Sportloket Zuid-Brabant

Sportloket aan zet!

Voor de nieuwsbrief Inclusief bewegen gaan we de Brabantse sportloketten één voor één langs om wat te vertellen over het loket, de sportcoaches, de activiteiten en de belangrijkste doelen. Zo maakt heel Brabant kennis met onze mooie organisatie van Uniek Sporten Brabant!

Uniek Sporten Zuid-Brabant

Uniek sporten Zuid-Brabant is een samenwerkingsverband tussen 13 gemeenten (Eindhoven, Valkenswaard, Heeze-Leende, Veldhoven, Cranendonck, Oirschot, Geldrop-Mierlo, de Kempen, Son en Breugel en Waalre). Samen zetten deze gemeenten zich in om sporten en bewegen voor mensen met een beperking in deze regio te bevorderen. Iedere gemeente heeft een eigen lokale uitvoerder die aanspreekpunt is voor inwoners uit zijn/haar gemeente. Samen voeren deze lokale uitvoerders de ‘werkgroep’ van Uniek Sporten Zuid-Brabant. Daarnaast vormen de beleidsmedewerkers van de aangesloten gemeenten de ‘stuurgroep’ van het sportloket. Joep Pouls vervult de rol als coördinator van het sportloket.

 • Eindhoven: Sanne van Mierlo en Meggy van Soest
 • Valkenswaard: Astrid van Deursen
 • Heeze-Leende: Diana Rooijackers
 • Veldhoven: Roy Frederiks
 • Cranendonck: Pien de Swart
 • Oirschot: Corné Boot
 • Geldrop-Mierlo: Anouk Houterman
 • de Kempen (Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel de Mierden): Myrna Terbült
 • Son en Breugel: Michelle Driessen
 • Waalre: Shauny Regli

De werkgroep heeft 6 keer per jaar overleg, hier bespreken we de (gezamenlijke) projecten zoals de Familiedag in Eindhoven tijdens de NSW, de communicatie via onze sociale media kanalen of de samenwerking met het campagneteam van Uniek Sporten Brabant en bespreken we de samenwerking met elkaar, aanbieders en sporters, aldus Joep Pouls.

De stuurgroep vergaderd 4 keer per jaar. Daarin worden de resultaten besproken en komen de financiën en plannen voor de toekomst ter sprake. De stuurgroep is ook aanwezig bij de werkgroep overleggen. Per keer sluit er iemand aan om zo de verbinding te blijven houden tussen het beleidsmatige werk en het uitvoerende werk.

Door de coronamaatregelen moesten we wat creatiever zijn in de uitvoering

Tijdens de lockdown organiseerden we vooral veel online activiteiten, een aantal sportcoaches is nieuw gestart net voor of tijdens de coronaperiode en dit heeft e.e.a. bemoeilijkt. Ondanks dat hebben we toch nog veel mensen weten te bereiken en hiervan hopen we in de komende periode, waarin weer wat meer mag, de vruchten te plukken.

Mooie successen

 • Een meisje dat nergens bij hoorde en nauwelijks aan bewegen toekwam is gekoppeld aan een hele bedreven bootcamptrainer met veel ervaring met deze doelgroep. Uiteindelijk is zij helemaal opgebloeid en kregen we berichten van dank via haar moeder.
 • Samen met fysiotherapeuten en zorginstellingen hebben we tijdens de lockdown balkonfitness verzorgd, dit werd heel enthousiast ontvangen!. Het mooie hiervan was ook dat dit op meerdere plekken werd georganiseerd in de regio.
 • Samen met een voetbalclub in Veldhoven is er een nieuwe groep gestart waar nu een groot aantal inwoners structureel sport.

Als tip voor andere samenwerkingsverbanden willen wij meegeven dat ze vooral moeten kijken naar wat wel kan (corona gerelateerd maar ook naar wat een individu wel kan). Daarnaast is een hechte samenwerking binnen de werkgroep heel belangrijk, als ze elkaar echt als collega’s zien, wordt de samenwerking intensiever. De expertise van de sportcoaches zijn heel verschillend, je kan enorm veel van elkaar leren.

Onze ultieme droom:

Dat er in elk dorp naast de sportcoach van Uniek Sporten mensen opstaan die het verlengstuk van ons kunnen zijn zoals Stichting Meedoen in Son en Breugel.

Kijk altijd naar de mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden!

Webredactie SSNB
Contactformulier

  Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

  Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vlag.

  Top