MOVE Vught maakt bewegen in de openbare ruimte mogelijk

Vught is een mooi, groen dorp onder de rook van Den Bosch. Wie Vught een beetje kent of er onlangs doorheen is gereden kan er haast niet aan ontkomen dat er iets aan het veranderen is, in het straatbeeld. De openbare ruimte krijgt langzaam een metamorfose waarbij het wordt ingericht als beweegvriendelijke en beweeg-uitnodigende ruimte. MOVE Vught (lokaal beweegteam van SSNB) en gemeente Vught vinden bewegen erg belangrijk, want bewegen draagt op heel veel manieren positief bij aan het welzijn van mensen. Uiteraard willen we niemand verplichten om te gaan bewegen, maar we willen de drempel om te gaan bewegen wel verlagen. Onder andere door beweeglocaties in te richten, bij de mensen in de wijk.

Zo is er onlangs een prachtig beweegplein ingericht op het Bisschop Zwijsenplein. Voorheen was het slechts een grasveld met twee voetbaldoelen. Inmiddels is het een beweegplein voor alle doelgroepen, van jong tot oud. Er zijn Outdoor Fitness apparaten, een Ninja Warrior en calisthenics parcours, een tafeltennis- en een Teqballtafel, een 3 vs. 3 basketballcourt, een voetbalveldje en ook nog een speeltuin speciaal voor de leeftijd 0-5 jaar. Kortom voor ieder wat wils.

Op het Ouwerkerkveld, ook een veld waar eerst alleen twee voetbaldoelen stonden,  is een prachtige BMX-baan ingericht. Tal van spelende en fietsende kinderen vermaken zich kostelijk op de rollers en in de schuine bochten. Een echte aanwinst voor de gemeente Vught.

Ook het Lidwinaveld heeft er aan moeten geloven. Op dit veld, met u raad het al, twee voetbaldoelen, een verhard voetbalveldje en een skatebaantje zijn er volop ontwikkelingen. Het veld wordt omgevormd tot het Lidwinapark. Een grote strook gras wordt aangeplant en is ontwikkeld als natuurspeeltuin van zo’n 1000 vierkant meter. Met natuurlijke elementen worden kinderen uitgedaagd om te gaan spelen. Niet gekaderd wat ze moeten doen, maar juist de eigen creativiteit is hierin leidend. Je zou in Vught dus kunnen spreken van een ware veldslag, maar dan in de positieve zin van het woord. En dit is nog niet alles.

Bij Woonzorgcentrum Theresia zijn deze zomer een drietal beweegroutes aangelegd. Deze routes zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Dit zijn wandelroutes waarbij je onderweg beweegoefeningen tegenkomt. Tijdens een wandeling worden al de belangrijke spiergroepen en ook de motoriek getraind. Op dit moment worden er ook beweegroutes gerealiseerd rondom buurthuis de Rode Rik. Tijdens deze leuke wandelroutes door de wijk De Baarzen zijn er verschillende beweegpunten waar oefeningen gedaan kunnen worden voor het hele lichaam. Uiteraard doen al deze beweegroutes ook het Beweegplein aan op het Bisschop Zwijsenplein, waar dan weer gebruik gemaakt kan worden van de Outdoor Fitness.

In de Vughtse wijk het Stadhouderspark zijn de Outdoor Fitness apparaten en de eerste beweegbank van Nederland, aangevuld met een discgolfparcours en natuurlijke speelelementen. Met deze verrijking kan er ook op deze beweeglocaties veelzijdig worden bewogen door alle leeftijden.

Al de beweeglocaties zijn ingericht op basis van het Athletic Skills Model. Dit model gaat uit van tien grondvormen van bewegen. Deze grondvormen zijn belangrijk voor een optimale motorische ontwikkeling voor iedereen.

Toekomstige ontwikkelingen en programmering

De komende jaren zullen er hopelijk nog meer locaties in Vught, Helvoirt en Cromvoirt worden ingericht als beweeglocatie, waardoor iedereen de mogelijkheid krijgt om lekker te kunnen sporten of bewegen, in de nabije omgeving waar je woont.

Het alleen plaatsen van materialen en toestellen is een geweldig begin. Maar om de mensen ook te ondersteunen, wegwijs te maken, te stimuleren en te enthousiasmeren wordt er ook nagedacht en geïnvesteerd in de programmering. Zo worden er al op twee locaties de ‘Gezonde Combinatie’ georganiseerd. Een activiteit, in combinatie met een gezonde maaltijd, waarbij onder begeleiding de (toekomstige) beweegroutes worden gelopen.

De afgelopen weken heeft een stagiaire van MOVE Vught geweldige BMX-clinics verzorgd op de BMX-baan, die maar liefst drie keer binnen een paar uur vol zat De komende tijd gaan deze mooie nieuwe beweeglocaties steeds vaker worden ingezet tijdens de activiteiten van MOVE.

Klik hier voor mooi sfeerfilmpje.

Bron & fotomateriaal: Bossche omroep

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Huis.

    Top