Gezonde School Challenge van start op Udens College

Door TU/e ontwikkelde app motiveert Udense leerlingen voor een gezonde leefstijl

Primeur: Gezonde School Challenge van start op Udens College

Ruim 300 leerlingen van het Udens College beleefden vrijdag 5 april een primeur. De eersteklassers van de VMBO-sector gingen die dag van start met de Gezonde School Challenge. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden een slimme en sociale app (GameBus), die in Uden voor het eerst op grote schaal wordt getest. De leerlingen worden door de app gemotiveerd challenges aan te gaan voor een gezonde leefstijl. Kennisoverdracht en bewustwording krijgen een extra zetje door het toevoegen van de funfactor.

Van alcoholbril tot digitaal tikkertje
Gedurende de komende maanden krijgen de Udense leerlingen allerlei challenges die inspelen op fysieke, sociale en cognitieve gezondheid. Want gezondheid is breder dan gezonde voeding en voldoende bewegen: ook thema’s zoals slaap, stress, genotsmiddelen, online gedrag, ontmoeting, gaming en seksualiteit komen aan bod. De leerlingen dachten zelf mee over passende challenges. Via de app werden ze vrijdag onder meer uitgedaagd om een selfie te maken met de alcoholbril van de GGD en om digitaal tikkertje te spelen in de gymzaal. Ook zijn punten te verdienen als de leerlingen een keer gaan sporten met iemand die meer dan 50 jaar ouder is, of door de documentaire stress to impress te kijken. Door het insturen van foto’s en filmpjes geven de leerlingen aan dat een challenge is volbracht. Aan het einde van het schooljaar wordt de balans opgemaakt: welke klas, leerling en leerkracht scoort de meeste punten op gezondheid? Voor de TU/e is de Udense campagne onderdeel van een project waarin onderzocht wordt hoe mensen effectief verleid kunnen worden tot gezond gedrag met behulp van IT.

Vitality Living Lab
De samenwerking tussen de TU/e en het Udens College is een mooi vervolg op het werkatelier dat vorig jaar vanuit het project Vitality Living Lab tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven werd gehouden. Verschillende technologische innovaties die een bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen rondom vitaliteit werden tijdens het atelier gepresenteerd. Op uitnodiging van medeorganisator SSNB was de Udense Inge Kuipers, programmaregisseur bij GUUS beweegt je, ook aanwezig bij het werkatelier. Kuipers: “Toen ik van het Udens College hoorde dat zij op zoek waren naar een vernieuwende invulling voor de Week van de Gezonde School, dacht ik meteen aan de potentie van deze app om bewustwording bij leerlingen voor een gezonde leefstijl te stimuleren. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten aan het einde van het schooljaar!”

Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad en bekijk het filmpje van Dtv Uden.

 

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.

    Top