Valpreventie

In de week van 30 september t/m 6 oktober 2019 vindt de landelijke ‘week van de valpreventie’ plaats. Om die reden organiseren wij i.s.m. allerlei zorg- en welzijnsorganisaties twee informatiemarkten ‘Voorkom Vallen’ in de gemeente Zundert.

Informatiemarkt Voorkom Vallen

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden om het valrisico de verkleinen? Kom dan langs op deze informatiemarkt en al uw vragen worden beantwoord!

Programma:
14.00 uur: opening
14.15 uur: Presentatie wijkzusters ‘De invloed van medicatie’
14.45 uur: Presentatie fysiotherapie ‘De invloed van spierkracht’
15.00 uur: Presentatie diëtiste ‘Het effect van voeding’
15.30 uur: Demonstratie Conny de Vries ‘Meer bewegen voor ouderen’

Gedurende de hele middag staan er verschillende organisaties om u dingen te laten zien en ervaren op het gebied van valpreventie.

Informatiemarkt ‘Voorkom Vallen’:
– 1 oktober 2019 14.00 – 16.00 uur: Rijserf in Rijsbergen
– 3 oktober 2019 14.00 – 16.00 uur: De Willaert in Zundert

 

Valpreventiecursus ‘In Balans’

In samenwerking met fysiotherapie Froeling, Fysiotherapie de Weerijs, Avoord en MBvO docente Conny de Vries organiseren we de valpreventiecursus ‘in Balans’. Deze cursus zal starten op 7 oktober 2019.

In Balans is een groepsinterventie gericht op het voorkomen van valongevallen bij ouderen (65+) door middel van bewustwording van risicofactoren, verbetering van balans en mobiliteit en toename van zelfvertrouwen en ontspanning. De cursus In Balans voor ouderen bestaat uit voorlichting en een beweegprogramma.

Doelgroep: Zelfstanding wonende ouderen vanaf 65 jaar en ouder die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bank zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen.

Aanpak: In Balans is een groepsinterventie. De cursus bestaat uit enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De voorlichtingsbijeenkomsten hebben als doel om deelnemers bewust te maken van valrisico en balansverstoring en hen meer kennis te geven over het voorkomen van een val. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gericht training voor opstaan en lopen.

Onderbouwing: Uit onderzoek is bekend dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het meest effectief om valrisico’s te verkleinen. In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven. In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

Uitvoerders Zundert: De cursus wordt gegeven door Edith Weerijs (geriatrie fysiotherapeute bij Weerijs Fysiotherapie), Conny de Vries (MBvO docente) en Corné Boot (buurtsportcoach gemeente Zundert).

Informatiebijeenkomst ‘In Balans’: 19 september 2019 14.00 uur in Rijserf (Rijsbergen)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corné Boot via corne.boot@ssnb.nl.

 

 

SSNB gebruikt op deze website alleen technische, functionele cookies en analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy. Lees ons Privacybeleid.