Succesvolle SportclubAPK in gemeente Geertruidenberg

12 september 2024

De SportclubAPK is een digitale tool en geeft zowel gemeente als clubs inzicht in de vitaliteit van de club(s) aan de hand van de thema’s Gelukkige Vrijwilliger & Professional, Inclusief Sporten & Bewegen en Duurzaamheid.

De SportclubAPK wordt afgenomen door gemeenten, en wordt vervolgens aangeboden aan de clubs in de betreffende gemeente. Het levert waardevolle inzichten en concrete tips op waar clubs direct mee aan de slag kunnen gaan. Verschillende Brabantse gemeenten hebben de SportclubAPK al omarmd, waaronder de gemeente Geertruidenberg.

Bertina Klingens, verenigingsondersteuner binnen buurtsportcoachteam Geertruidenberg, vertelt over (de toegevoegde waarde van) de SportclubAPK in haar gemeente Geertruidenberg.

Binnen haar rol als verenigingsondersteuner in het team Buurtsportcoach Geertruidenberg, is Bertina een belangrijk aanspreekpunt voor clubs. Ze steekt hierom dagelijks energie in het ondersteunen van de clubs op thema’s waar zij behoefte aan die ondersteuning voelen. Het nieuws dat de gemeente Geertruidenberg de SportclubAPK ging inzetten, werd dan ook goed ontvangen. Bertina: “Voor mij was het erg waardevol om inzicht te krijgen in individuele antwoorden van de clubs. Dit helpt mij namelijk om gerichtere ondersteuning te bieden”.

De beloning van intensief contact

Om te zorgen dat zoveel mogelijk clubs binnen gemeente Geertruidenberg de SportclubAPK zouden invullen, jaagde Bertina de clubs actief aan door hen persoonlijk te benaderen en contacteren. En met succes! In gemeente Geertruidenberg ligt het percentage van clubs die de SportclubAPK hebben ingevuld hoog: 80 procent van de clubs hebben de SportclubAPK doorlopen en een persoonlijk rapport ontvangen. Bertina: “Het succes ligt in het persoonlijk benaderen van iedere club om de SportclubAPK in te gaan vullen. Dat helpt toch om een drempel weg te nemen en de SportclubAPK op de agenda van het clubbestuur te zetten”.

Bertina geeft hierbij ook aan dat de clubs het als prettig ervaarden dat het een relatief korte vragenlijst is om in te vullen. Het duurt namelijk gemiddeld maar elf minuten om de vragenlijst te doorlopen. De vragenlijst is daarnaast laagdrempelig in de vraagstelling én de club ontvangt, op basis van haar antwoorden, direct na afloop een rapportage met persoonlijke tips. Bertina ontving, als kartrekker van het project binnen de gemeente, samen met de gemeente ook een algemene rapportage op basis van alle antwoorden van de clubs. Deze inzichten zijn voor haar handig in het bieden van gerichte ondersteuning en het in de toekomst mogelijk uitbreiden van deze ondersteuning.

Bertina ziet veel toegevoegde waarde van de SportclubAPK voor andere gemeenten, en specifiek voor verenigingsondersteuners, en vertelt: “De uitkomsten van de SportclubAPK, zowel algemeen over de gehele gemeente als sportclubspecifiek, waren tot dan toe niet allemaal kennis die we al eerder zelf hadden opgedaan. Het geeft nieuwe inzichten waarmee we met de gemeente in gesprek kunnen gaan om te zorgen dat de ondersteuning nog beter op de wensen en behoeften van de clubs wordt afgestemd”.

Een trotse verenigingsondersteuner

In gemeente Geertruidenberg zijn ze vanzelfsprekend heel tevreden over het responspercentage van de clubs. Blij dat ook de clubs de meerwaarde inzien en waar een aantal ook nog aan een of meerdere expertsessies hebben deelgenomen rondom de drie thema’s van de SportclubAPK. Het laat zien dat de clubs aandacht en energie steken in hun vitaliteit. Waar Bertina uiteindelijk het meest trots op is? Bertina: “Ik ben er het meest trots op dat we in onze gemeente hebben gezorgd voor zo’n hoog respons percentage. Dat zegt zowel iets over de wil van de clubs om met hun toekomstbestendigheid aan de slag te gaan als de relatie die ik in mijn rol over de afgelopen jaren met de clubs heb opgebouwd!