Hoe ziet de 2e helft van de uitvoering van jullie sportakkoord eruit?

Hoe ziet de 2e helft van de uitvoering van jullie sportakkoord eruit? Want we zitten inmiddels op de helft!

De 4 Adviseurs Lokale Sport van SSNB, door de gezamenlijke sport (sportbonden, NL Actief en NOC*NSF) aangesteld om de sport te versterken, begeleiden meer dan de helft van de Brabantse gemeenten, 33 om precies te zijn, bij de uitvoering van hun lokale of regionale Sportakkoord.

Zij adviseren daarbij lokale of regionale allianties (sportraad, stuurgroep of kopgroep) om samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders onderling, maar ook met andere sectoren, te bevorderen en de uitvoering van de Sportakkoorden aan te jagen. Daarnaast ondersteunen zij, in samenwerking met verenigingsondersteuners, specifiek verenigingen die zich willen versterken. Ze kunnen verenigingen uiteenlopende services aanbieden, die hen helpen aan een duurzame oplossing voor bijvoorbeeld ledenwerving, vrijwilligersmanagement, positieve sportcultuur, het verduurzamen van sportaccommodaties, hoe om te gaan met ouders op de club, etc. Het gaat daarbij voornamelijk om scholing en procesbegeleiding door een professional.

Inmiddels zitten we op de helft van de uitvoering van het sportakkoord. (t/m 2023) en wordt het tijd om de balans op te maken. Wat is er al bereikt? En hoe kunnen we de tweede helft zo efficiënt en effectief mogelijk benutten?

Hoe zat het ook alweer?

In 2019 zijn de trajecten om te komen tot lokale Sportakkoorden gestart. De ambitie voor de pijler Vitale Sport- en beweegaanbieders was: ‘De organisatie en financiën van sport- en beweegaanbieders zijn toekomstbestendig’.

Om die ambitie waar te kunnen maken, zijn destijds de volgende doelen geformuleerd:

 • Groei van (geschoold) verenigingskader
 • Meer toekomst-bestendige sport- en beweegaanbieders
 • Groei van diversiteit en aantal vrijwilligers
 • Groei in- en externe samenwerkingsverbanden sport
 • Innovatie van aanbod en lidmaatschapsvormen
 • Hogere kwaliteit verenigingsondersteuning
 • Versnellen transitie bonden

We zitten inmiddels op de helft van de uitvoering van het sportakkoord. Op een aantal plaatsen gebeuren al hele mooie dingen, in een aantal gemeenten verloopt het wat moeizamer. Zo hadden we in 2019 landelijk 65 sportraden en inmiddels zijn dat er 110. Daarnaast zijn er al vele services aangevraagd en is in diverse gemeenten het services budget grotendeels opgesoupeerd. In tegenstelling tot andere gemeenten, waar ze er nog helemaal geen of nauwelijks gebruik van gemaakt hebben.

Wil jij de mogelijkheden ook of nog beter benutten?

Wil jij de komende 1.5 jaar benutten om in jouw gemeente nog meer partijen (beter) te verbinden, de uitvoering aan te jagen en verenigingen te versterken ? Neem dan contact op met jouw Adviseur Lokale Sport om te sparren over jullie doel voor de 2e helft van de uitvoeringsperiode:

Jos Kuipers voor gemeenten:
Bernheze, Boxmeer, Sint Anthonis, ’s-Hertogenbosch, Landerd, Oss, Meierijstad en Uden
Marja Nieuwenhuis voor gemeenten:
Heusden, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Oisterwijk,
Goirle en Hilvarenbeek
Martijn Gommeren voor gemeenten:
Drimmelen, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Steenbergen en Zundert
Miriam van Moll voor gemeenten:
Asten, Cranendonk, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel
Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel, Valkenswaard en
Veldhoven.

Webredactie SSNB
Contactformulier

  Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

  Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vrachtwagen.

  Top