Rijserf te Rijsbergen
  • Vrijdag 2 oktober: locatie nader te bepalen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de buurtsportcoaches via: buurtsportcoachzundert@ssnb.nl

 

 

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.