Sportloket Noordoost Brabant aan zet!

Brabant kent zeven sportloketten Uniek Sporten. Ieder sportloket vertelt over hun aangesloten sportcoaches, de activiteiten die ze uitvoeren en hun belangrijkste doelen. Zo maakt heel Brabant kennis met de mooie organisatie van Uniek Sporten Brabant!

Hoe is Uniek Sporten Noordoost Brabant georganiseerd?

Uniek Sporten Noordoost Brabant is een samenwerking van de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Oss, Landerd, Bernheze en Uden. De uitvoerende organisaties Doe Je Mee, Sport Expertise Centrum, Landerd SpoRtZO, Ons Welzijn en GUUS beweegt je hebben een buurtsportcoach die actief betrokken is bij Uniek Sporten. De beleidsambtenaren van de gemeente vormen de stuurgroep en geven daarmee opdracht aan het loket en aansluitend hierop ook aan de uitvoerende organisaties. De werkgroep van het loket wordt gevormd door de uitvoerende buurtsportcoaches die regelmatig met elkaar in gesprek zijn. De coördinatie van het loket wordt gevoerd door Marielle Zijlstra vanuit SSNB.

Iedere twee maanden is er overleg met de werkgroep. Agendapunten die dan worden besproken zijn onder meer de lopende projecten die lokaal of regionaal vormgegeven worden. De trends en ontwikkelingen die er zijn op het gebied van Uniek Sporten en ook kansen die we zien om te benutten. Daarnaast is er altijd ruimte op de agenda om goede voorbeelden te delen en casussen uit het werkveld te bespreken zodat we daar in de praktijk gebruik van kunnen maken. .

Ondanks Corona zijn er mooie stappen gezet!

Vorig jaar is het loket een nieuwe werkstructuur ingegaan. Hierin hebben we elkaar vooral leren kennen en onze rol steviger neergezet. De werkgroep weet elkaar nu goed te vinden.
Doordat we nu projecten delen, leren we ook van elkaars aanpak en richten we ons meer op gezamenlijke doelen. Een mooi initiatief was de balkonbeweeglessen die door de hele regio zijn gegeven. Buiten dat het hele leuke lessen waren, heeft het ook mooie samenwerkingen met partners in de zorg en het welzijnswerk opgeleverd waar we vandaag de dag nog steeds profijt van hebben. Denk aan woongroepen maar ook aan woningcorporaties.

Verhalen uit de praktijk

Bart Schmeits buurtsportcoach bij Doe Je Mee: “Een jongedame met een visuele handicap kwam per toeval haar oude gymdocent tegen en raakte met hem aan de praat. Ze vertelde hem dat ze nu als staande partner aan rolstoeldansen deed, maar dat ze graag iets zou doen waarbij ze fysiek actiever moest zijn. Haar gymdocent heeft via via contact gezocht met mij, waarna ik de jongedame in kwestie gebeld heb. Na een korte kennismaking en het ophelderen van haar wensen zijn we op twee sporen terecht gekomen. Enerzijds heb ik haar in contact gebracht met de plaatselijke welzijnsorganisatie. Via die organisatie is ze op zoek gegaan naar een fietsmaatje, zodat ze haar tandem meer kon gaan gebruiken. Anderzijds ben ik met haar naar het plaatselijke fitnesscentrum gegaan voor een kennismaking/intake, waarna ze heeft besloten om daar lid te worden. Als gevolg van de steeds strenger wordende corona-maatregelen, en later de opgelegde sluiting van fitnesscentra, heeft ze hier helaas nog niet veel gebruik van kunnen maken.”

Anne van Melis, buurtsportcoach bij GUUS beweeg je en Landerd SpoRtZO: “Ik kwam met iemand in contact die aan het revalideren was voor zijn NAH bij een Fysiotherapeut. Hij nam contact met mij omdat hij op zoek was naar een (spel)sport die hij kan uitoefenen. Samen zijn we op zoek gegaan naar iets wat bij hem zou kunnen passen. Een sport die niet te snel gaat en waar hij conditioneel gezien aan deel kon nemen. Van badminton werd hij heel erg enthousiast! We hebben overlegd met zijn fysiotherapeute en zij is badminton in zijn revalidatieprogramma gaan toepassen. Via deze weg, verlagen we de drempel om in te stromen bij het reguliere sportaanbod na een revalidatietraject.” Sportaanbieder: buurtsportcoach Anne heeft contact gezocht met een aanbieder om te bespreken wat de mogelijkheden zouden zijn voor een meisje van 6 jaar met gedragsproblematiek. Na een gesprek met de buurtsportcoach stonden zij er voor open om een proefles te bieden en waren enthousiast. De proefles verliep naar wens en de trainer had genoeg kennis en kunde om de enthousiaste deelneemster te begeleiden. Ook wilde zij graag meedenken in drempelverlagend aanbieden zoals de optie om flexibel om te gaan met de abonnementsvoorwaarden.

Onze tips en tricks voor regionale samenwerkingsverbanden:

 • Het kost veel tijd om de rol van de beweegcoaches bekend te krijgen bij professionals. Neem deze tijd ook en geef niet op als je niet direct iets concreets kunt opleveren. (Marielle Zijlstra – Regiocoördinator Loket NOB)
 • Blijf in gesprek, blijf de waarde van sport en bewegen overbrengen en ontdek samen waar sport en bewegen bij kan dragen aan de doelen van samenwerkingspartners. (Suze de Jong – Sport Expertise Centrum)

Onze droom:

Dat we over enkele jaren niet meer praten over aangepast sporten, maar dat iedereen met plezier mee kan doen met sport en bewegen, zich welkom en geaccepteerd voelt en eigen sport- en beweegkeuzes kan maken: inclusief sporten en bewegen!

 • Life is not about how many times you fall down. It’s about how many times you get back up. (Jaime Escalante)
 • Excellence happens when you try, each day, to both do and be a little better than you were yesterday. (Pat Riley)
 • There must me another way
 • Let op elkaar en blijf bewegen
Webredactie SSNB
Contactformulier

  Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

  Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Sleutel.

  Top