Valpreventiecursus: “Ik sta best een beetje onzeker”

Valpreventiecursus: “Ik sta best een beetje onzeker”

Tijdens de landelijke week van de valpreventie in oktober bezocht Emma de Leeuw een informatiebijeenkomst op woonzorgcentrum het Rijserf in Zundert. Hier hoorde de 83-jarige dame voor het eerst over de valpreventiecursus In Balans. “Ik loop niet zo goed meer, draag ook speciale schoenen. Ik sta soms een beetje onzeker op m’n benen. Daarom heb ik me toen meteen aangemeld om hieraan mee te doen.”

Best wel wat hoor

In een periode van tien weken bezocht mevrouw De Leeuw frequent de cursus. “Best wel wat hoor, twee keer per week. Ik ga nogal eens op pad, bijvoorbeeld om te bridgen. Maar het was zeker zinvol. Ik was een van de oudsten in een groep van ongeveer tien mensen. De sfeer was heel gemoedelijk. We leerden vooral veel oefeningen. Dan stonden we bijvoorbeeld in een kring achter onze stoel en deden allerlei bewegingen. En er werd goed gekeken naar je manier van lopen, bijvoorbeeld hoe je je voet afwikkelt.”

In balans blijven

Er is inmiddels een half jaar verstreken sinds de laatste cursusdag. Merkt Emma effect van haar deelname? “Ja, ik loop nu bewuster. Ik let bijvoorbeeld op hoe ik mijn armen zwaai, zodat ik goed in balans blijf. Door het boek dat bij de cursus hoort krijg je handvatten en oefeningen waarmee je thuis ook aan de slag kunt. Als het lopen weer even wat moeilijker gaat, dan doe je de oefeningen weer eens en dan komt het wel weer goed!”

Meer informatie

In de gemeente Zundert, waar mevrouw De Leeuw deelnam, is de valpreventiecursus In Balans ontstaan door een samenwerking tussen de buurtsportcoach, fysiotherapeut en MBVO-docente. De gecertificeerde trainers geven de deelnemers inzicht in factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een valongeluk. Door de samenwerking blijft de cursus betaalbaar voor de deelnemers en wordt een heel diverse doelgroep bereikt. Ook blijven meer mensen na afloop van de cursus structureel meer bewegen.

Vragen over het aanbieden van een valpreventiecursus in uw gemeente? Demy Weertman, specialist inclusief bewegen bij SSNB, beantwoordt ze graag.

Telefoon: 06-41338563 | E-mail: d.weertman@ssnb.nl

Webredactie SSNB
Contactformulier

    Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van SSNB

    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.

    Top