Exploring Living Labs

De termen living labs, fieldlabs, innovatieve labs en ga zo maar door vliegen je om de oren. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe zet je het in? Deze en nog veel meer vragen werden onderzocht tijdens het Exploring Living Labs Event op 10 juni. Dit event was een samenwerking tussen House of Leisure en Brabant C om samen met partners en geïnteresseerden te ontdekken hoe het gedachtegoed achter living labs ons kan helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Moderator Fred de Graaf ging in gesprek met de ervaringsdeskundigen Simon de Wijs (onderzoeker en docent bij BUas), Noud van Herpen (programmamanager Sportservice Noord-Brabant), Mirjam Hament (Adviseur Business Development Brabant C, investeringsfonds voor kunst en cultuur) en Joost Melis (directeur House of Leisure en programmamanager van Midpoint Brabant).

Wat houdt een living lab nou eigenlijk in?

Een living lab is een experimenteerruimte waarin de witte laboratoriumjas en proefpersonen zijn vervangen door ‘lokale vernieuwers’ die verbinden en burgers erbij betrekken. De innovaties worden in de ‘echte wereld’ getest en verbeterd. Sport en bewegen lenen zich bij uitstek voor deze nieuwe vorm van samenwerking.

Living labs in de praktijk

Noud van Herpen, programmamanager SSNB en ervaringsdeskundige tijdens het event, heeft al enkele living labs achter de rug. Zoals in Den Haag Zuidwest waar het draaide om de impact van sportparticipatie op het realiseren van maatschappelijke doelen. De sportdeelname was hier drastisch lager dan in andere wijken. Samen met inwoners is een nieuw sport- en beweegaanbod gecreëerd in combinatie met maatschappelijke activiteiten, zoals taallessen. In Vught heeft SSNB met MOVE Vught een Vitality Living Lab opgezet om samen met bewoners en stakeholders een beweegplein te ontwikkelen. Noud licht toe: “De stelling van SSNB: Living Labs werken vaak het beste als een probleem dusdanig hardnekkig is, dat je een innovatieve manier nodig hebt om de impasse te doorbreken. Het betrekken van eindgebruikers (dan wel burgers dan wel sportprofessionals) is belangrijk bij de projecten van SSNB. Zeker als het om maatschappelijke uitdagingen gaat.”

Exploring Living Labs Event op 10 juni gemist?

Als vervolg op het evenement is er een whitepaper geschreven met daarin de belangrijkste output van het event en een gave visual gemaakt van de inhoud van het event over Living Labs. Lees de whitepaper hier! Kon je helaas niet bij het event zijn? Of was je er wel bij, maar wil je het graag nog een keer terugzien? Klik dan hier om de livestream helemaal terug te kijken!

Kunnen wij je helpen?

Als partner is SSNB betrokken bij het Vitality Living Lab. We werken, samen met de andere partners, aan innovaties om mensen aan te zetten meer te bewegen. Samenwerken voor structureel succes. Bekijk hier de film over het Vitality Living Lab. Ben je zelf bezig met een ingewikkeld vraagstuk waarin sport en bewegen een rol kan spelen? Of wil je graag meer eindgebruikers betrekken bij een project? Neem dan contact met op ons op via 088-24 68 111 of via n.v.herpen@ssnb.nl.

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vrachtwagen.

    Top