Valentine Kortbeek over inclusiviteit binnen een sportvereniging

In september is de campagne ‘Welkom in de Sport’ gelanceerd in opdracht van de alliantie ‘sporten en bewegen voor iedereen’ en het ministerie van VWS. Het doel van de alliantie is het werkveld bewust maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen. Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich niet welkom in de sport. Sportaanbieders zijn hier zich vaak niet van bewust en dat is jammer, want juist sportclubs kunnen de drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Sportaanbieders maar ook leden kunnen een inclusiecheck invullen via weeswelkomindesport.nl. Zo wordt inzichtelijk wat zwakke en sterke punten zijn binnen de sportclub en welke kansen je kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij de club.

Valentine Kortbeek, coördinator buurtsportcoaches gemeente Vught, vertelt enthousiast over wat zij van deze campagne vindt, maar ook over inclusiviteit binnen de gemeente Vught: “Ik sta helemaal achter deze campagne, want sport zou voor iedereen toegankelijk en fijn moeten zijn. Inclusiviteit is echt een thema wat nu heel erg leeft en niet alleen bij sportclubs, maar in de hele maatschappij. Het zou niet uit hoeven maken wie je bent, of wat je doet, of hoe je eruit ziet om je bij een sportclub aan te kunnen sluiten. Hoe mooi zou het zijn als iedereen lid kan worden van een sportclub en daardoor weer met plezier in het leven staat?”

Inclusie is een heel groot begrip en daar vallen veel thema’s onder, waaronder het thema dementie: “We zijn binnen de gemeente Vught bezig om sportclubs dementievriendelijk te maken. Leden die dementie krijgen, willen vaak nog wel lid blijven, maar hebben wel een beperking gekregen. We zijn nu aan het kijken wat er voor nodig is om een sportclub dementievriendelijk te maken, dit kan bijvoorbeeld bijscholing zijn van trainers”, aldus Valentine.

Valentine vertelt verder: “Ik vind het belangrijk om de campagne zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen omdat iedereen welkom moet zijn in de sport. Mijn motto is dan ook: iedereen in de gemeente Vught moet kunnen sporten en bewegen, ongeacht welke belemmering dan ook. Een sportclub moet zo toegankelijk mogelijk zijn. En is dat niet het geval dan kan je met de uitkomst van de inclusiecheck samen gaan kijken hoe je als sportaanbieder het zo kan inrichten dat uiteindelijk iederen zich welkom voelt. Want iedereen moet zijn leven lang kunnen sporten bij een sportclub!”

Ben je zelf benieuwd hoe inclusief jouw sportaanbieder is? Vul dan snel de inclusiecheck in op weeswelkomindesport.nl.

 

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Vlag.

    Top