Beweegmaatjes nu nog belangrijker!

We zien overal berichten oppoppen die benadrukken dat het coronavirus zorgt voor een toename van de eenzaamheid onder Brabanders. Iedereen zit veel thuis, we missen onze vrienden en familie en we kunnen niet naar de sportvereniging waar we ons zo thuis voelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking zich vaker eenzaam voelen en minder regelmatig contact hebben met vrienden of kennissen. En daar willen we iets aan doen!

Ondanks dat steeds meer mensen alleen sporten, zien we dat het grootste deel van de sporters dit het liefst samen met iemand anders doet. Het is gezelliger, zorgt voor een stok achter de deur en we weten dat je over het algemeen samen ook intensiever sport dan alleen! Tal van organisaties zijn bekend met maatjestrajecten waarbij een vrijwilliger aan iemand gekoppeld wordt die door een psychische- of lichamelijke beperking niet (volledig) deel kan nemen aan de huidige maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat kwetsbare personen veel baat hebben bij het hebben van een maatje die je een hart onder de riem steekt, met je mee kijkt als iets even niet lukt of gewoon gezellig een praatje met je maakt.

Uniek Sporten Brabant is ervan overtuigd dat een maatje ook kan helpen bij de stap naar een sport- of beweegactiviteit. Want het is vaak best spannend om in je eentje naar de lokale sportvereniging te gaan voor een proefles of moeilijk om überhaupt een passende activiteit te vinden. ‘Wat zou het fijn zijn om op dit soort momenten een gelijkgestemde te hebben, die een paar keer met mij mee kan, gewoon zodat ik niet alleen hoef!’ is iets wat Mandy Buijs – Beweegcoach Uniek Sporten, regelmatig te horen krijgt bij een intakegesprek.

De verschillende regio’s van Uniek Sporten Brabant zijn zoekende naar hoe zij, net als vele andere organisaties, ook met maatjes aan de slag kunnen om nog meer mensen met een beperking kennis te kunnen laten maken met de voordelen van sport en bewegen. Er lopen al verschillende initiatieven zoals de ‘vrijwillige sportcoaches’ in de regio Midden-Brabant. Op basis van de input die de zeven Brabantse sportloketten leveren en wat we leren van collega’s in het land,  ontwikkelt SSNB momenteel een handreiking voor ‘beweegmaatjes’, zodat de sportloketten en sportcoaches van Uniek Sporten daar lokaal mee aan de slag kunnen. Het is duidelijk dat er wel wat haken en ogen aan dit soort trajecten zitten, maar dat houdt ons niet tegen om in ieder geval te inventariseren wat de mogelijkheden zijn om dit binnen Uniek Sporten Brabant tot een succes te maken. Ken jij praktijkvoorbeelden waarbij de maatjes als een enorm succes worden ervaren of ben je een organisatie die haar kennis hierover graag wil delen, dan kun je contact opnemen via: d.weertman@ssnb.nl.

Uniek Sporten

Regelmatig bewegen is belangrijk! Je wordt er gezonder en fitter van. Je voelt je een stuk vrolijker én je doet nieuwe contacten op. Win-win dus! Uniek Sporten Brabant biedt gratis ondersteuning aan Brabanders met een beperking of chronische ziekte bij het vinden van een passende sport. Want iedereen kan bewegen, dus jij ook! Ben jij of ken jij iemand met een beperking of chronische ziekte? We helpen graag! Kijk op www.unieksporten.nl/brabant of neem contact met ons op via info@unieksportenbrabant.nl.

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Boom.

    Top