Gemeente Geertruidenberg over de waarde van sport

“Sport kan onder meer een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van onze kernen, gezondheid en zelfredzaamheid van onze inwoners.”

In deze rubriek delen Brabantse gemeenten hun kijk op de toegevoegde waarde van sport en bewegen. Met deze keer aan het woord: wethouder John van Vugt en beleidsmedewerker Tamara Valentijn van de gemeente Geertruidenberg.

Belangrijke plaats
In het leven van veel mensen neemt sport en bewegen een belangrijke plaats in. Bewegen is belangrijk. Het houdt je lichamelijk én geestelijk fit en gezond. Sport en bewegen zorgt tevens voor sociale contacten en voorkomt eenzaamheid. Daarnaast kan “de sport” bijdragen aan het behalen van doelen op diverse terreinen van het sociaal domein.

Het belang van sport en bewegen
De gemeente Geertruidenberg is zich bewust van het belang van sport en bewegen. In het gemeentelijk beleid is daarom de nodige aandacht voor het optimaliseren van de mogelijkheden van haar inwoners om te kunnen sporten. Het sportbeleid spitst zich toe op drie onderwerpen:
– Sportstimulering van verschillende doelgroepen
– Sportaccommodaties
– Ondersteuning van verenigingen

Sport als middel
Onze gemeente voorziet in een groot aanbod aan sport- en ontspanningsmogelijkheden voor jong en oud. Sport wordt ook ingezet als middel om doelen op andere terreinen van het sociaal domein bereikbaarder te maken. De achterliggende gedachte is het bevorderen van de gezondheid op een laagdrempelige wijze. Zo kan sport bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van onze kernen, gezondheid en zelfredzaamheid van onze inwoners.

Cross-verbanden
Geertruidenberg ‘weeft’ alle sport en bewegingsgerichte activiteiten als het ware door de gehele mix van de bevolking. Zo gaat het van jong naar oud en worden zelfs cross-verbanden niet geschuwd, zoals bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten waarbij de schoolgaande jeugd in de verzorgingshuizen meehelpen bij het bewegen vanuit de stoel. Maar ook het opa/oma zwemmen met het kleinkind wordt ingezet om jong en oud te verbinden.

Buurtsportcoaches actief
Sinds 2015 zijn de buurtsportcoaches actief binnen onze gemeente. Het doel is om een samenhangend aanbod van sport en bewegen te realiseren. De buurtsportcoaches zijn van grote waarde binnen onze gemeente. Zij zijn de link tussen beleid en de praktijk. Door hun enthousiasme en inzet zijn zij zeer gewaardeerd in onze samenleving. Bij vragen kunnen scholen, sportverenigingen maar ook inwoners terecht bij onze buurtsportcoaches. Activiteiten van de buurtsportcoaches zijn vooral gericht op jeugd, ouderen en mensen met een beperking.

Buurtsportcoach van het jaar
Met trots kunnen we zeggen dat Marlou Rikkert, buurtsportcoach van het jaar 2018, werkzaam is binnen onze gemeente. Ontwikkelen en laten ontwikkelen staat centraal in haar werk, waarbij ze veel samenwerkt met partners in de sport en het sociale domein.

Gymlessen, pauzesport, naschools sporten en kleutergym
De buurtsportcoaches leveren o.a. toegevoegde waarde bij het onderwijs door diverse gymlessen, pauzesport en naschools sporten te verzorgen op de basisscholen. Zij vinden gemakkelijk aansluiting bij de jongeren van de scholen en er ontstaat een prettige sfeer om de gymlessen goed te laten verlopen. Zij beschikken over nieuwe en verrassende lesmethodes en accessoires om de gymlessen weer leuk te maken voor de kinderen. Zelfs voor de kleinste kinderen verzorgen we kleutergym.

Der er også urtemetoder til reduktion af blodtryk og muskelstimulering. Dette kan være mere effektivt for nogle mennesker, men du bør diskutere dine muligheder med din læge, inden vi starter hvor meget cialis må man tage.

Sport Extra
Onze buurtsportcoaches geven ook bijzonder aandacht aan groepen die het moeilijk hebben. Zo is er een ‘Sport Extra’ uurtje waar kinderen, die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen aankloppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen die door speciaal onderwijs buiten de gemeente op school zitten en weinig contact hebben met kinderen uit de buurt en daardoor in een isolement dreigen te raken.

Beweegtour
Een andere kwetsbare groep zijn de ouderen. Onze buurtsportcoaches hebben een ‘beweegtour’ opgezet die langs de verzorgingshuizen gaat. Hier worden op een gezellige en ontspannen manier bewegingsoefeningen gedaan met aansluitend een heerlijk kopje koffie met de deelnemers. Het zorgt voor een uurtje in-en ontspanning en het gaat de vereenzaming van de ouderen tegen.

Beweegpunten
Voor de iets actievere ouderen zijn er on onze drie kernen zogenaamde ‘beweegpunten’ opgericht. Deze beweegpunten zijn vaak bij ontmoetingsplaatsen in de wijk. Van hieruit worden wandelingen georganiseerd of wordt er aangepaste gymlessen (eventueel vanuit de stoel) verzorgd. Ook hier is het belangrijk om na de inspanning even gezellig samen te zijn.

Sjors Sportief en Sjors Creatief
Voor de kinderen van de basisschool zijn we een aantal jaren geleden gestart met Sjors Sportief en Sjors Creatief. Onze basisscholen hebben ca. 1.900 leerlingen. Ruim 800 leerlingen hebben afgelopen jaar gebruik gemaakt van het aanbod van Sjors Sportief en Sjors Creatief. Er werd ingeschreven op 2.000 sportieve of creatieve aanbiedingen. De gemeente Geertruidenberg betaald per kind een bijdrage van € 6,- per activiteit aan de verenigingen en overige aanbieders van de activiteiten, waardoor nagenoeg alle activiteiten gratis aangeboden kunnen worden. Naar aanleiding van de gratis proeflessen hebben diverse verenigingen een aanzienlijk aantal nieuwe leden mogen noteren. Sjors Sportief en Sjors creatief is wat ons betreft dus een succes verhaal.

MaxVitaal en Try Out
Naar aanleiding van het bovenstaande succes hebben we in 2017 de variant voor ouderen, MaxVitaal gelanceerd. Dit jaar zijn we ook gestart met Try Out. Dat is de variant voor middelbare scholieren. De lancering werd op een populaire manier gevierd met een demonstratie en panna clinic van Nassar el Jackson op het Dongemond College in Raamsdonksveer. Een mooie start van dit nieuwe concept.

Ondersteuning bij maatschappelijke activiteiten
Naast de “vaste” activiteiten bieden onze buurtsportcoaches ondersteuning bij maatschappelijke activiteiten. Hier wordt veelal een verbinding gemaakt met diverse terreinen van het sociaal domein en externe partijen.

Trots
We zijn erg trots op de vele sportclubs en enthousiaste sportcoaches in onze gemeente. De hoeveelheid aan activiteiten en diversiteit voor een gemeente met een kleine 22.000 inwoners is bijzonder en geeft aan dat wij sport en bewegen hoog in het vaandel hebben.

Gratis zwemabonnement
We zijn er ook trots op dat we dit jaar alle kinderen van de basisscholen en bijzonder onderwijs uit onze kernen Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer een gratis zwemabonnement aanbieden voor onze twee buitenzwembaden. Opnieuw een bijzonder initiatief om alle kinderen te motiveren om te gaan zwemmen en vooral ook samen een gezellige band op te bouwen.

Nieuwe sporthal
Onze grootste wens voor de toekomst is een nieuwe sporthal. Zo kunnen we blijven voorzien in vraag en aanbod op gebied van sport en bewegen. En kunnen alle inwoners in onze gemeente blijven sporten.

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vliegtuig.

    Top