In gesprek met Han van Raak over zijn rol in de Raad van Toezicht, zijn gevoel voor sport én over de uitdagingen voor SSNB.

Wie is Han van Raak?

Han heeft een druk gevulde agenda. In zijn dagelijkse leven is hij al meer dan 31 jaar werkzaam bij DHL Supply Chain en is inmiddels Senior Consultant. Han vertelt: “Ik hou me bezig met het outsourcen van financiële activiteiten en ik stuur collega’s in India aan. Ik ben de tussenpersoon tussen de landen in Europa, Afrika en India. Het is een hele internationale functie. Nu vooral vanuit thuis, maar hopelijk kan ik binnenkort weer naar het buitenland, om mijn collega’s te bezoeken.” Naast zijn werk is Han penningmeester bij de stichting van Hockeyclub Were Di en bij de organisatie van het Tilburgse festival Better Get Hit. Inmiddels is Han ook al zo’n 3 jaar lid van de Raad van Toezicht bij SSNB.

Welke rol speelt sport in jouw leven?

Han vertelt: “Sport is voor mij heel belangrijk. Ik sport al mijn hele leven. Actief bezig zijn vind ik heerlijk. Ik hockey bij Hockeyclub Were Di en ik ben regelmatig te vinden in de sportschool. Sporten in teamverband vind ik heel belangrijk, eigenlijk voor iedereen, van jong tot oud. Samen voor de overwinning gaan, het contact met je teamgenoten en het lekker bezig zijn tijdens de wedstrijd zorgt ervoor dat ik even kan ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Het brengt mij echt ontspanning.”

Wat doet de RvT van SSNB en wat is jouw inbreng?

De Raad van Toezicht van SSNB heeft de taak om toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken. Han vertelt: “In 2018 werd ik gevraagd door Brigitte Musters (Directeur SSNB) om toe te treden bij de RvT, een eer natuurlijk. Vooral mijn kennis en jarenlange ervaring – op financieel vlak – ben ik in gaan zetten, want daar heb ik het meeste verstand van. We komen maximaal 6x per jaar bij elkaar en verder kost het me niet al te veel tijd, daardoor is het erg goed te combineren met mijn andere werkzaamheden.”

Hoe zie jij de toekomst van SSNB voor je?

Bij deze vraag begint Han enthousiast te vertellen: “SSNB is de afgelopen jaren steeds meer op eigen benen komen te staan. Het team is goed bezig als kennispartner en verbinder voor een gezond en veerkrachtig Brabant. Maar ik zie voor SSNB nog een grotere adviserende rol weggelegd. Overheden geven steeds minder subsidie, dus het wordt steeds belangrijker voor sport gerelateerde organisaties en sportverenigingen om zelf financieel onafhankelijk te worden. Daar ligt gelijk de uitdaging voor SSNB: het helpen bij de professionalisering van vooral kleine sport gerelateerde organisaties en sportverenigingen, zodat ze makkelijker op eigen benen kunnen staan.”