Stay connected!

In de nieuwe 1,5 meter afstand-economie waar we nu (en ook de komende tijd) in functioneren, is het op afstand goed met elkaar kunnen communiceren belangrijker dan ooit. Wij zetten een aantal handige digitale tools op een rijtje. Daarmee kunt u de komende tijd binnen uw vereniging ‘gewoon’ blijven communiceren en overleggen met uw bestuur, commissies, vrijwilligers etc.

1. (Web) Whatsapp groepsgesprek

Via een groepsgesprek zijn korte en / of dringende berichten snel te delen. Maximaal honderd personen nemen deel aan het ‘gesprek’. Wil je een document met anderen delen? Daarvoor is de applicatie WhatsApp minder geschikt. Dan zou je de webversie van WhatsApp kunnen gebruiken. Via een QR-code verbind je je smartphone met je PC. Nog meer voordelen: je typt op je toetsenbord en kan verstuurde foto’s en bestanden meteen op je computer opslaan of vanuit je computer verzenden. Videobellen is ook mogelijk via WhatsApp met maximaal 4 personen tegelijkertijd.

2. Gesloten Facebookgroep

Dit is een optie als alle deelnemers een persoonlijk profiel hebben op Facebook. Dan zijn korte en langere berichten eenvoudig te delen. De berichten kunnen links en bijlagen bevatten. Zowel via desktop als mobiel is Facebook is goed toegankelijk.

3. Yammer

Yammer is een zakelijk netwerk waar eenvoudig updates kunnen worden geplaatst en bestanden gedeeld. Deze komen op een tijdlijn te staan die alle netwerkleden kunnen volgen. Alleen bestuurs- of commissieleden met een eigen e-mailadres van de vereniging kunnen aan het netwerk deelnemen.

4. Whereby

Deze tool om te videobellen werkt heel simpel: gewoon in je browser. Je hoeft er dus geen applicaties voor te downloaden. Je maakt voor jezelf een eigen meeting room aan en stuurt de link daarvan naar de personen met wie je wilt videobellen. In de gratis versie kan dit met 4 personen tegelijk.

5. Evernote

Dit vergemakkelijkt samenwerking en het delen van notities en links. Een andere optie: chatten via de ingebouwde chatfunctie. Evernote is minder goed geschikt om snel, korte updates naar elkaar te versturen.

6. Trello

Dit programma is vooral geschikt voor projectmanagement, maar ook prima toepasbaar voor clubvrijwilligers. Via Trello kun je to-do-lijstjes en bestanden maken en deze met elkaar delen. Een handige tool voor complexe projecten en grote evenementen van jouw vereniging.

7. Skype

Deze tool is handig voor audio- en HD-videogesprekken (tot 50 personen). Ook kan men chatten en het beeldscherm met elkaar delen. Dit is handig wanneer twee mensen bijvoorbeeld samen aan een presentatie of document werken.

8. Zoom

Met de gratis versie van Zoom kun je videobellen met tot 100 personen tegelijkertijd. De voorwaarde is wel dat het een efficiënt overleg wordt: je kan maximaal 40 minuten met elkaar videobellen. Een pluspunt aan deze tool is dat je je beeldscherm kunt delen met andere deelnemers, zodat ze in je document kunnen meekijken.

Veel gebruikers wijzen wel op de veiligheid van Zoom. Zo zou niet met privégegevens worden omgegaan volgens de AVG-wetgeving en zouden wachtwoorden gelekt worden. Tip: gebruik Zoom op je webbrowser. Dit is al een veiligere manier dan via een applicatie.

9. Microsoft Teams

Veel bedrijven gebruiken Microsoft Teams voor hun overleggen. In de gratis versie kun je tot maximaal zes mensen videobellen. Een groot voordeel is dat je tijdens het gesprek kunt chatten en documenten en bestanden met elkaar kunt delen.

10. Jitsi

Met Jitsi kun je gratis voor onbepaalde tijd videobellen. Er kunnen 75 mensen aan een videogesprek deelnemen, maar een veelgehoorde klacht is dat het systeem bij meer dan 10 personen wat gaat haperen. Voordeel van Jitsi is dat je geen account nodig hebt. Je kunt Jitsi op je eigen server downloaden (tip om de beveiliging in eigen handen te houden), een app gebruiken of de dienst gebruiken via Chrome. Opties als scherm delen zijn aanwezig in de dienst van Jitsi.

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Hart.

    Top